Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Türk Sosyal Medya Platformu 1000Kitap.com

Türk Sosyal Medya Platformu 1000Kitap.com

Uzun süredir arkadaşlarımdan bir sosyal medya platformunun ismini duyuyordum. Arkadaşlarımın bana tavsiye ettiği platform 1000Kitap.com isimli bir site. İlk başta platforma o kadar da ciddi yanaşmadım. Ancak kitaplar ile ilgili aramalarımda sürekli bu sitenin karşıma çıkması dikkatimi çekti. Ayrıca kendim de kitaplardan alıntılar paylaşmak isteyince, platformu bu amaçla kullanmak istedim. Böylece platforma kaydoldum. İyi ki de kaydolmuşum. Platformu biraz inceleyince siteye hayran kaldım. Siteyi geç tanıdığım için de pişman oldum. Bu sosyal medya platformu sadece kitaplar üzerinden etkileşim sağlıyor. Yani hemen hemen tüm paylaşımlar kitap ve yazarlar üzerinden.

Platformun artıları saymakla bitmez. Misal olarak site üzerinden yıllık kitap okuma hedefleri koyuluyor ve bu hedefe ne kadar ulaşıldığı, kaç günde kaç kitap, kaç sayfa veya ortalama kaç dakika kitap okunması gerektiğine dair ayrıntılı bilgilere rapor olarak ulaşa bilirsiniz. Platformda ayrıca okuduğunuz kitaplara göre size yeni kitaplar önerilmesi veya severek okuduğunuz kitaplar hakkında diğer kişilerin puanlamaları, yorumları ve incelemelerini de elde edebiliyorsunuz.

Diğer sosyal medya platformları gibi gereksiz paylaşımlar, insanın içini karartan gönderiler, insana fayda vermeyen veya zamanını boşuna harcayan öğeler bulunmuyor.

Benim için siteyi değerli kılan diğer bir etken de bu platformunun kurucu başkanının Hacı Seydaoğlu adında bir Türk olmasıdır. Yani site yerli ve Türk ürünü. Platform ile ilgili kendilerini anlatan açıklamaya sitenin “hakkımızda” bölümünde yer verilmiş. Bölümü olduğu gibi size aktarıyorum:

“1000Kitap, 2 Mayıs 2012'de Türkiye'de kurulmuş, kitap odaklı bir sosyal kataloglama ve sosyal ağıdır. 1000Kitap, bir sonraki okuyacağınız kitabı seçmenize yardımcı olur. Okuma zevkinizin benzediği okurları, farklı yazarları keşfetmenizi sağlar. Akış sayesinde takip ettiğiniz okurlar, yazarlar ve kitaplar ile ilgili son güncellemeleri takip etmenizi sağlar.

1000Kitap'ta okurlar okudukları ve okumak istedikleri kitapları profillerine işaretlerler. Bunu işaretlerken kitabı beğenip beğenmediklerini, 10 üzerinden kaç puan verdiğini ve isterse de kitap hakkındaki görüşlerini ekleyebilir. Bu sayede her okurun, her kitabın ve her yazarın bir profil sayfası oluşur. 1000Kitap'ta okurlar sosyalleşip, gönderi paylaştıkça kitap ve yazar profilleri daha fazla bilgi ile dolar. Bu sayede de o kitap ve yazarları incelemek isteyen okurlar için daha fazla bilgi oluşur.

1000Kitap'ın ilk sürümü

İlk kez Mart 2012'de kodlanmaya başlanan ve 2 Mayıs 2012'de yayına giren 1000Kitap'ın tek işlevi insanların rekabet duygusunu kamçılayarak insanları kitap okumaya teşvik etmekti. Buna göre, okurların, okudukları kitap sayısı üzerinden 'en çok okuyan okurlar' isimli bir liste oluşturuldu. Profillerde de okurun kaçıncı sırada olduğu yazılıyordu. Bu listede yükselmek için insanların daha çok kitap okuyacağı öngörülmüştü. Zamanla kayıtlı okur sayısı arttıkça yeni ihtiyaçlar ve yeni fikirler ortaya çıktı. Bunların ışığında 1000Kitap kurulduğu günden bu yana sürekli olarak geliştirilmeye devam etti.”

Biz sosyal medya platformlarındaki adaletsizlikleri veya sorunları görünce hep şikayet ederiz Türkler neden yapamıyor diye. Bu sefer Türkler yapmış. Türk yapmışsa bize de düşen platformu destekleyip daha ilerilere taşımaktır.

Benim platform ilgili aktaracaklarım bu kadar, daha fazlası için siteyi ziyaret etmenizi öneririm. Pişman olmayacağınızdan eminim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR