Latif Demirtaş

Latif Demirtaş

Bahar müjdelendi!

Bahar müjdelendi!

Baharın müjdecisi olarak tanımlanan, farklı inanış ve geleneklerle kutlanan Hıdırellez, Türklerin hâkim olduğu coğrafyalarda kutlanır. Türk ve Orta Asya kültüründe oldukça önemli bir yere sahiptir.

Türk ve Orta Asya kültüründe köklü bir geçmişe sahip olan Hıdırellez, bu sene 5 ve 6 Mayıs günlerinde kutlanıyor. Baharın gelişiyle birlikte kutlanan Hıdırellez'in hikâyesi, İslamiyet öncesi döneme kadar da uzanıyor.

Hıdrellez, ülkemizde her yıl kutlanmaktadır. Büyük şehirlerde daha az olsa da ilçe ve köylerde hıdrellez için önceden hazırlıklar yapılıyor. Hıdırellez hazırlıklar, evin temizliği, kişisel temizlik, kıyafet temizliği ve yiyecek içecek gıdalarla ilgili hazırlıklarıdır. Hıdrellez zamanında evler temizlenir. Çünkü temiz olmayan evlere Hızır’ın uğramayacağı düşünülür. Hıdrellez günü giyilmek üzere yeni elbiseler alınır. Hıdrellez kutlamaları çoğu zaman yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır.

Baharın gelişi olarak adlandırılan Hıdırellez günü bu yıl da geldi. Bazı inanışlara göre akşamı gül ağacı altına dilek diler, dilekler bir kâğıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır. Ve gerçekleşeceğine dua edilerek inanılır. Aslında çocukluğumuzda birçoğumuz bu resimleri yapmış ve beklemiştir. Her yaştan, her insan hala yapmaya devam ediyor. Her ne kadar birçok bölgede unutulsa da, yaşatılan yerler var.

Bir âdete göre de, Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler ertesi gün erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık çeken kişilere verilir. Bu şekilde sıkıntılardan kurtulur.

Hızır, yaygın bir inanca göre, hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölmezliğe ulaşmış, zaman zaman özellikle baharda insanlar arasında dolaşarak zor durumda olanlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtandır.

Konya’nın merkezinde çok fazla olmasa da, bazı köylerde hala Hıdırellez kutlanıyor, anılıyor ve anlatılıyor. İnanları olduğu gibi inanmayanları da bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Latif Demirtaş Arşivi
SON YAZILAR