Sümeyra Kenesarı

Sümeyra Kenesarı

Konya Emniyeti engelleri kaldırıyor!

Konya Emniyeti engelleri kaldırıyor!

Engelliler haftası nedeniyle kaleme aldığım, ‘Siz hiç engellere takıldınız mı?’ adlı köşe yazım için Konya İl Emniyet Müdürlüğü tarafından geri dönüş sağlandı. Ve Konya İl Emniyet Müdürlüğü’nün engellilere yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Öncelikle Konya İl Emniyet Müdürlüğü’ne ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim.

Köşe yazımda belediyelerimizin engellilere yönelik verdiği hizmetlere değinmiştim ancak bu konuda Konya İl Emniyet Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği birçok çalışma var. İnsanlarda bilinç oluşturmak, verilen bu hizmetlerden haberi olmayan engelli vatandaşlarımızı haberdar etmek ve siz okurlarımızı bu çalışmalarla ilgili bilgilendirmek adına ayrı bir sayfa açmam gerektiğine inanıyorum. Çünkü artık toplumda engeller kalkıyor. Bu konuda belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, emniyet müdürlüğümüz,  tek noktada birleşiyor ve engelli vatandaşlarımızın daha iyi bir hizmet alması adına başarılı çalışmalara imza atıyor.

Yazımda da bahsettiğim gibi engelli bireylerin en çok karşılaştığı sorunların başında engelli park yerlerine insanların bilinçsiz bir şekilde arabalarını park etmeleri geliyor. İşte bu noktada Konya İl Emniyet Müdürlüğü bu soruna çözüm bulmak amacıyla çok güzel bir sistem geliştirmiş ve bu anlamda bir ilke imza atmış. Engelli vatandaşların yardım istemeleri halinde daha hızlı ulaşmak adına “Engelleri Kaldırıyoruz WhatshApp İhbar Hattı” kurmuş. Türkiye’de ilk kez Konya’da uygulanmaya başlayan bu ihbar hattı engelli bireylerin hayatında büyük kolaylık sağlıyor.

Engellilerin yoğun oldukları hastane, AVM gibi yerlerdeki engelli park alanlarında özel kameralar bulunuyor. Konya İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, engelliler için ayrılan park yerlerini özel kameralarla 7/24 izliyor. Plaka tanıma sisteminden bir plakanın engelliye tahsisli olup olmadığı ortaya çıkıyor. Eğer bu park yerine park edilen araç engelliye tahsisli değilse trafik ekipleri araç sürücüsünü arıyor ve “Aracınızı engelli araç park yerine park ettiniz, aracınızı en kısa sürede kaldırmanızı rica ediyoruz” diyor. Eğer vatandaş aracını belirlenen sürede kaldırmazsa cezai işlem uygulanıyor. Yine aynı zamanda KGYS üzerinden şehir genelinde engelli park yerlerinin dışında yaya yollarına engelli vatandaşların geçişini zorlaştıracak şekilde park edilen araçlar da takip edilerek sürücülere telefonla ulaşılıp en kısa sürede araçların kaldırılması isteniyor. Gerektiği takdirde araçlara cezai işlem uygulanıyor.

Konya İl Emniyet Müdürlüğü’nün verdiği bilgilere göre; yaklaşık 4 aylık gibi bir süre içerisinde 250 engelli vatandaş WhatsApp ihbar hattı üzerinden yardım talebinde bulunmuş. Bu demek oluyor ki Konya Emniyet Müdürlüğü’mü 250 engelli bireyin imdadına koşmuş, onların önlerine çıkan engellerini ortadan kaldırmıştır.

Daha çok engelli bireyin bu sistemden faydalanması için WhasApp ihbar hattı numarasını aşağıya bırakıyorum:

0537 569 30 81

Park yerlerine, yürüyüş yollarına, iniş rampalarına park edilen araçlar yüzünden sıkıntı yaşayan engelli bireylerimiz bu numarayı arayabilirler ve gerekli yardım talebinde bulanabilirler.

KONYA’DAKİ ENGELLİLERİN YÜZDE 90’ININ SORUNU KALMADI

 

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Karayolu Trafik Haftası etkinliklerinin açılış programında konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şubesi Başkanı Ahmet Mıhçı, trafikte engellilerin eskisi gibi problem yaşamadıklarını vurguladı. Ahmet Mıhçı, belediyelerin ve emniyet müdürlüğünün çalışmalarıyla engelli vatandaşların gönül rahatlığıyla Konya’da gezdiğini, engelli bireylerinin yüzde 90’ının sorunun kalmadığını söyledi. Bu çok önemli bir rakam.  Bu sorunların ortadan kaldırılmasında Konya Emniyet Müdürlüğü’nün uyguladığı “Engelleri Kaldırıyoruz WhatshApp İhbar Hattı’nın büyük payı var.

Bu sistemin kurulması için öncülük eden Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç’e ve engelsiz bir dünya için gecesini gündüzüne katıp, engelleri ortadan kaldırmak adına yoğun bir şeklide mesai yapan Konya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Ekiplerine çok teşekkür ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sümeyra Kenesarı Arşivi
SON YAZILAR