Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

10 Günlük İşler

10 Günlük İşler

* 2 Yıl geçmesine rağmen haftalık 600-700 kelimelik yazılarımın çoğu haftayı değerlendirmek gibi olsa da bazıları kontrolüm dışında çok daha uzun soluklu oluyormuş. https://www.yenihaberden.com/ya-oldugun-gibi-gorun-ya-da-gorunme-11884yy.htm sadece bu bir örnek olsun. Neler neler değişti son 2 yılda. Çok fazla değişmemiş. 7-17 Aralık bu yıl daha önemli, Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle Hazreti Mevlana’nın ölümünün 750’nci yılı Mevlâna Yılı oldu. Cumhuriyetin 100. Yılı ile aynı yıl fakat savaş her planı değiştiriyor. Mevlana barış demekti.

** Geçici olduğuna varmalıyız artık bu işlerin. Kutlamalar, anmalar o kadar çok ki ülkemizde önemini anlamadan geçip gidiyor. Her meslek grubu için ayrı ayrı kutlamalar, her gün için kutlama olmaz ki. 365 gününden 125'inden fazlasında özen gün kutlanıyor. Ayrıca 50'ye yakın da belirli hafta kutlaması yapılıyor. Yılın bazı günlerinde 4 özel gün kutlandığı da oluyor. Özellikle mayıs ayında pek çok özel gün ve hafta bulunuyor. En az özel gün kutlaması ise şubat ayında gerçekleşiyor. Mevlana için 10 günlük bir anma törenleri şehre bir hareket getirmeli. Hem Cumhuriyetin 100.Yılı hem de Mevlana’nın vefatının 750.Yıl için gerektiğinden az anlaşıldı. Ülke olarak ortalamanın üzerinde bir ülke yaşımız var. Tüm medeniyetler içinde en eski 4 medeniyetten biriyiz ve bunun farkını hissetmeliyiz.

*** Dünyada değişim özellikle son 5 yılda çok hızlandı. Küresel nüfus patladı, daha fazla insan şehirde yaşamaya başladı, binalar akıl almaz şekilde yükseldi, internet hayatımızı değiştirdi ve her noktada bağımlısı olduk, sosyal medya yaşamımızı ele geçirdi, hemen herkeste bir tane cep telefonu bulunmakta, apple 5. kez en değerli marka oldu, insanlar artık bankalara inanmıyor, kendi kendine (otonom) sürüş gerçekleştirebilen araçlar yapıldı, iklim değişikliği günden güne daha da önemli bir sorun haline geldi, Hamas'a bağlı komandolar 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine sızarak sınır kasabalarını ve bir müzik festivalini bastı. İsrail tarafında yaklaşık 1.200 kişi öldü; yaklaşık 240 kişi rehin alındı. ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Hamas'ı yok etme yemini eden Tel Aviv, Gazze'ye yoğun bombardıman gerçekleştirdi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre savaşın başlamasından bu yana yaklaşık üçte ikisi kadın ve çocuk olmak üzere 13 binden fazla Filistinli öldürüldü. İsrail'in uyguladığı topyekûn kuşatma nedeniyle Gazze'de su, elektrik, gıda ve ilaç sıkıntısı yaşandı. Rus ordusu, 24 Şubat 2022'de başlayan savaşta bu yılın ocak ayında 300 bin yedek askerle takviye edilen güçleriyle Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde yeniden saldırıya geçti. Moskova, mayıs ayında işgalinden bu yana en uzun ve en kanlı savaşın ardından Bahmut'un ele geçirildiğini duyurdu. Kiev, Moskova'nın işgal ettiği toprakları geri almak amacıyla haziran ayında karşı saldırı başlattı; ancak sadece güney ve doğudaki birkaç köyü geri almayı başardı. 24 Haziran'da Wagner grubundan isyancı savaşçılar Moskova'ya doğru yürüyüşe geçti. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sert duruşu sonrası geri adım atan grubun lideri Yevgeny Prigozhin, iki ay sonra uçak kazasında öldü. Kiev, Kasım ayı ortasında Rus ordusunu güneydeki Herson bölgesinde birkaç kilometre geri püskürttüğünü iddia etti. Son 100 yılın en ölümcül depremlerinden biri 5 Şubat'ı 6 Şubat'a bağlayan gece, Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'nin kuzeyinde yaşandı. 7.8 büyüklüğündeki sarsıntıda yaklaşık 6.000'i Suriye tarafında olmak üzere en az 56.000 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de enkaz altında kalan 15 yaşındaki kızıyla el sıkışan bir baba ve Suriye'de göbek bağıyla hala ölü annesine bağlı olan mucizevi yeni doğmuş bir bebek hafızalara kazındı. Fas'ın Marakeş bölgesi 8 Eylül'de şiddetli bir depremle sarsıldı. 6.8 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 3,000 kişi öldü, 5,600'den fazla kişi yaralandı. Sarsıntı, 3.000 köyde 60.000 kadar eve zarar verdi. Bu 4 olayda normalleşti gibi fakat savaş bitmiyor. Deprem azalmıyor.

**** Dünya'da bu kasım, üst üste sıcaklık için rekor kırılan 6.ı ay oldu. Ortalama günlük sıcaklık 14,22 santigrat derece ile 2020'nin rekorunu 0,32 derece aştı. Bizi pek ilgilendirmiyor gibi gözükse de başımıza iş açacağını görmek için âlim olmaya gerek yok. Karbon emisyonu her tarafı sardı. Çin bu işin ve her işin maşası gibi duruyor. Biz 10 günlük işlerle meşgul iken 208 ülke neler neler yapıyor sonrasındaki problemlerden idarecilerimizin dirayetiyle işin içinden çıkıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR