Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Ben Tek, Siz Hepiniz

Ben Tek, Siz Hepiniz

*Kurban Bayramı da araya girince 2 hafta uzun ve iyi bir süre gelişmeleri beklemek için. Dün açıklanan değişeceği kesin olan faiz oranını herkes bekledi. Oran ne olursa olsun bence oran sıfır olmalı. Yaklaşık 5 yıldır süren direnç nasıl olacak hep beraber göreceğiz. Ülkemizde biraz mecburiyetten herkes ekonomist oldu. Hem makro biliniyor hem mikro. Kripto dünyasında 7.yiz hala. 209 Ülke arasında süper bir konum. Ülke olarak büyüyoruz. Tatil dönemi hızlı geçecek, bitecek. Yılın 2. Yarısı ilk yarısından farklı olacak gibi izlenimler var.

** Teknolojiye bakışınız olarak da, dünyaya bakış olarak da farklı bir tarzınız yoksa istediğiniz kadar malınız olsun çok fazla esanameniz okunmaz. Markalaşmak farklı ürün çıkarmak tek çıkar yolumuz. Çoğunluk en yeniden yana olsa da ğoğunluktan yana olmadım, olamadım. Dünya ve ülke büyüse ile kalkınmadan yanayım. Çokça belirttiğim kalkınma, eğitim, teknoloji konularında medyamıza bakmayın. İşin komik ve eğlenceli tarafındalar. Başlıklara bile baksanız ya batıyoruz ya dünyanın en güçlüsüyüz. Uzun bir zamandır %1 bile değiliz yaklaşık olarak dünyanın %0,66’dayız.

*** Herkes gibi düşünmek sizi ileri götürmeyecektir. Sürekli akıl verenler vardır etrafınızda ne ilerde ne geride hep ortada diye. Aksine ya sonda olacağız her türlüsünü göreceğiz ya en ileride olacağız trendi belirleyeceğiz. 5-6 Kez yazdığım Tesla piyasaya girdiğinde Ford ve General Motors tarafından tehdit edildiği halde şu an diğerleri ve Tesla diye ayrılıyor. Aklımıza gelen alman markaları bile sönük kaldı. Tesla Model Y, artık dünyanın en çok satan aracı unvanını elinde bulunduruyor. Böylece tarihte ilk kez elektrikli bir otomobil, dünya sıralamasında birinci sırada yer almış oluyor. Bakıldığında, sadece 4 yıldan biraz daha fazla bir süre önce tanıtılan bir araç için bunun büyük bir başarı hikâyesi olduğu kesin. Tesla satış ivmesini sürdürebilirse, şirketin yıl boyunca 1 milyondan fazla satış yapması söz konusu. Elon Musk 2016'da Model Y'nin o hedefe ulaşacağını tahmin etmişti. Yaklaşık 7 yıl önce, Model 3'ten sonra önceliklerinin Model Y olacağını, çünkü bu kompakt SUV’dan yıllık 500.000 ila 1 milyon arasında talep beklediklerini söylemişti. Listedeki diğer araçlara bakarsak, 2. sırada 256.400 adetlik satışla Toyota Corolla yer alıyor. 3. Sırayı Toyota Hilux, 4. Sırayı Toyota RAV4 ve 5. Sırayı ise Toyota Camry alıyor. Bu da Toyota'nın, ilk sırada olmasa da diğer sıraları tamamen ele geçirdiğini gösteriyor.

**** Tesla, otomotiv dünyasının gıpta ettiği, milenyumun başında doğan ve değeri 1 trilyon dolar olan ilk otomobil şirketi. CEO’su Elon Musk, sadece ünlü değil, aynı zamanda dünyanın en zengini oldu. Tesla’nın başarısı garanti olmaktan çok uzaktı. 2000’li yıllarda kurulan şirket, cüretkâr bir vizyon üzerine inşa edildi. Musk ve Silikon Vadisi mühendislerinden oluşan küçük bir grup, yollardaki tüm benzinli taşıtlardan daha hızlı, daha seksi, daha pürüzsüz ve daha temiz bir araba üretmek için yola çıktı. Tesla, rakipleri tarafından kuşatılmış, yatırımcıların baskısı altında, muhbirlerin aksattığı cehennem gibi bir 15 yıl geçirdi.

Tesla'nın neyi başarmış olduğu konusuna biraz daha yoğunlaşmak için biraz durmak ve düşünmek oldukça faydalı olacaktır. Musk, herhangi bir özellikten taviz vermeyen bir elektrikli otomobil yapmak üzere yola koyulmuştu. Bunu başardı. Daha sonra girişimcilere has bir judo tekniği ile elektrikli otomobillere karşı on yıllardır yapılmakta olan eleştirileri de yere serdi. Model S sadece en iyi elektrikli otomobil değil, aynı zamanda en iyi otomobil ve de insanların arzuladığı bir otomobildi. Amerika, 1925 yılında kurulmuş olan Chrysler'dan bu yana başarılı bir otomobil şirketi görmemişti. Silikon Vadisi otomotiv endüstrisinde dikkate değer çok az şey yapmıştı. Musk daha önce hiç otomobil şirketi yönetmemişti ve Detroit'tekiler tarafından kibirli ve amatör olarak görülmekteydi. Ancak Model S 'in satışa çıkmasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra, Tesla'nın çeyrek dönemlik geliri 562 milyon dolan bulmuş, satış tahminlerinin üzerine çıkmış ve şirketin değeri Mazda kadar olmuştu. Elon Musk iPhone'un otomotivdeki karşılığını üretmişti. Bu esnada Detroit, Japonya ve Almanya'daki otomotiv sektörünün yöneticileri böyle bir şeyin nasıl olabildiğini düşünürken ellerin deki tek şey; saçma reklamlardı.

***** Sonuç olarak; Çoğunluk gibi düşünmek zorunda değilim. Özgürlükler ne kadar az ise adalette o kadar azdır. Eşitlik ile aynı kefeye konulan adalet, sadece göz aldatmacası kısaca sihirdir. Büyüme diye manşet atanlar kalkınmadan bahsetmiyor. Öğretim görevlisi diye şatafatlı gözükenler başka bir ülkede öğrenci bile olamıyorlar. Kendilerini geliştirmiyorlar. Sadece kadro dolduruyorlar. Unvan yükseltiyorlar. Ülkede herkes uzaya roket fırlatıyormuş gibi zamandan kazanmak için siparişler veriyor her şey ayağıma gelsin istiyor. Kamudakiler öncelikle kendilerine gelmeliler. Sonra halk bir şekilde Instagram'ı bırakıp gerçek dünyaya dönecektir. Şimdiden herkese anlamını anlayabildiği kadar iyi bayramlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR