Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Balbucks ve Diğerleri

Balbucks ve Diğerleri

*2 Hafta içinde çok güzel gelişmeler oldu. Malumun ilanı ve sosyokültürel gelişmeler hepimizi mutlu etti. Güzide ülkemizin 81 ilinden adı Bal ile başlayan ilimizin belediyesi güzel bir hizmet eser yapmış. Balbucks hizmetinizde! Artık kahve buluşmalarınızın daimi yeri olacak, Belediyemiz bünyesinde hizmet veren BALBUCKS’ın açılışını Başkanımız Yücel Yılmaz gerçekleştirdi. Hayırlı olsun. Font Starbucks ile aynı. 3-5 harf oran ile kelime olarak marka yapmak bu kadar kolay olmamalı. Merkeziyetçi yönetim yerine yerel yönetimler daha yakın bize. Siyaset için feraset…

** Starbucks, Amerikalı kahve dükkânları zinciridir. Merkezi Seattle, Washington'dadır. Starbucks, adını Moby Dick'teki Starbuck adlı karakterden alır ve simgesi bir denizkızıdır. Zincirin Avrupa'daki ilk şubesi ise 1998 yılında Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da, Chelsea semtinde King's Road üzerinde açılmıştır. Dünyada 33.833 Starbucks şubesi bulunmaktadır. Türkiye'de ilk şubesini 2003 yılında İstanbul'da Bağdat Caddesi'ne açmıştır. Türkiye'de toplam 596 şubesi vardır

*** Starbucks'ın ön yüklemeli para kartlarına yüklenen para miktarı ABD'deki bazı bankalardaki toplam mevduatı aştı. Yani kahve tutkunlarının çeşitli kampanyalardan yararlanmak ya da arkadaşlarına hediye etmek için kullandıkları 'sadakat Kartı’nın toplam kaynağı Federal bankalarla yarışıyor. ABD ve Kanada'daki müşterilerin %41'i içeceklerini para yükledikleri Starbucks kartlarıyla satın alıyor. Starbucks'ın bu iki ülkedeki 12 milyon müşterisinin kartlarında toplam 1,2 milyar $’ı var. Bu rakam Customers Bank'taki 780 milyon dolarlık mevduatın üzerinde. Green Dot'ta ise kahve devinin yarısı kadar, 560 milyon dolar mevduat var. Yani Starbucks sadece kahve aşkı ile peşin olarak topladığı paralarla banka mevduatlarını aşan bir birikime sahip... Ünlü ödeme sistemi Paypal'in bile kartlarında toplam 13 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu göz önüne alınırsa Starbucks'taki kahve peşinatının büyüklüğü daha iyi bir fikir verebilir. İlk kahve dükkânını 1971 yılında açan ABD'li şirket, dünya genelinde 33 bine yakın noktada satış yapıyor. Starbucks yaklaşık 20 yıldır Türkiye'de de faaliyet gösteriyor.

**** 2013’te Almanya’da neuro araştırma tekniklerini kullanarak yapılan ilginç bir araştırma, fiyatların artması durumunda, müşterilerin bir Starbucks kahvesi için daha fazla para ödeyebileceklerini gösterdi. Araştırmada, markalara ve fiyat noktalarına maruz kaldığında beyin faaliyetindeki değişiklikleri gözlemlediğinden, elde edilen sonuçların geleneksel pazar araştırmalarına göre daha inandırıcı olduğu kabul edildi. Markalar için bu belirtilenlerin gerçek dünyadaki kanıtı, fiyatlandırmaları rakiplerinin birçoğundan daha yüksek olmasına rağmen, yakaladıkları popülerlik seviyesidir.

İş dünyasının kitlesel olarak birbirine bağlılığı ve ortaya çıkan rekabet ve büyüme modelleri göz önüne alındığında, kuruluşlar temel marka kimliğini nasıl koruyabilirler? Rekabetçi piyasa faktörlerinin yanı sıra, küresel durgunluk gibi dünya çapında krizler, hem yerel hem de küresel düzeyde işletmeleri ciddi anlamda etkiledi. Ortaya çıkan temel soru ise şu; markalar tutarlılık göstererek, düzenli bir şekilde kendilerini adapte etseler de, piyasadan silinme ihtimalleri var mı?

Starbucks, keyifli ve rahat bir müşteri deneyimi sunarak, müşterilerin dikkatini, ürünlerinin fiyatlamasından ziyade deneyimlerinin kalitesine, mağazalarında müşterileri bir araya getirilebilen keyifli anlara odaklama konusunda başarılı oldu. Starbucks’ın misyon beyanı şu şekildedir: “İnsan ruhuna ilham vermek ve insan ruhunu beslemek için – aynı anda, tek mahalle, tek fincan ve tek kişi”. Eski Starbucks Başkanı “Başarı, ne kadar büyük olduğunuza göre tanımlanırsa, sürdürülebilir değildir. Bir zamanlar beni de büyüleyen rakamlar - 40.000 mağaza – aslında önemli değil. Önemli olan tek rakam var o da ‘1’. Bir fincan. Bir müşteri. Bir ortak. Bir anda bir deneyim.” Şirket ayrıntılara karşı oldukça dikkatli ve tüm mağazalarında müşteri deneyiminin tutarlı bir şekilde çoğaltılması ve ürünleri kritik bir odaklanma alanıdır. Şubat 2008’de, “Espresso Mükemmellik Eğitimi” için Amerika genelinde 7000’den fazla mağazasını kapattı ve espressoları daha mükemmelleştirmek ve köpüklü sütü de uygun bir şekilde dökmek için yaklaşık 135.000 baristayla beraber çalıştı.

***** Sonuç olarak; Uluslararası büyüme ve genişleme stratejisinde başarılı olabilmek için güçlü bir inovasyon zihniyetine ve ürün sunumunu ve mağazalarının konumlandırmasını yerel kültürle özdeşleştirme becerisi gereklidir..

Markanın yeni pazarlara girme ve kendini geliştirme konusunda önemli ölçüde deneyimi var ve bu konuda başarılı global bir oyuncu. Büyüdükçe ve genişledikçe, tüketici tercihlerini anlamak için sürekli olarak değerlendirmeler yapmalı ve ayaklarını yere sağlam basmalı.

Müşterilerin mağazalarda kahve içme deneyimlerini sürekli olarak geliştirmesi ve daha iyi bir hale getirmesi gerekiyor. Günümüzün birbiriyle bağlantılı dünyasında, müşteri deneyimi etrafındaki beklenti seviyesi sürekli yükseldiği için müşteri deneyimi oldukça önemlidir. Bugün en iyi olan bir marka deneyimi, yarın normal bir deneyim haline gelebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR