Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Amaç Ne?

Amaç Ne?

* Madde 5 – Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.

** Dünyanın en iyi üniversiteleri açıklandı. Sıralamanın ilk 10'unda Avrupa'dan 5 üniversite yer aldı. Listede ABD'li MIT 100 tam puan alarak podyumda arka arkaya 12. defa zirvede yer alarak rekor kırdı. Asya, Ortadoğu ve Güney Amerika ülkelerinin yükselişe geçtiği listede ilk 100'de Türkiye'den üniversite yok. En iyi konumdaki ODTÜ 336. sırada. Listede 32,2 puanla 336. sırada bulunan ODTÜ'yü, 27,6 puanla 404. sıradaki İTÜ ve 26,2 puanla 431. sıradaki Koç Üniversitesi takip etti. İngiltere'de faaliyet gösteren Quacquarelli Symonds şirketi tarafından 20 yıldır düzenlenen liste, dünya genelinde 104 ülke ve bölgeden 1.500'ü aşkın lisansüstü eğitim kurumunu çeşitli akademik kriterlere göre değerlendiriliyor. Yaklaşık 17,5 milyon akademik makale, 240.000 lisansüstü eğitim görevlisi ve uzmanın değerlendirmesi göz önüne alınıyor. QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması'nda 2024 yılında da ABD'de faaliyetlerini yürüten Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) podyumda arka arkaya 12. defa 1. sırayı alarak bir rekora imza attı. MIT 100 tam puan aldı. Sıralamanın ilk 10'unda Avrupa'dan 5 üniversitenin yer alması ve ABD'deki eğitim kurumlarının başarısı dikkati çekiyor. Listenin ilk 10'unda sırasıyla MIT (ABD-100 puan), Cambridge Üniversitesi (İngiltere-99,2 puan), Oxford Üniversitesi (İngiltere-98,9 puan), Harvard Üniversitesi (ABD-98,3 puan), Stanford Üniversitesi (ABD- 98,1 puan), Imperial College Londra (İngiltere-97,8 puan), ETH Zürih (İsviçre-93,3 puan), Ulusal Singapur Üniversitesi (NUS) (Singapur-92,7 puan), University College Londra (UCL) (İngiltere- 92,4 puan) ve 90,4 puanla ABD'deki Berkeley Kaliforniya Üniversitesi (UCB) yer alıyor. Dünya çapında büyük prestije sahip olan liste hazırlanırken elbette birçok kıstas dikkate alınıyor. Ancak en önemli 6 kıstas akademik itibar, işveren itibarı, öğretim üyesi-öğrenci oranı, öğretim üyesi başına düşen akademik makale ve bunların kaynak gösterimi, uluslararası öğretim üyesi oranı, uluslararası öğrenci oranı olarak sıralanıyor. Bunun yanında listelemede bu sene ilk kez hesaba katılan uluslararası çapta araştırma ağı, istihdam sonuçları ve eğitim kalitesinin sürdürülebilir olma gibi 3 yeni ölçüt de dikkati çekiyor. Sıralamayı yapan İngiliz firma Quacquarelli Symonds, listelemedeki yeni ölçütler olan 'sürdürülebilirlik, istihdam edilebilirlik ve akademik araştırmada yapılan işbirlikleri gibi unsurların öneminin arttığını ve son 20 yılda yüksek öğretimde meydana gelen değişimler sonucu ön plana çıktığını ifade ediyor.

*** ABD merkezli dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen "Defense News Top 100"deki Türk şirketi sayısı 4'e yükseldi. Merkezi ABD'de bulunan askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından savunma satışları baz alınarak yayımlanan 2023 yılı "Defense News Top 100" listesi açıklandı. Buna göre, 2022 yılında 3 olan Türk savunma sanayi şirketi sayısı bu yıl 4'e yükseldi. Geçen yıl listenin 49. sırasında bulunan ASELSAN, bu yıl 47. yükseldi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) da geçen yıl 67. Sıradan 58. sıraya geldi. ROKETSAN 2022'de 86. iken 80. oldu. Listeye ilk kez dâhil olan Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) ise listenin 100'üncü sırasında. Listenin detaylarına bakıldığında ilk 10 şirketin 6'sının ABD, 3'ünün Çin ve 1'inin İngiltere oldu. Listenin ilk 3 sırasında ise ABD şirketleri bulunuyor. Buna göre, Lockheed Martin zirvedeki yerini kimseye kaptırmazken, bu şirketi, RTX ve Northrop Grumman izledi. Aviation Industry Corporation of China 4. olurken, geçen yıl listenin 3. sırasında yer alan Boeing ise 5. sıraya geriledi. General Dynamics 6., BAE Systems 7., China North Industries Group Corporation Limited 8., L3Harris Technologies 9. ve China South Industries Group Corporation 10. sırada yer aldı.

***** Sonuç olarak; 202 Mart ayında uçaklardaki türbülansı önleyen bir çip geliştirdiğini söyleyen ve bu sayede 20 milyon TL kazanan Çiğdem İlgün’ün, vurgun yaptığı ortaya çıktı. Mart ayında başarısıyla haberlere de konu olan Çiğdem İlgün, çevresine kendisini fizik mühendisi olarak tanıtıyordu. Marmara Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olduğunu söyleyen İlgün, uçaklardaki türbülansı önleyen bir çip ürettiğini ve yatırım yapana şirketten %30’luk bir kâr payı vereceğini söyledi. Yaklaşık 5 ay önce medyada da epey konuşulan İlgün, birçok ana akım medyada yer aldı. Kendi reklamını yaptıran Çiğdem İlgün, çıkan haberleri kendi sosyal medya hesaplarında da paylaştı. Zamanla çevresinden güven kazanan İlgün’ün geliştirdiğini söylediği çip, çıkan haberlere göre Türkiye ve dünyada çok sayıda şirkete pazarlanmış ve 150 milyon dolarlık da yatırım almıştı. Hal böyle olunca Çiğdem İlgün’e inanan pek fazla insan oldu. Üstelik İlgün, bu projeye yatırım yapan kişilere şirketinden %30’luk bir kâr payı vereceğini de duyurdu. İlgün bununla da kalmadı ve kendisine yatırım yapan kişilere %30’luk pay ödemelerini yaptığına dair hesap hareketleri içeren sosyal medya paylaşımları da yapmaya başladı. İlgün yeterince güven sağladıktan sonra başta akrabaları olmak üzere içerisinde doktor, mühendis ve pilot gibi meslek gruplarına ait birçok kişiden toplamda 20 milyon lira kazandı. Kısa bir süre verilen %30’luk ödeme sözü yerine getirilse de bir süre sonra Çiğdem İlgün’ün yalanı ortaya çıktı. Mağdurlar savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Refah, huzur, mutluluk, temel hak ve hürriyet, adalet, ekonomi, sosyal haklar. İnsanın maddi ve manevi varlığı için amacımız ne olmalı, durum çok vahim boyutta, ekonomi önce madden sonra manen hepimizi etkiliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR