Murat Can

Murat Can

ERBAKAN’IN GELMESİ LİSTEYİ NASIL ETKİLER?

ERBAKAN’IN GELMESİ LİSTEYİ NASIL ETKİLER?

Sayın Başbakan nazik bir davetle Fatih Erbakan’a seslendi. Kendisini Konya’dan aday olması için Ak Parti’ye davet etti. Bu daveti değerlendireceğim. Ancak öncesinde Sayın Başbakan’ın davet sözcüklerine değinmek istiyorum.

Sayın Başbakan Fatih Erbakan’ı davet ederken “Ak Parti bir vefa hareketidir.” dedi.

Sayın Başbakan haklı mı?

Evet haklı...

Bugün Ak Parti kendisinin aleyhinde siyaset yapmış, karşısında seçime girmiş genel başkanları bile bünyesine alarak yoluna devam etmekte. Dünü bırakıp yarına bakan bir vizyonla hareket etmekte. Bunu yaparken parti ihtirasları değil ülke menfaatlerini gözetmekte.

Bu bakış açısı Konya’da bile hayat bulmakta. Ak Parti’nin karşısında ilçe ve İl başkanıyken en sert muhalefeti yapan, hatta nezaket sınırlarını sık sık zorlayan Veli Tolu bile bugün Ak Parti’de siyaset yapmakta. MKYK’da yedek üyeliğe kadar yükselen Veli Tolu pek şansı olmasa da bugün Konya’dan milletvekili adayı.

Bu tablo bile Ak Parti’nin husumetle hareket etmediğinin, Sayın Başbakan’ın ifade ettiği gibi bir vefa hareketi olduğunun en büyük göstergesi.

Nitekim Sayın Başbakan gerçekleştirdiği davetle bunu bir kez daha perçinledi. Fatih Erbakan Ak Parti’den milletvekili olması için davet edildi. Davet kabul edilirse oğul Erbakan Konya’dan aday gösterilecek.

Tabi bu davet yapılmadan önce Fatih Erbakan’la bir görüşme yapıldı. Bu görüşme üzerine olumlu yanıt alınınca davet gerçekleştirildi. Dolayısıyla Yeni Türkiye, Yeni Anayasa ve Yeni Hükümet Sistemi diyerek Haziran seçimlerine hazırlanan Ak Parti bu hedefte Merhum Erbakan’ın oğlunu tıpkı Rahmetli Türkeş’in küçük oğlu gibi saflarına katarak kadrosunu güçlendirdi.

Bu gelişmenin aşağı yukarı gerçekleşeceğini tahmin ediyordum. Bundan birkaç hafta önce bağımsız aday olmayı düşünen Fatih Erbakan’ın da aslında böyle bir niyet taşıdığını, “Konya’dan bağımsız aday olabilirim” açıklamasının altında aslında küçük bir blöf olduğunu, Ak Parti’den kendisine davet gitmesi için böyle bir açıklama yaptığını yazmıştım. Hatta bir çağrı yaparak partiye katılması gerektiğini ifade etmiştim. Bugün bu gerçekleşti. Fatih Erbakan Ak Parti saflarına katılarak Konya’dan aday yapılacak.

Bu durumun bir de Konya listelerine yansıması var tabi.

Şimdi Konya’da ne olacak?

Meşhur olmuş bir yazım var.

Konya’da kaç koltuğun boş olduğuna dair yazmış olduğum bir yazı.

O hesabıma göre iki yada üç koltuk sahibini arıyor demiştim. Hatırlayanlar olacaktır.

Yine o yazıyı yazarken Ankara’dan sürpriz bir aday olacak diyerek altını çizmiştim.

Evet, sürpriz adayımız geldi. Yani aritmetik hala değişmiş değil aslında.

Benim kafamda listenin 10 kişilik kısmı hemen hemen şekillendi. Geriye seçilebilecek yerden 2 kişilik bir boş yer kaldı.

Fatih Erbakan’ın geleceğini daha önceden öngördüğüm için zaten eksi bir demiştik. Bu yüzden Konya aday adaylarının endişelenmesini gerektirecek bir durum yok. Talip oldukları koltuklar hala sahibini bekliyor.

Tabi, aday çokluğu bir sorun. Üç dönem kuralı pek çok seçim bölgesinde milletvekili olmayı düşünenleri heyecanlandırdı. Bu Konya’da da böyle oldu. Ancak milletvekili olma potansiyeli olanlarla, Parti’nin birlikte çalışmayı düşündüğü bazı isimlerin varlığı bu hayalleri biraz zor duruma soktu.

Dolayısıyla listeler yine sıkıştı. Bakalım karşımıza nasıl bir tablo çıkacak listeler belirlendiğinde.

Özellikle son düzlükte tahminlerimi, daha doğrusu on kişilik liste tahmini yazacağım. Geçen hafta taslak listemi Mustafa Özdemir’e vermiştim. Bakalım ne kadarı tutacak… Bende merakla bekliyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR