Dyt. Büşra Cengiz

Dyt. Büşra Cengiz

DETOKS UYGULAMASINDA KULLANILABİLECEK BİTKİLER NELERDİR?

DETOKS UYGULAMASINDA KULLANILABİLECEK BİTKİLER NELERDİR?

DEVE DİKENİ TOHUMU : 

Slymarin, silbyn içerğinden dolayı karaciğerde toksik maddelerin parçalanıp, atılacak hale gelmesine yardımcı olur. Karaciğerin hücrelerini alkol, ilaç ve kimyasalların zararlı etkilerinden korur. Kronik hepatit (karaciğer iltihabı) dahil, aşırı alkol ve bazı ilaçların neden olduğu safra yolu iltihabı, siroz ve kronik karaciğer hastalıklarında tedavi edicidir. Karaciğerin çalışmasını destekler ve yeni karaciğer hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur, karaciğerin fonksiyonunu arttırır. Karaciğer yağların parçalanması için gereken safrayı üretir. Alkolün çok kullanılması sonucu gelişen sirozda etkilidir. Ayrıca aşırı sigara içen kişiler için de önemlidir. Yine işyerlerinde çevresel zehirlilik yaratan maddelerle çalışan kişilerde de yararlıdır. Nikotin, alkol, karbon monoksit gibi maddelerin zararlarını etkisiz hale getirir. İyi bir kan temizleyici ve karaciğer toniğidir. Slymarin, karaciğer hormonlarının, ilaçların ve kimyasalların süzülüp temizlenmesinden sorumlu güçlübir antioksidan olan glutasyon maddesinin oranını %35’ in üzerinde arttırmaktadır. Devedikeni tohumu psoriasis ve kronik mantar enfeksiyonu gibi problemleri olanlar gibi karaciğer fonksiyonları zayıf olan kişilerde de yararlıdır. Yorgunluğa iyi geldiği de söylenmektedir.

ENGİNAR YAPRAĞI :

Karaciğerin fonksiyonlarını daha iyi yerine getirmesini sağlar. Karaciğer enzimlerini düzenler. Serbest radikallerin karaciğere zarar vermesini engeller. Kötü kolesterolü düşürmek için yardımcıdır. Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Damar tıkanıklığını engeller. Kan şekerini düşürür. Diyabete karşı koruma sağlar. Böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

ISIRGAN OTU : 

Flavanoitler, mineral tuzlar, uçucu yağ, histamin, seratonin, asetil kolin, formik asit, lökotrienler içerir. Karaciğer, böbrekler, sindirim sistemi ve diğer organları temizler. Yüksek miktarda demir içerir. Anemi tedavisinde yardımcı olarak kullanılır. Artrit semptomlarını hafifletir. İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

ROYBOS ÇAYI : 

Antioksidan seviyesi oldukça yüksektir. Kullanıldığında karaciğerde ve kanda antioksidan miktarı gözle görülür ölçüde yükselir. Böylece vücudun zararlı maddelere karşı savunma sistemini güçlendirir. DNA hasarı görmüş hücrelerin bölünmesini engeller. Güneşin zararlı etkilerine karşı da cildin savunmasını arttırır. Serbest radikallerle savaşır. Kanserli hücrelerin artmasını engellediğine dair bilimsel çalışmalar vardır. Kafein içermez. Metabolizma hızlandırıcı etkisi vardır.

BİBERİYE : 

Toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır. Kan dolaşımını arttırır. Beyin ve kalp gibi hayati organlara daha fazla oksijen taşınmasını sağlar.

KİRAZ SAPI : 

İzoflavonoitler ,potasyum tuzları, tanen içerir. Fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Kilo vermeye yardımcıdır. Sakinleştirici etkisi vardır. Susuzluğu giderir. Böbreklere faydalıdır.  İdrar söktürücüdür. Kanı temizler. Böbrek taşı oluşumunu geciktirir. Kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır.

YEŞİL ÇAY

Kateşinler, epigallokateşin gallat gibi flavonoidler, polifenoller, E vitamini, krom, manganez, selenyum, çinko ve bazı fitokimyasal bileşikler olan karotenoidler, tokoferol, askorbik asit (C vitamini) ve mineraller içerir. Metabolizmayı hızlandırır. Kilo vermeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir antioksidandır. Vücut direncinin güçlü olmasını sağlar.

LİMON KABUĞU : 

Sindirim sistemi üzerinde önemli etkileri vardır. Mide de oluşan krampları hafifletirken, gaz nedeniyle oluşan şişliğe iyi gelmektedir. Limon kabuğunun idrar söktürücü etkisi vardır, ayrıca karaciğerin temizlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar. Limon kabuğunun faydaları arasında ağızda oluşan zararlı bakterilerin etkisini azaltır. Cildin doğal parlaklığına kavuşmasını sağlar. Bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkisi vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dyt. Büşra Cengiz Arşivi
SON YAZILAR