Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Vali Toprak’ın başını “Birader” meselesi yedi…

Vali Toprak’ın başını “Birader” meselesi yedi…

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 41 ilin valisi değişti. 18 ile yeni vali ataması yapılırken, 23 ilin valisi de yer değiştirdi. Kararname ile Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak merkeze alındı. Konya Valiliğine ise Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan atandı.
 
Konya’nın son iki valisinin ortak özelliği Hakkari idi. Konya’dan Bursa’ya atanan Yakup Canbolat’ın da merkeze çekilen Cüneyit Orhan Toprak’ın da yolu Hakkari’den geçmişti. Bu defa gelenek bozuldu. Yeni valimiz Kahramanmaraş’tan geldi.
 
Vali Toprak Konya’ya atandığında, Konya’ya yapılan son iki vali atamasının neden Hakkari’den yapıldığını yazmıştım. Bunun sebebinin de terörle mücadelede tecrübeli olmaları ve gösterdikleri başarıdan kaynaklı olduğunu belirtmiştim.
 
Çünkü Konya terörle mücadelede önemli illerin başında geliyor. Doğuda PKK ile mücadelede rüştünü ispat edenlerin tecrübesinden, Konya’da FETÖ ile mücadelede faydalanılıyor. Çünkü Konya, FETÖ’nün örgüt şemasını çıkaran, mahrem yapılanmasını çözen şehirdir. Bu mücadeleyi koordine edecek kişinin de tecrübeli olması elzemdir.
 
Yine bu hassasiyetten olsa gerek, Konya’ya yeni atanan Vali Vahdettin Özkan da terörle mücadelede çok tecrübeli olan isimlerden birisi. Özkan sırasıyla; Van Bahçesaray Kaymakamı (1995-1997), Van Vali Yardımcısı (1997-2000), OHAL Bölge Vali Yardımcısı (2000-2002), Koordinatör Vali Yardımcısı (2002-2003), Diyarbakır Vali Yardımcısı (2003-2004), Şırnak Valisi (2010-2013)  görevlerinde bulunmuş birisi. Yani terörle mücadelenin her türlüsünü görmüş bir isim.
 
O sebeple Konya’ya yapılan yeni atamada da terörle mücadele öncelikli olarak tutulmuşa benziyor. Vahdettin Özkan, Konya’da da terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir.
 
Yeni Valimize hoş geldiniz diyorum. Konya, huzurlu bir kenttir. Umarım görev süreniz boyunca Konya’da güzel işler yaparsınız.
 
Vali Cüneyit Orhan Toprak’a da bundan sonraki hayatında başarılar diliyorum. Kitabın ortasından konuşan, samimi yaklaşan ama disiplini de elden bırakmayan bir isimdi. Göreve geldiği günden bu yana yaptığı sert çıkışlarla dikkat çekti.
 
Göreve başladıktan 4 gün sonra 2019’da 10 Kasım törenlerine katılmış ve törende yaşanan gecikmeye tepki göstererek, sorumlu olanların görevden alınması için talimat vermişti. İkinci olay ise 2019 Ağustos ayında yaşanmıştı. Okul müdürlerinin katıldığı Beyaz Bayrak ve Beslenme Dostu Okul Sertifikası Töreni’ne bazı müdürlerin t-shirtle katılmasına tepki göstermişti. O süreçte konuyla alakalı olarak yazdığım yazıda ben de Vali Bey’e destek vermiştim. Haklıydı açıkçası. Uyarı yaparken de üslubu doğruydu bence.
 
Fakat gündemi hayli meşgul eden “Birader” meselesi Vali Toprak’ın başına iş açtı. Vali Bey’in tepkisi haklı olsa bile üslubu ve tavrı yanlıştı. Bir insanı, mesleği ya da konumu ne olursa olsun toplum içinde rencide etmek, hele ki kürsü konuşması esnasında kullanılmayacak kelimelerle düzeltmeye çalışmak şık olmamıştı.
 
Ben de o yüzden “Hakkari Sendromu!” başlıklı bir yazı yazmıştım.
 
Hatta, “Terörle mücadelenin en üst düzeyde olduğu illerin başında gelen Hakkari’de, Vali Toprak’ın en fazla içli dışlı olduğu meslekler; asker, polis, güvenlik korucusu, sağlıkçı gibi kendi amirliğinde iştigal eden şahıslardan oluşuyor. Bu meslek dallarıyla sürekli bir devlet ciddiyeti içerisinde ilişki kuran Vali Toprak, bu alışkanlığını Konya’da da ister istemez devam ettiriyor sanırım” diyerek bir tahlil yapmıştım.
 
Kendisinin misafiri de olduk, telefonda da konuştuk. Devlet disiplinini en üst düzeyde yaşayan bir yöneticiydi.  Zaten sorun da buradan kaynaklanıyor. Vali Bey dozajı ayarlamada biraz sıkıntı yaşıyordu…
 
Merkeze çekilmesinde bu talihsizliklerin önemli rol oynadığını düşünüyorum.
 
Salı günü gazetemizi ziyaret eden bir iş adamı abimizle Vali Toprak’tan bahsetmiştik. İş adamı abimiz, Vali Toprak’ın kimlerle oturup kalktığına dikkat etmesi gerektiğini, samimiyette ölçüyü kaçırdığını ifade etmişti.
 
Bu konuda benim de buna yakın bir düşüncem var. Konya’ya geldiği dönemde kendisine hayırlı olsun ziyaretine gittik, kendisiyle ilgili olarak 4 kez yazı yazdım. Biz yakın durmaya çalıştık. Ama Vali Toprak bazı basın kuruluşlarına ziyarete gitti, bazı isimlerle yakın durdu, bizi ziyaret etme nezaketini göstermemişti. Ben de bunu kenara not etmiştim…
 
Allah kalan ömründe sağlık versin…
 
Yeni Vali Vahdettin Özkan, Vali Toprak’ın yaptığı hataları yapmaz; şehirdeki herkesle samimiyet ve resmiyet mesafesini eşit ve dengeli tutar umarım…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR