Ali Kaya

Ali Kaya

Erken Seçim mi Darbe mi?

Erken Seçim mi Darbe mi?

Bundan 7 yıl önce aralık ayında fetö terör örgütünün yargı üzerinden darbe girişimi başarısız olmuş, ve takip eden yıllarda yani 15 temmuz 2016 da ordu üniforması ardına gizlenmiş yine fetö hainlerinin başlattığı ve milletin olaya müdahalesi ile başarısızlığa uğrayan hain darbe girişiminden yaklaşık bir ay sonra o zamanlar Amerika başkanı Obama’nın yardımcısı olan Joe Biden ülkemizi ziyaret etmişti. Darbeden sonra ben dahil çoğu kişi bu darbenin arkasında Amerika ve NATO var diye dillendirmiştik. Yunan lobisine yakınlığı olduğu söylenen -Joe Biden Amerika da başkan adayı olunca Türkiye’nin seçilmiş lideri Erdoğan’ı devirmek için çalışacaklarını söylemesi geçtiğimiz ağustos ayında ayyuka çıkınca ülkemizde hemen hepsi olmasa da siyasi partiler Joe Biden karşı sert söylemler sarf ettiler. Evet Amerika da seçim oldu ve kazanan Biden oldu fakat daha Biden koltuğa oturmadan Amerika senatosunda Catsaa diye hasım devletlere ambargo yaptırım yasaları kabul edildi. Yaptırım kararından sonra Amerika da bazı çevreler özellikle Biden yönetimine tavsiye niteliğinde açıklamalarda bulunmaya hızla devam ediyorlar. Evet ABD başkanı Türkiye hakkında hangi politikaları izler bilinmez fakat seçilmiş Erdoğan yönetimini ve dolayısı ile Türkiye’yi zora sokacak her türlü adımı atmaktan çekinmeyeceği aşikardır. Çünkü Suriye ve Doğu Akdeniz de ve özellikle Libya’da Türkiye ABD çıkarlarına zıt bir politika izlediği bir gerçektir. Zaten Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerinin alınması Amerika ve Avrupa gibi sözde dost ve müttefik ülkelerin Türkiye üzerinde önceden gizli olan ajandalarını açık eden ve batının bunları artık gizlemeden yürüteceği uygulamalara sebep olmuştur.
 
Amerika eski başkanları Bush ve Obama döneminde savunma bakanı olan Robert Gates bir gazete de yazdığı makalesinde “Amerika’nın tekrarlanan uyarılarına rağmen S-400 almasının bir bedeli olmalı” diyecek kadar küstahlaşan bir zihniyete sahip eski bakan Gates, yeni başkan Biden’a yol haritası çiziyor. Güya demokrasi dağıtan NATO da Amerika’nın ipleri eline alıp otoriter rejime kaydığını iddia ettiği Türkiye’ye karşı NATO üyeliğinin askıya alınması gerektiğini söylemesi sizce tesadüf müdür acaba tabi ki değil. Biden  ocak ayında başkan koltuğuna oturacak  ve izleyeceği politika Erdoğan’ı devirmek için yapılması gerekenler olacak. 17-25 aralık yargı darbesi 15 temmuz askeri( Asker giyimli fetö)  darbesini çok iyi bilen Biden ki o zamanlar ABD başkan yardımcısı idi  bence doğrudan darbe yerine seçimler üzerinden darbe yapmak isteyecektir ve bunu daha önceden deklare etmiştir. Zaten Türkiye de normalde beraber olamayan muhalefet partileri  özellikle Erdoğan düşmanlığı paydasında  birleştirilmiş olması Biden için gerekli olanağı sunmaktadır kaldı ki muhalefete fazla bir iş düşeceğini sanmıyorum erken seçim kararı alsınlar yeter gerisini  zaten başkan Biden  halleder.  2020 yılının son günlerini idrak ederken ocak ayında ABD de başkan koltuğuna oturacak olan Biden  ve Türkiye arasında gerilimin hat safhaya çıkacağı söylense de Biden 15 temmuz da tecrübe ettiği Erdoğan aklı ve politikalarına karşı tez üretmek yerine Türkiye deki muhalefeti destekleyerek önümüzde ki yıl veya sonraki yıl bir erken seçim yapılması için çalışacağına inanmaya başladım çünkü daha seçime üç yıl var ve Erdoğan Türkiye’nin başında ise Amerika bundan menfaat sağlayamayacaktır. Erken seçim kararı aldırmak darbe yapmaktan daha kolay ve masrafsız bir politika olarak Amerika başkanı Joe Biden’ın masasında veya kafasında  bu senaryonun beklediğini hissetmekteyim. Erken seçim sonrası Erdoğan’ın görevden uzaklaşması Amerika ve AB’nin çıkarlarına ulaşmada ki en sağlıklı ve güvenilir seçenektir. 
 
NATO da müttefik olan Türkiye PKK’nın Suriye kolu Ypg ye bir yönetim kurmasına operasyonlar ile engel olması ve doğu Akdeniz de Doğalgaz araması ve Libya da BM tarafından meşru kabul edilen Ulusal Mütabakat Hükümeti ile Askeri ve insani işbirliği kurması NATO’ya bağlı müttefiklerimizin çıkarlarına ters düşmektedir. Dahası iyice artan Savunma sanayisi yatırım ve harcamaları son yıllarda dostluğa yakışmayan hareketler olarak Amerika ve NATO’nun Türkiye de en akılcıl yolun Erken seçim olacağı kararını vereceklerine  inanmaktayım. Tabi ki yersen !        

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR