Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

İkinci Davos resti!

İkinci Davos resti!

Dünya Belediyeler Birliği olarak bilinen Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Dünya Konseyi 26, 27, 28 Ekim tarihlerinde Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Konya’da gerçekleştirildi.

Selçuklu Kongre Merkezi’nde 50 ülkeden 400’e yakın yerel ve bölgesel yönetim temsilcisi ile yedi kıtadan konukların katıldığı UCLG Dünya Konseyi çerçevesinde Konya, yoğun gündemlerle birçok toplantıya ev sahipliği yaptı.

Toplantıların sona ermesiyle birlikte de Dünya Konseyi’nde UCLG’nin dönem başkanlığını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay devraldı. Başkan Altay bir yıl boyunca bu şerefli görevi yürütecek.

Hemşehrisi olarak bizler de Türkiye’nin 100. yıl coşkusunu yaşadığı bu günlerde, Başkan Altay’ın böylesine önemli bir görevi devralmış olmasından dolayı mutluyuz, gururluyuz. Başkan Altay’ı tebrik ederken, yeni görevinde başarılı olmasını canı gönülden temenni ederiz.

UCLG toplantıları genel olarak basına açık olmadığı için hafta boyunca toplantılarla ilgili düşüncelerimizi ve izlenimlerimizi aktaramadık.

Yalnız; 27 Ekim Cuma günü gerçekleşen UCLG Dünya Konyesi’ni takip etmek isteyen basın mensupları için Selçuklu Kongre Merkezi’nde saat 16.30’daki oturumda yer ayrıldı. Şehrimiz ve ülkemiz açısından son derece önemli olan bu programı, kamera ve fotoğraf makinesi olmadan takip etmek isteyen gazeteciler takip etti.

Bu programdan sonra saat 17.30’da gerçekleşen “UCLG Gala Kültürel Programı” ise tüm basın mensuplarına ve çekim almaya açık hale getirildi.

Tam burada işte flaşh diye tabir edilebilecek bir gelişme yaşandı.

CLG Dünya Konseyi sırasında İsrail Yerel Yönetimler Birliği Dışişleri Dairesi Başkanı ShiriSteinhardtSela toplantıya online olarak bağlandı.

Bunun üzerine; UCLG Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve salonda bulunan katılımcıların çoğunluğu toplantıyı terk ederek İsrail’i protesto etti.

Bu tavır bizim gözümüzden İkinci Davos resti olarak yorumlandı.

Özellikle Batı ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyanın gözünü kapattığı İsrail katliamına Uğur Başkan ve Konya’daki misafirler bu şekilde tavır koydu.

Zaten CLG Dünya Konseyi toplantısı boyunca Uğur Başkan’ın tek gündemi Gazze idi.

Başkan Altay UCLG Dünya Konseyi Ana Tüzük Komitesi toplantısında 1947 öncesi Filistin haritasını göstererek dünya belediyelerine seslenmişti.

Vicdanlara seslenen Başkan Altay’ın bu çabası bizim gözümüzde çok değerliydi.

Yazının başında da söylediğim gibi, Başkan Altay’ın 50 ülkeden 400’e yakın yerel ve bölgesel yönetim temsilcisinin olduğu bir ortamda UCLG Başkanlığı gibi önemli bir görevi devralmış olması çok hayati.

İşte ancak böyle görevlerde ve bu gibi ortamlarda bulunduğunuz zaman dünyaya seslenebiliyorsunuz. Başkan Altay görev dönemi boyunca bu konulara hep dikkat çekecektir muhtemelen.

Öte yandan, Konya markasının ve ekonomisinin de bu kritik görevden dolayı kazançlı çıkacağını söylememiz lazım. Belediyecilik anlamında sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en önde gelen illerinden biri olma yolunda hızla ilerleyen Konya’nın, diğer yerel yönetimlere örnek olacağını söylememiz lazım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR