Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Karabağ’a “Gündoğdu”

Karabağ’a “Gündoğdu”

Sovyetlerin çöküşü Azerbaycan için çok sancılı geçti. Maalesef, bağımsızlığımızın bedelini katliam, soykırım ve Karabağ toprağının Ermeniler tarafından işgaliyle ödedik. 30 yıla yakın da bu işgal devam etti,ta ki12 Temmuz 2020 tarihindeki “Tovuz” saldırısına kadar. “Yeni topraklar için yeni savaş” söylemiyle ortaya çıkan Paşinyan Yönetimi, tüm müzakereleri, anlaşmaları ve uluslararası hukuku yok sayarak, Azerbaycan’ın Tovuz şehrine hücum etti. Saldırdığı Tovuz şehrinin Azerbaycan için çok büyük önemi var. Azerbaycan’ınkuzeybatısında yer alan bu şehir, ülkenin adeta dünyaya çıkış kapısıdır. Tabiri caiz ise ekonomik olarak Azerbaycan’ın şah damarı sayılabilir. Hem kara yollarının , hem de enerji hatlarının geçtiği bir şehir olan Tovuz’u alarak Paşinyan, Azerbaycan’ı Karabağ işgaline razı etmeyi düşünüyordu. Fakat Azerbaycan ordusunun kahramanlıkları sayesinde bu plan ters tepti.

Ancak, maalesef Azerbaycan ordusu Ermeni saldırısını geri püskürtürken başta Tümgeneral Polad Haşimov olmak üzere üst rütbeli subayların da dahil olduğu kayıplar verdi. Bu bıçağın kemiğe dayandığı andı. Tümgeneral Polad Haşimov’un şehit haberini alan halk “Artık yeter!”, “Ya Karabağ, ya ölüm!” diyerek sokaklara döküldü. O gün, Bakü’de salgınsebebiyle sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen Karabağ için, Tümgeneral Polad Haşimov için halk meydanlardaydı. Polad Haşimov Karabağ savaşı boyunca şehit olan ilk generaldi. Kendi şehadetiyle de Karabağ için geri dönüşü başlatmış oldu.

Cumhurbaşkanı Aliyev’in çağrısıyla hemen ertesi gün, Azerbaycan’ın tüm asker alma şubelerine halk akın etti. O gün, yüzbinlerce Azerbaycan Türkü, Karabağ’da savaşmaya hazır olduklarını belirterek, gönüllü seferberliğe yazıldı.

Takip eden günlerde milletin mesajını doğru şekilde yorumlayan Cumhurbaşkanı Aliyev, tüm açıklamalarında vatan topraklarının kurtuluşuiçin gerekenlerin yapılacağının işaretlerini veriyordu. Artık müzakerelerin tüm kurallarını ihlal eden Ermenistan ile konuşmanın anlamsız olduğunu ifade eden Aliyev, Karabağ için ne lazımsa yapılacağını belirtti. Mesele, sadece bir kıvılcıma bağlıydı. O kıvılcım ise Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin 27 Eylül 2020 günü sabah saatlerinde Azerbaycan sivil yerleşim bölgesini bombalamasıyla çakıldı. Ok yaydan çıkmıştı. Artık Azerbaycan buna sessiz kalmayacaktı, kalmadı da!

Vatan toprağı Karabağ’ı kurtarma operasyonunu dünya, Azerbaycan Savunma Bakanlığında yapılan şu açıklama ile öğrendi: “Tüm cephe boyunca birliklerimiz karşı-hücum operasyonu başlatmıştır.” Bunun geri dönüşü yoktu. “Ya Karabağ, ya ölüm!” sloganı cephede destan yazan Azerbaycan ordusu tarafından gerçek oluyordu. 27 Eylülden başlayan bu şanlı destan 44 gün sonra yani 10 Kasım 2020 yılında Ermenistan’ın kesin yenilgisi ve teslim anlaşmasını imzalamasıyla son buldu. Azerbaycan, 10 Kasım günü zafer kazanmıştı fakat kardeş ülke Türkiye’ye olan saygısından dolayı Mustafa Kemal Atatürk’ünölüm gününe denk gelen bu tarih, Şuşa şehrinin kurtuluş günü olan 8 Kasım ile değiştirildi.

Yazının başına dönecek olursak batı, 30 yıldır bizi sonu gelmez müzakere ve görüşmeler ile oyalayacağını düşündü. Böyle yaparak da Karabağ işgalini kalıcı kılmaya çalıştı. Fakat 10 Kasım günü bizi uyuttuğunu düşünen batıya mesajımız, meşhur “Gündoğdu” marşında yazıldığı gibi oldu:

Sandılar Türk uyudu,

Ata cenge buyurdu,

Türkün asker olduğunu,

Dünyalara duyurdu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR