Yaşar Bakar

Yaşar Bakar

Hatırlatma: KDV İadenizi İstemeyi Sakın İHMAL Etmeyin

Hatırlatma: KDV İadenizi İstemeyi Sakın İHMAL Etmeyin

(İndirimli Orana Tabi İşlemlerde KDV İadesi Talebi Hakkında)
Bu haftaki yazımda Kasım ayının gelmesi ile akla gelen en önemli mesleki bilgilerden bir tanesi de 3065 sayılı KDV Kanununun 29/2 maddesi kapsamında İndirimli Orana Tabi İşlemleri ile ilgili teslimlerde bulunan mükelleflerin şayet Kasım dönemi öncesinde herhangi bir dönemde KDV iadesi talep edilmemiş ise Kasım/2018 dönemi KDV Beyannamesi bu işlemler için son fırsat.
Peki bu durum hangi sektörde faaliyet gösteren mükellefleri ilgilendiriyor.
Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 8 oranına indirilen sektörlerin tamamını ilgilendirmektedir.
Yukarıda (I) ve (II) sayılı listede en çok bilinen ve uygulaması daha sık olan sektörleri sıralamaya çalışalım.
  • İnşaatta konut ve işyeri teslimleri
  • Tarım makineleri imalatçıları
  • Konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat taahhüt işleri,
  • Finansal Kiralama işlemleri
  • Gıda imalatçıları
Gibi…
Konunun yasal yönüne ilişkin açıklamalar ise şöyle;
KDV Genel Uygulama Tebliğde;
Yılı İçinde İade Edilemeyen Vergilerin İadesi 
 
İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iade alacağının yılı içinde iade edilemeyen kısmı, izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak nakden veya mahsuben iade edilebilir. İadenin mahsuben talep edilmesi durumunda mahsuben iade bu bölümdeki açıklamalara göre yerine getirilir.
 
İade talebi en erken izleyen yılın Ocak dönemine ait olup Şubat ayı içinde verilecek, en geç Kasım dönemine ait olup Aralık ayı içinde verilecek Kasım dönemi KDV beyannameleri ile yapılabilecektir. Üç aylık vergilendirme dönemine tabi olan mükelleflerde iade talebi en erken izleyen yılın ilk üç aylık, en geç üçüncü üç aylık vergilendirme dönemlerine ait beyannamelerle yapılabilecektir.
 
Süresinden Sonra İade Talebinde Bulunulması
 
Ancak süresinde iade hakkını kullanmayan mükelleflerin, daha sonra düzeltme beyannameleri ile iade talebinde bulunmaları mümkün değildir.
 
Bu hükümler çerçevesinde 2017 yılına ait indirimli orana tabi teslimler için KDV iadesi talep edecek mükelleflerin iade taleplerini Kasım/2018 dönemi KDV beyannamesi ile talep etmeleri gerekmektedir.  
 
Kasım/2018 dönemine ait KDV beyannamesinde 2017 yılı teslimlerine ait indirimli orana tabi KDV iadesini talep etmeyen mükellefler 2017 yılı için İndirimli Orana Tabi Teslimlerinden dolayı KDV iadesi ALAMAZLAR.   
 
Mükelleflerin hak kaybına uğramaması açısından bu hususlara dikkat edilmesinde fayda olacağını ve yukarıda (I) ve (II) sayılı liste kapsamında faaliyet gösteren mükelleflerin ivedilikle KDV iade durumlarını analiz etmek suretiyle SMMM veya YMM’lere hesaplatarak Kasım/2018 dönemi KDV Beyannamesinde beyan edebilirler.
Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yaşar Bakar Arşivi
SON YAZILAR