Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Evinize alın siz besleyin

Evinize alın siz besleyin

Sahipsiz sokak köpeği sorunu artık kangren haline geldi. Sahipsiz sokak köpekleri konusu; üzerinde konuşulması dahi teklif edilemeyen, kutsal bir konu gibi paspas altına süpürülüp durdu. Hatta daha önce de söylediğim gibi sahipsiz sokak köpekleri konusu ‘putperestlik’in bir diğer versiyonu oldu. ‘İtperestlik’ boyutuna ulaştı.

Üç beş tane ‘itperest’ ortalığı ayağa kaldıracak diye bu faciaya ne yazık ki yıllardır göz yumuluyor.

Ama artık vatandaşın sabrı kalmadı.

Bu konu kesinlikle yerel seçimin belirleyicisi olacak konuların başında geliyor. Vatandaş, sahipsiz sokak köpeği sorununa çözümü getiren oyumu alır diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konunun farkında.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Ağustos 2023’te, “Yasal düzenlemeyle bu işi kontrol altına almanın gayreti içerisindeyiz. Gelişmiş ülkelerde, Avrupa’da bu sorun nasıl çözüme kavuşturulduysa bizde aynı uygulamaları hayata geçireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Geçen hafta yaptığı açıklamada ise, "Başıboş sokak köpeklerinin zarar verdiği insanlarımızın haklarını korumanın da görevimiz olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Başı boş sokak hayvanlarıyla ilgili artan şikayetlerin farkındayız. Bu sorunu inancımız, kültürümüz ve şefkat medeniyetimizin bize vazettiği ilkeler çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşturacağız" açıklamalarını kaydetmişti.

Nihayet bu konuda bir adım atılmaya niyetlenildi. Nihayet “kısırlaştır sokağa sal” modelinin terk edilmesi adına bir adım atılacağı medyaya yansımaya başladı.

Sahipsiz sokak köpeği sorununa çözüm bulmaya ilişkin Adalet, Tarım ve Çevre Bakanlıkları harekete geçti.

Her ne kadar ben bu rakamın en az dörtle çarpılması gerektiğini düşünsem de valilikler aracılığıyla yapılan sayımla, Türkiye genelinde 2,8 milyon başıboş köpek olduğu tespit edildi.

Bu sayı tespitinin ardından da dünyadaki uygulamalar incelendi.

Bu işi en iyi Avrupalıların yaptığına karar verildi. Avrupa'daki uygulamalara göre sokak hayvanları sayım ve kısırlaştırmanın ardından bölgedeki barınaklara yerleştirilip sahiplendirilmek için ilana çıkılıyor. Verilen süre sonunda sahiplendirilemezse, uyutulma yoluna kadar gidiliyor.

Medyaya yansıyan haberlere göre, bakanlıklar bu modeli uygulama konusunda çalışma yürütüyormuş.

Hatta hazırlanan taslak çalışma tamamlanmış bile. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden önce gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılması ve uygulamanın hayata geçirilmesi düşünülüyormuş.

Umarım bu çalışma lafta kalmaz da bir an önce uygulamaya geçer. Yoksa çok yakın gelecekte sokağa çıkmak imkansız hale gelecek!

Gerçekten yeter artık!

Bu hayvanların sokakta olmasının kimseye faydası yok.

Bakanlıklar tarafından yapılan çalışmada sözde hayvanseverlere güzel bir öneri de sunulmuş hem.

“Sokak köpeklerine eğer o kadar meraklıysanız evinize alın siz besleyin” deniliyor.

Bence çok yerinde olmuş.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR