Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

İşçi ve memur tamam ama ya emekli?

İşçi ve memur tamam ama ya emekli?

Temmuz ayında net asgari ücret devletimiz tarafından verilen 500 lira asgari ücret desteği ile birlikte 11 bin 402 lira olmuştu.

Yılbaşında da 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak net asgari ücret, 17 bin 2 lira olarak belirlendi.

Bu rakamla net asgari ücrete, önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıla göre ise kümülatif olarak yüzde 100 oranında artış yapılmış oldu.

Açıkçası hükümet, yeni miktar ile çalışanları enflasyona ezdirmeme sözünü kısmen tutmuş oldu.

Dün de memurların ve emeklilerin merakla beklediği ücret artışı gerçekleşmiş oldu.

Hepimizin bildiği gibi, enflasyon oranları, memur ve emeklilerinin ücret artışında belirleyici rol oynuyor. Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar. Temmuz ayında yüzde 6'lık sözleşme zammı alan memur ve emekliler bu oranı aşan miktarda enflasyon farkına hak kazanıyor.

Memur ve memur emeklileri yüzde 29,79 oranında enflasyon farkına hak kazandı. Memur ve memur emeklileri ocak ayında yüzde 15 de toplu sözleşme zammı alacak. Böylece ocak ayındaki zam oranı yüzde 49,25 olacak.

Yani net bir ifadeyle en düşük memur maaşı aşağıdaki gibi belirlendi:

Bekar: 30 bin 372 TL

Sendikalı evli: 32 bin 639 TL

Sendikalı bekar: 30 bin 910 TL

Ekonomideki sıkıntılar, market fiyatları, ev kiraları ve diğer sorunlar hepimizin ortak sıkıntısı. Ama bakıldığı zaman yeni memur maaşları kesinlikle beklentileri karşılar seviyede.

Hatta bence özel sektörü baya zor duruma sokacak seviyede.

Çünkü neredeyse asgari ücretin iki katı olan memur maaşları, özel sektörde çalışanları da kamuya yönlendiriyor, kamuyu daha cazip kılıyor.

Ne diyelim, memurlarımız adına mutlu oluyoruz tabi ki, hayırlı olsun, Allah sağlıkla harcamayı nasip etsin… Dilerim ülkemizde özel sektör çalışanları da memurların ulaştığı refah seviyesine ulaşabilir.

EMEKLİ MAAŞLARI DÜŞÜK!

Asgari ücret ve memur maaş artış oranları herkesi tatmin etti ama emekliler için aynı şeyi söyleyemem…

SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 37,57 zamma hak kazandı. Memur ve memur emeklileri de yüzde 15'lik sözleşme zammına ek olarak yüzde 29,79 enflasyon farkı alacak.

Bu gelişmeyle birlikte 7500 lira alan en düşük maaşlı emeklilerin 10 bin 316 lira alması bekleniyor. Tabi burada emeklilerimiz Meclis'ten çıkacak karar sonrasında net alacakları maaşları görecekler.

Şayet bu rakam kesinleşirse emekliler açısından çok memnun edici bir durum ortaya çıkmaz.

Zaten düşük seviyede kalan emekli maaşları, memur maaşlarındaki artış sonrası market raflarına, kiralara ve diğer giderlere yansıyacak olan fiyat artışlarının altında ezilir.

Dolayısıyla emekli maaşlarının asgari ücret seviyesinde tutulması daha doğru olur diye düşünüyorum.

Zaten uzun süredir maaşlarının düşük olduğundan yakınan emeklilerin, bu yeni artış karşısında şikayetleri artarak devam edecektir.

Allah yardımcıları olsun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR