Mohd Manazir

Mohd Manazir

Hindistan’da Türk Dili Eğitimine Yunus Emre Enstitüsü’nün katkısı

Hindistan’da Türk Dili Eğitimine Yunus Emre Enstitüsü’nün katkısı

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bulunan Jamia Millia İslamia Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Yunus Emre Enstitüsü’nün desteğiyle yaklaşık 12 yıldır Türk diline hizmet etmektedir. İnsani Bilimler Yabancı Diller Fakültesi içerisinde yer alan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Bölüm Başkanı Dr. Mohsin Ali hocanın gece gündüz gösterdiği gayreti ve çabalarından dolayı ve Yunus Emre Enstitüsü’nün yardımıyla Jamia Millia İslamia Üniversitesi’nde ün kazanmaktadır.

Bilindiği gibi Yunus Emre Enstitüsü Programı, Türk dili, tarihi,  kültürü,  sanatı gibi diğer faaliyetleri ile bilimsel araştırmaları yürümektedir. Yunus Emre Enstitüsü, Yaz Okulu Programı kapsamında her yıl yüzlerce  ülkeden öğrenciyi Türkiye’de Türkçeyi öğrenmeye ve Türk kültürünü tanıtmaya davet ediyor. Jamia Millia İslamia’dan da her sene başarılı öğrencilerden 8/9 öğrenci bu programı kazanıp Türkiye’de Türkçelerini geliştirme ve pratik yapma imkanları buluyorlar. Dolayısıyla Jamiadaki Türk dili ve edebiyatı bölümüne ciddi bir teveccüh söz konusu oldu bu tercih döneminde.

Jamia Millia İslamia, Hinditan’da Türk dili ve edebiyatında  lisans eğitimini sağlayan tek bir üniversitedir. Lisan dışında Sertifika, Diploma Programları da bu bölüm içerisinde bulunmaktadır. Bu bölümlere başvuranların sayısı her yıl oldukça artmaktadır. Ve çok enteresan bir şey ki, kısa bir süreçte bu bölümde lisansüstü öğrenim görmek için şimdilik 70’ten fazla öğrenciyi Türkiye’ye göndermiştir. Böyle bir üstün başarı tabi ki bölüm başkanı ile  hocaların gösterdiği gayretine mahsustur. Çünkü bu bölümün ilk hedefi düzgün, dürüst, düzeyli, inançlı, ilkeli ve çalışkan öğrenci yetiştirmektir.

            Jamia Millia İslamia Üniversitesi’nde Türk dili ve edebiyatı okuyan öğrenciler Yunus Emre Enstitüsü’ne hem teşekkürlerini iletmek hem de beklentilerini yerine getirmek için birkaç gündür sürekli bize mesaj yazıyordu.  Söz konusu eğitim olunca biz de bu hafta kalemimizi bu konuda oynatmayı uygun gördük, çünkü dil her şeyin temelidir. Aynı zamanda dil, Türiye -Hindistan ekonomi ve ticari ilişkilerine ivme kazandıracak en önemli unsurlardan biridir bence.

Türkçe okuyan Hintli öğrencilerin Yunus Emre Enstitüsü’ne iletmek istediği masajları:

  • İlk olarak şunu belirtmek istiyoruz ki Yunus Emre Enstitüsü  tarafından Hindistan’a gönderilen hocalar dönem başlangıçta gönderilirse öğrenciler hiç vakit kaybetmeden eğitimini dönem içerisinde rahatça tamamlayabilirler.
  • İkincisi, Hindistan’a gönderilen hocalarda yabancılara ders verme kabiliyeti olmalı çünkü alfabeden başlayan bir öğrenci edebiyat dili anlamaz.
  • Üçüncüsü, gönderilen hocalar arasında  Osmanlı Türkçesi bilen olmalı ki öğrenci fazla zorluk çekmeden Osmanlıca dersleri de görmüş olsun. Çünkü Osmanlı Türkçesi bilmeden Eski Türk Edebiyatı Metinleri okunmaz. Ve Hindistan’da bulunan Çağatay eserleri üzerine araştırma yapmak isteyenler için Çağatayca  bilmesi de gerekiyor. Bu yüzden Çağatay Türkçesi bilen hocalar da gönderilmeli.
  • Jamia Millia İslamiaÜniversitesi’nin Yunus Emre Enstitüsü adlı kütüphanesinde bulunan Türkçe kitapların çoğu, öğrencilerin seviyelerine uygun değildir. Türkçe’ye yeni başlayan öğrencilerin zevkine göre  kısa hikaye kitapları, öykü kitapları ve daha çok Türkçe geliştiren kitapların bulunması bizim için daha faydalı olacağına inanıyoruz. Çünkü bir kitabın okuyucuya bırakacağı en büyük miras onda okuma, araştırma zevki ve merakı oluşturmaktır.

İşte istediklerinden şunu anladım ki bu öğrencilerin talepleri yere getirilirse gelecek yıllarda bu öğrenciler Türkiye ve Hindistan’ın kültür ve sanatının, dilinin, tarihinin, mirasının korunması ve bu değerlerin dünyaya tanıtılması ve genç kuşaklara aktarılması için bir vasıta olacaklardır.

Son olarak Jamia’da bu programın başarıyla sürdürülmesinde yardımcı olan  Dr. Mohsin Ali ve Yunus Emre Enstitüsü’ne teşekkürü bir borç biliriz ki bu program sayesinde şimdi birçok Hintli Öğrenci Türkiye’de eğitim görmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mohd Manazir Arşivi
SON YAZILAR