Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Başarısızlık Başarının Anasıdır

Başarısızlık Başarının Anasıdır

*Mübarek ramazan bayramından sonra bu hafta pazar günü anneler günü. Ülkemiz kutlamalar yapmak için çok müsait bir yer. Coğrafya kader miydi? 144 Önemli gün ve hafta olan güzide ülkemizde meslekle ilgili olan gün ve haftaları, sadece ilgili meslek çalışanları kutlayıp işlerini geçen yıla göre neler kattığını değerlendirse hepimiz için çok da iyi olur. Geçen yıl bu zamanlarda pandemi yardımı ile hangi esnaf ne kadar yardım kullanacak hesaplanıyordu. Nace kodu değiştirmek için maliyede kuyruklar olmuştu.

**Teknolojik olarak geri olmanın cezasını salgın apaçık yüzümüze vurdu. Ofisten çalışmak yerine evden çalışmak. Okula gitmek yerine evden derse katılmak. İnternet bağlantı hızı, donanım eksiklikleri kendini belli etti. Teknikler, beceriler, yöntemler ve süreçler gibi bilimsel bilgilerin mal ve hizmetlerin üretimi veya amaçların gerçekleştirilmesi gibi pratik amaçları uygulayamadık. Teknoloji, insan deneyimini sayısız şekilde geliştirmek için kullanılır ve eğlence, ekonomi, iletişim, tıp ve daha fazlasını kapsar. Tarih boyunca değişen hızlarda da olsa gelişti ve özellikle son 100-150 yılda büyük bir ivme kazandı. Teknoloji dünyanın pek çok yerinde hızla ilerliyor, ancak bazı ülkeler, vatandaşlarının daha verimli ulaşım, iyi sağlık hizmetleri ve girişimler dâhil olmak üzere yardımlar sağlıyor.

***Rusya, Almanya, Güney Kore, Kanada, Singapur, Çin, İsrail, Hindistan, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri ilk 10 ülke teknolojik olarak. İnnovasyon ve patent konusunda ise kıyasıya bir rekabet var. Geleceğin 58 teknolojisinin 50'sinde ABD, dünya standartlarında en fazla patente sahip ülke konumunda bulunuyor. 3D yazıcı, 5G, akıllı zekâ, gıda ve enerji dönüşümü gibi yeni teknolojilerde Doğu Asya, yükselişine devam ediyor. ABD, tartışmasız hala patent süper gücü konumunu koruyor ve orta vadede bu pozisyonunu devam ettirecek. En yeni 58 teknolojiden 50'sinde ABD, dünya standartlarında en fazla patente sahip ülke olurken, geri kalan 8 teknolojide ise ikinci sırada yer alıyor.

****Girişimcilik konusunda Silikon vadisi herkesin hayali. Başarılı tüm girişimler disiplinle olmuştur. Hayattaki en başarılı insanlar disiplinli olanlardır. Disiplin, hayatın sorunları ve zorluklarıyla başa çıkmak için kullandığımız temel araçlardan oluşur. Başarılı olmak birçok insan için çok zor çünkü hayat bazen sinir bozucu olabiliyor. Hayal kırıklığı birçok insandan çok erken vazgeçilmesine neden olabilir. Karşılaştığımız her zorluk bize büyüme, becerileri geliştirme, kararlarımızı test etme ve sorunları çözmenin yeni yollarını öğrenme fırsatı sunuyor. Disiplinliler, yetenekleri arttıkça hayatlarını kolaylaştırıyorlar. Disiplinliler, en iyi hayal kırıklığı seviyelerine meydan okuduklarında en fazla büyüdüklerine inanırlar. Onlara meydan okuyan hüsranlar, onları başarısızlıktan ziyade başarı olarak ayıran şeydir. Meydan okunduğunda ya da hayal kırıklığına uğradığında, problem çözme becerileri ön plana çıkarılır ve açık ve kararlı kalırlar. Başarılı olmak için gerekli bilgeliği geliştirene kadar yaklaşımlarında esnek olmaya isteklidirler. Bu belirsizlik zamanları disiplinli insanlara her seviyede meydan okuyor ve karakterlerinin gücünü belirler. Başarılı olmak istiyorsak herkesten daha çok çalışmaya istekli olmak zorundayız. Disiplinli insanlar ortalama bir hayat yaşamaktan memnun değildirler. Kim olduklarının ve ne olabileceğinin sınırlarını sınamak isterler. İstedikleri sonucun onları daha hızlı ve verimli bir şekilde değerli hale getirecek bir şeyler öğrendikleri anlamı taşıyabilir.

*****Sonuç olarak; küresel olarak işletmelerdeki inovasyon liderlerinin %92'si projelerinin tanıtımdan önce başarısız olduğunu kabul ediyor. Geliştirme aşaması inovasyon yaşam döngüsünün en zorlayıcı aşamasına karşılık gelir. Bu, kendi deneyimlerine dayanarak yanıt verenlerin %37’si tarafından onaylandı. Çoğu işletme için başarısız inovasyonun temel nedeni, katılımcıların %19 net bir plana ve yapılanmaya sahip olmaması olarak görüldü. Karlı ve makul bir çözüme dönüştürmede uygulama yeteneğinin parlak bir fikir bulmak kadar önemli olduğu anlamına geliyor. Yol haritası oluşturulduktan sonra, rakip faaliyetlerine, pazar eğilimlerine ve sektördeki dalgalanmalara ayak uydurmak için onu düzenli olarak gözden geçirmek gerekiyor. Girişim hikâyelerine bakarsak yılmadan devam etmek ve mevcut durumu iyileştirmek gerekiyor. Çin ve Hindistan çok hızlı geliyor. İlk 20 de olmamız genç girişimcilere bağlı. Başarısızlık Başarının Anasıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR