Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

Adam kazanacak

Adam kazanacak

Seçimin sonucu belli oldu. Yazıyı kaleme aldığımız dakikalarda yüzde birin altında bir oranla cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kaldığı görülüyordu. Elbette ilk turda bitmesini isterdik ama geç olsun da güç olmasın demişler. 15 gün daha beklemiş olacağız o kadar.

Seçimin dumanı üzerindeyken yapılacak yorumlar elbette sağlıklı olmaz. Birkaç gün sonra fotoğraf daha da netleşecektir. Seçimin kazananı ve kaybedenleri ise belli. Anket şirketleri yine kaybetti. Sosyal medyadan ahkâm kesip boş yere milleti gaza getirmeye çalışanlar da kaybetti. Seçim gecesi bile son ana kadar ortalığı karıştırmaya çalıştılar. Elbette başarılı olamadılar. Seçimin klasik kaybedenlerinden birisi de Kılıçdaroğlu oldu. Ekonomideki bunca sıkıntıya, deprem felaketine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında bir seçimi daha kaybetmiş oldu. 15 gün sonra da büyük ihtimalle siyaset sahnesinden çekilmiş olacak. Kendi kaybettiği yetmezmiş gibi neredeyse yüzde sıfır katkı sağlayan ittifak ortaklarına da otuz beşin üzerinde milletvekili hediye etmiş oldu. İkinci turun ardından CHP cephesinde çok ciddi kavgalar göreceğiz.

Seçimin bir diğer kaybedeni de Akşener oldu. Anket şirketleri partisine yüzde 20’nin üzerinde oy biçiyordu. Yüzde 10’un altında kaldılar. Yıpratmak için ellerinden geleni yaptıkları MHP daha fazla oy almış oldu. HDP’de geçtiğimiz seçime göre oy kaybeden bir diğer parti oldu. Emin olun bunda HÜDA PAR’ın bölgede sandıklara sahip çıkmasının etkisi büyük oldu.

Gelelim seçimin kazanlarına. Elbette başta Cumhurbaşkanı Erdoğan. Ülkenin içinde bulunduğu sayısız sıkıntıya, 20 yıllık bir iktidar yıpranmasına rağmen neredeyse yine iki kişiden birinin oyunu almayı başardı. Vatandaş yaparsa yine Erdoğan yapar dedi. Yüzde birin altında bir oranla seçim ikinci tura kaldı. Sistem oluşturulurken yüzde 50 artı bir yerine en çok oyu alan kazanır denilseydi bugün çok başka şeyler konuşur olacaktık. İnşallah yeni dönemde yapılacak ilk düzenleme bu olur. Seçimin bir diğer kazananı da Devlet Bahçeli oldu. Partisinin oylarının yüzde beşin altına düştüğü söyleniyordu. İttifak olmasa yüzde yedilik barajı bile aşamaz diye konuşuyorlardı. Yüzde 10’un üzerinde bir oy alarak MHP’nin milletvekili sayısını artırmayı başardı. Allah bu dünyada herkese Bahçeli rahatlığı versin daha ne diyeyim(!) Fatih Erbakan’da seçimin kazananlarından oldu. Kendisine hiç şans verilmiyordu. Israrla partisinin logosuyla seçime girdi. Saadet Partisi’nin sadece isminin kaldığı bir ortamda beklentinin üzerinde oy almayı başardı. Önümüzdeki döneme damga vuracak siyasetçilerin arasında yer alacaktır. Cumhur ittifakı için ne kadar önem arz ettiği de görülmüş oldu.

Kaybetmenin verdiği hayal kırıklığı ile şimdiden vatandaşa hakaret etmeye başladılar. Deprem bölgesindeki insanları aşağılayarak yardımları hangi niyetle yaptıklarını ortaya koydular. İkinci turun ardından maskelerini tamamen çıkaracaklar, gerçek yüzleri görülecek. Biz zaten onların ne mal olduğunu biliyoruz. Bu sözde sanatçı, fenomen tayfaya, sosyal medya üzerinden gazetecilik oynayanlara inananlar düşünsün…

Seçimle ilgili ilk değerlendirmemiz böyle olsun. Haftaya daha netleşmiş bir tabloda başta şehrimiz olmak üzere detaylı konuşabiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR