Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

KOS’tan etkilendik!

KOS’tan etkilendik!

Geçtiğimiz günlerde Genel Yayın Yönetmenimiz Lokman Koyuncuoğlu, çalışma arkadaşlarımız Hüseyin Koyuncuoğlu, Büşra Erkuş ve yazarımız Macit Uluçamlıbel ile birlikte Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü’nün misafiri olduk.

Başkan Kütükcü, 31 milyon metrekare ile Türkiye’nin ikinci büyük OSB’si haline gelen Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımlar ve gelişmeleri anlatırken, ön tahsis sürecinin devam ettiği 6. Kısım Genişleme Alanı ile ilgili de bilgiler verdi.

Sabah başlayan ziyaretimiz, sanayi alanındaki yatırımlara yaptığımız gezi ile devam etti.

Konya Organize Sanayi Bölgesini değil de sanki orta ölçekli bir ilçeyi geziyormuşuz hissine kapıldım.

Çünkü sanayi alanının genişliği kadar, bölgede verilen hizmetlerin çeşitliliği ve büyüklüğü de bana bunu düşündürttü.

Pek çok şehirde bile hayal olan alt yapı yatırımları ise aslında hikayenin pek görülmeyen, bilinmeyen ama bir o kadar da değerli ayrıntısıydı.

Belediyecilikte de öyledir, toprağın altına yapılan yatırımlar pek görülmez, bilinmez. Ama en değerli yatırımlar onlardır…

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin yönetimi adeta bir belediye gibi çalışıyor. Fen İşleri ekiplerinden tutun temizlik işlerine, park bahçelerden tutun itfaiye teşkilatına kadar çok sayıda birim harıl harıl çalışıyor.

Bırakın ilçeleri, pek çok şehirde bile olmayan alt yapı yatırımları yapılıyor.

Örneğin, atık su ve yağmur suyu alt yapılarında kullanılan borular tam 4 metre çapında. 13-15 metre derinliğe gömülüyor. Neredeyse içinden kamyon geçecek büyüklükte. Mavi Tünel’de kullanılan boruların 2 metre çapında olduğunu düşünürseniz olayın büyüklüğünü daha iyi anlarsınız.

İklim değişikliği nedeniyle sık sık karşılaşmaya başladığımız ani su baskınlarının önüne geçmek adına böyle bir karar alınmış. Yani geleceğe yönelik önemli bir adım atılmış.

Öte yandan, tüm sanayi bölgesindeki fiber optik alt yapı Konya Organize Sanayi Bölgesi tarafından tesis edilmiş durumda. İletişim hizmeti verecek olan Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi firmalar alt yapı kullanımı için Konya Organize Sanayi’sine kira ödeyerek hizmet veriyor. Bu konuda Konya Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’de tek. Kısmen Gebze Organize Sanayi Bölgesi de bu şekilde hizmet vermeye çalışsa da Konya kadar kapsamlı değil.

Aynı şekilde doğal gaz alt yapısında da Konya Organize Sanayi Bölgesi, diğer OSB’lere fark atıyor. Çok nitelikli bir alt yapı yine sanayi yönetimi tarafından gerçekleştirilmiş durumda.

Elektrik alt yapısında da çok kaliteli bir sistem oluşturulmuş. İki fabrikaya bir trafo düşecek şekilde planlama yapılmış. Olası kesintilere karşı da çok çıkışlı bir yapı oluşturulmuş. Teknik sebeplerden ötürü elektrik kesilmiyor, kesilse bile işletme sahiplerinin hiç haberi bile olmadan akıllı sistemlerle yedek hattan enerji sağlanmaya devam ediyor.

Bu kadar kapsamlı bir alt yapı sistemi inanın pek çok şehirde bile yoktur.

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin çevreciliği hakkında da bir şeyler söylememiz lazım.

Fiziksel Arıtma, Kimyasal Arıtma, Biyolojik Arıtma, İleri Arıtım ünitelerini bulunan Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin bir de fidanlığı var. Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin tüm fidanları, peyzaj ürünleri burada üretiliyor. Çok kapsamlı bir sera kurmuşlar.

Yine çevrecilikte hızla ilerleyen Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde Güneş Enerjisi Santrali yatırımları da hızla yayılıyor.

Kendi bünyesinde 4.5 MW kapasiteli 3 ayrı Güneş Enerjisi Santrali (GES) bulunan KOS, sokak aydınlatmaları ve kendi tesislerindeki enerji ihtiyaçlarını bu GES’lerden karşılayarak, enerji tasarrufunda bulunuyor. Ayrıca bölgedeki fabrikaların çatısındaki GES kapasitesi de 196 MW’a ulaşmış durumda.

Memiş Kütükcü, bu alanda çığır açacak, tüm Türkiye’ye örnek olacak bir yatırımdan da bahsetti.

KOS Karapınar Enerji adıyla Karapınar’da bir GES yatırımı yapacaklarını söyleyen Kütükcü, Konyalı sanayicilerin projeye büyük ilgi gösterdiğini belirtiyor.

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin itfaiye teşkilatı, Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Kreşi de beni etkileyen noktalardandı.

Sanayi İtfaiyesi donanım ve teknik beceri anlamında çok büyük potansiyele sahip. Allah göstermesin, yaşanacak olan facialar için tetikte bekliyor, güven veriyor.

Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise her zaman dile getirdiğimiz sanayi-okul iş birliğinin en güzel örneği. Pek çok üniversiteden daha verimli bir yapıya sahip.

Yine sabahtan akşama kadar çocuğunuzu güvenle emanet edebileceğiniz mükemmel bir kreş oluşturmuşlar. İnsanın çocuk olası geliyor kreşi gezerken.

Daha anlatacak çok ayrıntı var ama yerimiz kısıtlı.

Bunca yatırımı bugüne kadar göremediğimiz için kendimize kızdık doğrusu. Bu kadar fazla yatırımın olduğunu açıkçası bilmiyorduk. Konya Organize Sanayi Bölgesi’ni çoğu zaman arsa fiyatlarının pahalılığı ile konuşuyorduk. Ama haksızlık yapmışız; bu kadar kusursuz hizmete bu fiyatlar bence az bile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR