Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

2023 Geçiştirme, 2024 Geçiş

2023 Geçiştirme, 2024 Geçiş

*Yılı ve yılın son haftasını 12 şehit haberi ve otobanda zincirleme trafik kazasıyla kötü kapatıyoruz. 1984 Yılında başlayan terör olayları hala devam etmekte. Terör olayında sosyal medya kullanımı lokasyon belirleme ve yazılımların alt yapısındaki güvenlik ciddi bir sorun. İsrail, teknolojiyi finansal olarak desteklenmekte. Toplam 8 milyon diye küçümsediğimiz ülke her teknolojide var. Yazılım kısmında oldukları gibi donanıma da destek veriyorlar. Çift olan intel, amd gibi intel, nvidia, amd kıyaslaması bizim düştüğümüz durumu özetliyor. Kendimiz tercih yaptığımızı düşünüyoruz fakat aynı yoldayız farklı zannediyoruz sadece.

**2025 yılına hazırlık olarak geçiş yılına gireceğiz. 2023 geçiştirme yılıydı. Finans ile başlayan teknolojik dönüşüm üretimle devam edecek sonrasında sağlık, eğitim ve diğer sektörler de dönüşecek. 2023 Nasıl geçti neler oldu.

Yapay zekâ gerçeğe dönüştü. Kolay sürükle ve bırak ara yüzleriyle kodsuz yapay zekâ, her işletmenin daha akıllı ürünler ve hizmetler oluşturma gücünden yararlanmasına olanak tanıdı. Temassız, otonom alışveriş ve teslimat da 2023 için büyük bir trend oldu. Yapay zekâ, tüketicilerin ürün ve hizmetler için ödeme yapmasını ve almasını kolaylaştırdı. Yapay zekâ ayrıca sektörlerdeki her iş sürecindeki neredeyse her işi artırdı. Daha fazla perakendeci, sahne arkasında gerçekleşen karmaşık envanter yönetimi süreçlerini yönetmek ve otomatikleştirmek için yapay zeka kullanıldı; bu nedenle, online satın al-araba kenarından teslim al, online satın al-mağazadan teslim al gibi kolaylık trendleri, ve online satın al mağazada iade standart hale geldi.

Meta veri tabanının 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 5 trilyon dolar ekleyecek ve 2023 yılının önümüzdeki on yıl için meta veri tabanının yönünü belirleyen yıl oldu. Artırılmış gerçeklik AR ve sanal gerçeklik VR teknolojileri ilerlemeye devam edecek. İzlenecek alanlardan biri de meta evrendeki çalışma ortamıdır; konuşabileceğimiz, beyin fırtınası yapabileceğimiz ve birlikte yaratabileceğimiz daha sürükleyici toplantı ortamlarına sahip olacağımızı tahmin ediyorum.

Web3'te ilerleme, şirketler daha merkezi olmayan ürün ve hizmetler yarattıkça, Blockchain teknolojisi de önemli ölçüde ilerledi. Örneğin, şu anda her şeyi bulutta saklıyoruz; ancak veri depolamayı merkezi olmayan hale getirirsek ve bu verileri blockchain kullanarak şifrelersek, bilgilerimiz yalnızca daha güvenli olmakla kalmayacak, aynı zamanda ona erişmenin ve analiz etmenin yenilikçi yollarına da sahip olacağız.

Dijital ve fiziksel dünyalar arasında yeni bir köprünün ortaya çıktığını görüyoruz ve bu trend devam edecek. Bu birleşmenin iki bileşeni var: dijital ikiz teknolojisi ve 3D baskı. Dijital ikizler, yeni fikirleri güvenli bir dijital ortamda test etmek için kullanılabilen, gerçek dünyadaki süreçlerin, operasyonların veya ürünlerin sanal simülasyonlarıdır. Tasarımcılar ve mühendisler, sanal dünyalardaki fiziksel nesneleri yeniden yaratmak için dijital ikizleri kullanıyor, böylece gerçek hayattaki deneylerin yüksek maliyetleri olmadan akla gelebilecek her koşulda test yapabiliyorlar.

Malzemeyi, bitkileri, hatta insanları düzenleyerek değiştirebileceğimiz bir dünyada yaşayacağız. Nanoteknoloji, suya dayanıklılık ve kendi kendini iyileştirme yetenekleri gibi tamamen yeni özelliklere sahip malzemeler yaratmamızı sağlayacak. Gen düzenleme teknolojisinin hızlanarak bize DNA'yı değiştirerek "doğayı düzenleme" konusunda artan bir yetenek kazandırdığını göreceğiz.

Kuantum hesaplamayı geniş ölçekte geliştirmek için dünya çapında bir yarış var. Bilgiyi işlemenin ve depolamanın yeni yollarını yaratmak için atom altı parçacıkları kullanan kuantum hesaplama, günümüzün en hızlı geleneksel işlemcilerinden trilyon kat daha hızlı çalışabilen bilgisayarları bize getirmesi beklenen teknolojik bir sıçrama. Kuantum hesaplamanın potansiyel tehlikesi, mevcut şifreleme uygulamalarımızı işe yaramaz hale getirebilmesidir; dolayısıyla, kuantum hesaplamayı geniş ölçekte geliştiren herhangi bir ülke, diğer ulusların, işletmelerin, güvenlik sistemlerinin ve daha fazlasının şifrelemesini kırabilir. Bu, ABD, İngiltere, Çin ve Rusya gibi ülkelerin gelişen kuantum hesaplama teknolojisine para akıttığı bir dönemde dikkatle izlenmesi gereken bir trend.

Yeşil teknolojide ilerleme devam ediyor. 2023'te, sıfıra yakın sera gazı emisyonu üreten yeni bir temiz yanan enerji kaynağı olan yeşil hidrojen konusunda ilerlemenin devam ediyor. Merkezi olmayan enerji şebekelerinin geliştirilmesinde de ilerleme göreceğiz. Bu modeli kullanan dağıtılmış enerji üretimi, topluluklara veya bireysel evlere yerleştirilen küçük güç jeneratörleri ve depolama sistemlerinden oluşan bir sistem sağlar; böylece ana şebeke mevcut olmasa bile güç sağlayabilirler.

Otonom Sistemde İlerleme İş dünyası liderleri, özellikle teslimat ve lojistik konularında otonom sistemler oluşturma konusunda ilerleme kaydetmeye devam edecek. Pek çok fabrika ve depo hâlihazırda kısmen veya tamamen özerk hale geldi. 2023'te daha fazla otonom kamyon ve geminin yanı sıra teslimat robotları da göreceğiz; hatta daha fazla depo ve fabrika otonom teknolojiyi uygulayacak.

Daha sürdürülebilir teknolojiye doğru bir ilerleme göreceğiz. Birçoğumuz akıllı telefonlarımız, tabletlerimiz ve bilgisayarlarımız gibi teknolojiye bağımlıyız. İnsanlar bilgisayar çipleri gibi nadir toprak bileşenlerinin nereden kaynaklandığı ve bunları nasıl tükettiğimiz hakkında daha fazla düşünecekler. Netflix ve Spotify gibi hala devasa veri merkezlerinde çalışan ve çok fazla enerji tüketen bulut hizmetlerini de kullanıyoruz. Tüketiciler, yatırım yaptıkları ürün ve hizmetlerin enerji açısından verimli olmasını ve daha sürdürülebilir teknolojiyle desteklenmesini talep ettikçe, tedarik zincirlerini daha şeffaf hale getirmeye yönelik çabaların devam ettiğini göreceğiz.

***Sonuç olarak, 2024’de Japonya sahaya çıkıyor. 5.Büyük olarak Hindistan’dan sonra ekonomi ve teknoloji olarak Dünyada tekrar konuşulacak. Japonlara baktığımız zaman özellikle gururlarına düşkünler, iş için hata olduğu zaman hayatlarına son veriyorlar. İzmit Körfez geçişi asma köprüsünde halatın kopmasından kendisini sorumlu tutan Japon mühendis 51 yaşındaki Kishi Ryoichi bilek ve boğazını keserek intihar etti.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR