Mevlüt Uğur

Mevlüt Uğur

Eğitimde algı değişmeli

Eğitimde algı değişmeli

Gençlerimiz yıllardır verdiği emeğin karşılığını alabilmek için geçtiğimiz haftalarda LGS ve YKS na girdiler. LGS na giren öğrencilerimiz 8 yıldır, YKS na giren öğrenci ve mezunlarımız en az 12 yıldır dirsek çürütüyorlar. Çürüyen dirsek olsun akıl olmasın. Eğitimde akıl çürütenlerde olabiliyor. Akıl yürütenlerde…

Sınava koşarak gelen olduğu gibi gülerek gelen de vardı.

Düşünceli ya da stresli olan da bir o kadar kendinden emin olan da…

Sınava ailesi ile birlikte gelerek heyecanını onlara sarılarak, el sallayarak paylaşan gençlerimiz de vardı. El sallıyorlardı belki mesafeleri çok yakındı fakat girdikleri sınavda aldıkları sonuçlarla yapacakları tercihler ülkemizin dört bir yanı olabilirdi. Sanki sınav öncesi el sallayanlar kazandıkları üniversiteye giderken otogardan çıkacakları yolculuğun öncesinde vedalaşmanın bir provasını yaşıyorlardı.

Sınava sıradan bir gün havasında gelmek isteyen öğrencilerde vardı. Ailesi ile evde vedalaşmış ve kendi imkanlarıyla sanki hayatta kalabileceği yalnızlığın provasını yaşayanlarda vardı. Tabi ailesi ile gelebilmek için her şeyini verebilecek fakat kaderin anne babasından ayırdığı öksüz yetim çocuklar, sevgi evlerinde büyümüş kimsesiz çocuklar, şehit çocukları da vardı.

Sınava giren kendini genç hisseden ve her yaşta ilimle meşgul olabileceğini gösteren çok kıymetli vatandaşlarda vardı.

Sınavdan önce alın teri dökenler, sınav da akıl teri döktüler. Rabbim her birinin gayretini mükâfatlandırsın.

Ülkemizin bir gerçeği sınav. Neredeyse vazgeçil(e)mez gibi hayatımızın tam merkezinde. Sınavsız olmaz mı peki?

Olur elbette…

Ama bunun için hayata, mesleklere, şehirlere bakışımızı değiştirmemiz gereken A’dan Z’ye büyük bir reforma ihtiyaç var.

Bebek yaşlarda kucakta sevilirken bile doktor olcak benim oğlum/kızım diye seviliyor. Her hangi bir sınıf düzeyinde sınıf arkadaşından farklı ve yetenekli tarafları olmasına rağmen sadece akademik olarak değerlendirilip sınıfta, okulda kaçıncı olduğuyla alakalı yaftalanıyor bu nesil.

Sınav kaçınılmaz gibi olsa da şimdilik. En azından ebeveynlerin sınav dışında farklı yönleriyle çocuklarının başarı duygusunu tatması konusunda yol haritası çizmesi iyi olacaktır. Özellikle yaz tatilleri bu etkinlikler için önemli bir fırsat.

LGS açıklandı. Konya da tam puan yapan öğrencileri, emeği geçen öğretmenleri ve destek olan velileri tebrik ediyoruz. Fakat bu başarılar sadece tam puan yapan öğrenciler üzerinden değerlendirilmeye çalışıldığında, bir yanlış, iki yanlış belki daha da çok yanlışı olan fakat kendisiyle yarışıp başlangıç seviyesinden çok daha ileride olan öğrenci ve buna vesile olan herkesi de ayrıca tebrik etmek gerekir. İmkanlar içerisinde tüm fırsatlara sahip olan öğrenciler kadar, yukarıda bahsettiğimiz ülkemizin birbirinden farklı hikayesi olan evlatlarımızı da ayrıca tebrik etmek istiyorum.

LGS tercih kılavuzu 26 Haziran 2023 Pazartesi günü yayımlanacak ve tercih işlemleri başlayacak. Adaylar 3-19 Temmuz tarihleri arasında tercihlerini yapabilecek.

Öğrencilerimiz bayramdan sonra YKS sonuçları ile de Konya mızı gururlandıracaktır inşallah.

Vesileyle Kurban Bayramınızı tebrik eder. Birbirimizi kurban etmediğimiz yalnızca Allah için kurban kesme ve yalnızca O’na kurban olma bilincine erişmek dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mevlüt Uğur Arşivi
SON YAZILAR