Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Baktığın Tarafı Değiştir

Baktığın Tarafı Değiştir

Yazının başlığı çokça kullanılan bakış açını değiştir olmalı mıydı bilmiyorum fakat klişe olduğundan değil de, dar açı bile bazılarımıza yeterli gelmeyebilir diye taraf olarak değiştirdim. Taraftar kelimesi korkunç gözüküyor. Futbolda gibi iki taraftar grubu geliyor aklımıza, iki taraf arasında tel örgüler, polisler, güvenlik görevlileri…
 
Gördüğümüz şey gerçek değil, gerçeklik de değil. Gördüklerimiz birçok şeye dayanıyor: inançlarımız, deneyimlerimiz, hatta kan şekeri seviyemiz veya içinde bulunduğumuz ruh hali. Bir aile içindeki kardeşler, aynı olayları bile oldukça farklı şekilde hatırlayacaktır. Hayallerindeki hatıraları, hatıralarında yanlış yorumlayan birçok insan var.
 
Olaylar veya koşullar iyi ya da kötü değildir, tarafsızlardır. Bu bizim bakış açımızdır, onları olumlu veya olumsuz yapan şeyleri nasıl yorumladığımızdır. Kışa bakın: Bazı insanlar karda dolaşmayı sever, bazıları soğuktan nefret eder. Ancak kışın kendisi iyi ya da kötü değil. Sigara içmek kadar "kötü" bir şey bile "iyi" olabilir. Örneğin, uzun süre sigara içenlerin parkinson gibi nörolojik hastalıklardan neredeyse bağışıklık kazandığı söyleniyor.
 
Yaşam ve geleceklere verdiğimiz yanıtları şekillendiren yorumlarımızdır. Koşullar ve olaylar bizi şekillendirmiyor. Bu şartlara ve olaylara verdiğimiz anlam veya dönüşle şekilleniriz. Evlat edinilmiş bir çocuk özel ve özellikle sevilmiş olabilir, çünkü ailesi tarafından “seçildi”. Bir diğeri biyolojik ailesi tarafından terk edilme hissine odaklanabilir. Onların farklı yorumları, hayata tamamen farklı tepkiler getirecektir.
Bazen kontrolünüz olan tek şey perspektiftir. Durumumuzu kontrol edemeyiz. Ama nasıl gördüğünüz hakkında birçok seçeneğimiz vardır.
 
Bir olaya verdiğimiz anlamı değiştirme yeteneğine sahibiz. Başımıza gelenleri her zaman değiştiremeyiz, ancak bunun hakkında ne düşündüğümüzü ve hissettiğimizi değiştirebiliriz. Birçoğumuz, deneyimlerimizi doğal olarak yeniden canlandırıyoruz.
 
Daha güçlü yorumlamalar yaptığımızda, daha güçlü davranabilir ve hayata daha olumlu cevap verebiliriz. Asi bir gencin babasını hayal edin. Çocuğunun davranışlarını saygısız, bencil ve belki de kendi yoksul ebeveynliğinin sonucu olarak yorumlarsa, iletişim muhtemelen gergin ve olumlu olmayacaktır. Fakat eğer isyanı, çocuğunun daha bağımsız ve kendi kendine yeterli olma konusundaki yanlış yönlendirilmiş girişimi olarak kabul ederse, iletişim açık ve olumlu kalabilir.
 
Bakış açısı bana hizmet ediyor mu?
 
Örneğin, mali durumunuz için kötü bir ekonomiyi ve manipülatörleri suçlamak makul görünebilir, ancak bu bakış açısı sizi gitmek istediğiniz yere götürme konusunda gerçekten güçlendiriyor mu?
 
Ardından kendinize sorun, "Bunu farklı şekilde nasıl görebilirim?"
 
Bazı insanlar durgunluğa oldukça iyi girdiler. Eğer yapabilirlerse ben de çözebilirim. Bu kadar para kaybetmek güzel bir şey. Daha eğlenceli ve kazançlı bir kariyer bulmam için bana ilham verecek. Bu paramla ne yapılmaması gerektiği konusunda harika bir dersti! Şimdi daha iyi seçenekler keşfetme fırsatım oldu. Neyse ki, sadece para kaybettim, sağlığım, ailem veya arkadaşlarım değil. Önemli olan şeylere sahibim ve finansımı yeniden inşa edebilirim.
 
Eski bakış açısında gerçekten sıkıştığınızı hissediyorsanız, bir arkadaşınızdan tartmasını ve bu durumu farklı görmenize yardımcı olmasını isteyin. Amaç, sizin için gerçekçi olmayan bir pembe renginde gözlük yorumlamasıyla ortaya çıkmamaktır. Ancak, güçlendirici hissettiren, arzu ettiğiniz şeyi elde etmek için ilerlemenize yardımcı olan yeni bir yorum bulmak gerekiyor.
 
Yeni başlangıç ​​noktaları oluşturan hareket değildir. Bazen tek gereken, perspektifte ince bir değişim, zihnin açılması, kasıtlı bir duraklama ve sıfırlama ya da yeni seçenekleri ve yeni olasılıkları görmeye başlamak için yeni bir rota bulmaktır.
 
Sonuç olarak şu hikaye taraf değiştirmek için güzel bir örnek;
 
Küçük serçe kış günü yuvasından düşmüş, yol üstünde soğuktan tir tir titriyormuş. Bu sırada yoldan geçen inek, yer yokmuş gibi, serçenin üzerine pislemiş. Serçe sinirlenmiş, inek hakkında nahoş sözlerle bağırıp çağırmaya başlamış ama sesini ineğe duyuramamış. Bir süre sonra, serçe keyifle ötmeye başlamış. İneğin pisliği sıcak olduğu için donmakta olan serçeyi ısıtmış.
 
Bu sırada serçenin keyifli sesini duyan kedi gelmiş. Kedi:
– Serçe, uzat kanadını seni kurtarayım. Yuvana git, ailene kavuş.
Serçe kanadını uzatmış, kedi pençesiyle tutmuş. Serçe:
– Bu dünyada ne kadar iyi yaratıklar var” derken kedi serçeyi afiyetle yemiş.
 
Üzerine pisleyen herkesi düşmanın sanma. Seni pislikten kurtaranı dost sanma.
Gırtlağına kadar pislik içindeysen dilini tutmayı bil.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR