Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Bu da benim seçim tahminim…

Bu da benim seçim tahminim…

Bugünlerin en popüler uğraşı seçim tahminleri. Muhtemelen bütün iş yerindeki arkadaşlar, aynı binada oturan komşular, dost, arkadaş ve akrabalar,  hatta aynı evin içindeki aile fertleri eline kağıt kalem almış 24 Haziran gecesinin tahminini yapıyorlardır.

Kim ne kadar oy alacak, kim ne kaybedecek, hayal kırıklıkları, sürprizler…

Herkes bunların doğru tahmini için ter döküyor. Çünkü ‘Her Türk’ün asker doğduğu gibi aynı zamanda her Türk de siyasetin içine doğar’

Sadece bir gazeteci olarak değil, Siyasetin içinde doğmuş, o günden bu yana hep siyasetin içinde olmuş sıradan bir Türk genci olarak benim de söyleyeceklerim var 24 Haziran akşamı ile ilgili olarak…

İlki ve en önemlisi şu;

Cumhur ittifakı taraftarlarının ‘Acaba?’ diye sormalarına, Reis kazanamayacak mı? diye kaygılanmalarına hiç mahal yok.

Çünkü bu ülke çok kısa bir süre önce bir ‘Referandum’ atlattı. Siyasi sistemini neredeyse baştan sona değiştirecek bir Referandumdu bu. Türkiye’nin, korkulu ve sancılı bir süreç yaşayacağını sokaktaki çocuk bile biliyordu. Ve her bilinmeyenin korku verdiği gibi, yeni sistem de bütün ülke için ‘Tereddütlü’ idi. Hatta tüm bunların ötesinde ‘Hayır’da Hayır vardır’ cümlesiyle bile kolayca ekarte edilebilecek bir ‘Evet’i tercih etti Türk halkı.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen Yüzde 51 ile kazandıysa Reis, bu seçimi de rahatlıkla göğüsleyecektir. Zaten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitinglerde ki , tv programlarında ki sakinliği de bana bu güveni veriyor. Muhtemelen onun önünde bizim önümüze sunulanlardan çok daha ciddi anketler vardır. Rahatlığının sebebini de buna bağlıyorum. Hatta bu rahatlık öyle yüzde 50.5 oranından çok daha farklı bir orandan kaynaklanıyor diye düşünüyorum.

Bu oy oranı Ak Parti artı MHP’nin birlikte alacağı oy oranı…

Yüzde 54-55

Gelelim CHP ve Genel Başkanı! Muharrem İnce’ye…

Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ile Başbakan aynı partiden olmazsa ne olacak diye çok kaygılandığı için tercih etti sanıyorum bu ismi. Kendisinden daha çok oy alırsa ne yapacağını düşündüğünü falan da sanmıyorum. Tek amacı ‘Çıkmışsın yenmiş, çıkmışsın yenmiş’ kervanına onun da ismini dahil edip ‘Ölene kadar partinin genel başkanlığını garantilemek arzusu olduğunu düşünüyorum.

Görünürde Kılıçdaroğlu’ndan daha fazla oy alacak gibi görünüyor. Tabi bu da, eğer Cumhurbaşkanı seçilmezse CHP Genel Başkanlığı için onu güçlü bir isim yapacak. FETÖ başta olmak üzere tüm şer güçlerin umudu Meral Akşener isminin bitmesinde büyük payı var İnce’nin. Yüzde 27-29 bandında oy alacağını düşünüyorum. Bu oran da, Kılıçdaroğlu’nun bugün olmasa da yarın sonunu hazırlayacak.

Yok oyun yüksek çıkmasının mantıklı hiçbir sebebi yok.

Sadece güzel bağırıyor…

“Birde denize düşen yılana sarılır” konuyu en güzel açıklayacak atasözü konumunda…

İnce ne kadar sürprizse Meral Akşener’de o kadar hayal kırıklığı. Meydanları dolduramadı çoğu şehirde… Söylemleri ve vaatleri kimseyi mutlu etmedi...

FETÖ bile umudunu HDP’nin barajı aşmasına bağladıysa onun için yapacak da söyleyecek de bir şey yok…

Alacağı oy oranının da bir zamanların Genç Partisi kadar olacağını tahmin ediyorum.

Vaatler de benziyor zaten, mazot 1 lira olacak, hamilelik 3 aya inecek, 20 yaşında emekli olacaksınız demediği kaldı sadece. Kaynağı belirsiz paralar dağıtılıyor bol keseden. Daha suyun başına geçmeden, akıtıyor oluk oluk Meral abla(!)

Çünkü bu kadrolar, bu söylemler ve bu vaatlerle ancak aynı kitleye hitap edebilecek durumda…

Yüzde 7-9…

Yüzde 6-7 oranında oy alabilecek bir diğer parti de HDP. Çok iyimser bir tahminle o da. Doğu ve Güneydoğu’da ki meydanlar PKK’nın siyasi ayağının bu kadar bile oy alamayacağını gösteriyor. Bu da milletvekili sayısı için özellikle Ak Parti’ye çok fayda sağlayacak gibi görünüyor…

Benim için en büyük hayal kırıklığı Saadet Partisi ve Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu oldu. 1 Kasım’da aldığı 325 bin oy ve 0.6 oy oranının sağ duyulu seçmenlerinin tercih değiştirmeleri sebebiyle 0,5’den de aşağıya düşmesini bekliyorum.

Görelim Mevla neyler…

Merak’a, telaş’a gerek te yok…

Çünkü biliyoruz ki ‘Neylerse güzel eyler’

Şimdi de sizin yorumlarınız… ?  

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR