Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

“Acil”in Acelesi

“Acil”in Acelesi

Türkiye’ye kendi imkanlarıyla okumak için gelen bir öğrenci ikamet alabilmek için zorunlu sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Eğer öğrenci okula kayıt olduktan sonra 3 ay içinde SGK’dan sağlık sigortası yaptıramazsa bir daha devletten sigorta yaptıramaz. Türkiye’ye yeni gelen bir öğrenci barınma sıkıntısı, ikamet işlemleri, üniversite prosedürleri derken çoğu zaman bilmeden sağlık sigortasını ucuz diye özel kurumlardan yaptırıyor. Tabi yarın öbür gün hastaneye yolu düşüncede bu sigorta bir işe yaramıyor. Ancak sonrasında ne yaparsa yapsın bir daha devlet sigortasından yararlanamıyor.

Bundan yaklaşık bir buçuk ay önce, üşütmeyle başlayan soğuk algınlığı, ateşlenmeye dönüştü. Ateşim düşmeyince mecburen Konya Eğitim Araştırma Hastanesinin Acil Polikliniğine gittim.  Muayene sonrası doktor, bir aşı yaptırarak reçete yazıp gönderdi. İşlem bittikten sonra görevliye yaklaşıp ücreti nasıl ödeyeceğimi sorduğumda “Acil ücretsiz” diyerek eve gönderdiler.

 

Olayın üzerinden 19 gün geçtikten sonra tekrar hastalandım. Yeniden Konya Eğitim Araştırma Hastanesinin Acil Polikliniğine müracaat ettim. Bu sefer doktor benden iki tane tahlil isteyerek birde serum taktırdı. Bunları yapmadan önce yeniden görevliye yaklaşıp: “Bakın ben uluslararası öğrenciyim. Eğer bu işlem pahalıysa haberdar edin” dedim. Yine aynı cevabı aldım: “Acil ücretsizdir.” Bende işlemi yaptırdım. Hastaneden ayrılmadan önce ne olur, ne olmaz diye tekrardan sordum. Cevap değişmedi. Peki deyip eve geldim.

14 Şubat sabahı telefonun mesaj sesiyle uyandım. Konya Eğitim Araştırma Hastanesinden gelen mesajda aynen şunlar yazıyordu: “19.01.2019 tarihinde Acil Polikliniğinde tedavi olmuş ve 225,97 TL borcunuz bulunmaktadır. 10 gün içinde ödeme yapılması gerekmektedir. Aksi halde yasal işlem başlatılacaktır.”

İlk önce her halde yanlışlık olmuştur diye düşündüm. Çünkü özel hastanelerde bile ucuz bir fiyata yapılan iki tahlil ve bir serum 225 TL olamazdı. Olayı aydınlatmak için hastaneyle görüştüm. Evet, doğruymuş, 225 TL borcum varmış gerçekten. Önceki 54 TL’lik bir iğne ve 172 TL’lik tahlil ve serum ücreti hesaplamışlar.

Yanlış anlamayın benim sitemim, ücret ödememe değil, bunu son anda öğrenmem. Takdir edersiniz ki, öğrenci olduğum için her an elime para geçmiyor.  Bu borçtan (!) daha önce haberim olsaydı ona göre hesap yapardım.

Farz edelim ki, ya ben kendi ülkemde olsaydım? Ya da telefonum kapalı olsaydı ne olacaktı? Hakkımda yasal işlem başlamış ama benim haberim olmayacaktı. Belki de bu saydıklarım başka bir öğrencinin başına gelmiştir. O öğrencinin ne suçu var şimdi burada? Bu işte eli olanlar, buradan ekmek yiyenler, bu dünyayı geçtim, siz bunun cevabını ahrette nasıl vereceksiniz? Bir düşünün derim bence…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR