Dursun Gizli

Dursun Gizli

Cenazede Yemek Veren de O Yemeği Yiyen de Günahkardır

Cenazede Yemek Veren de O Yemeği Yiyen de Günahkardır

Ahir zaman problemlerimizin sorunlu hallerinden biri haline gelen, dinimizde asla yeri olmamakla birlikte sonradan giren (Bid’at) olan , Harama yakın Tahrimen mekruh olması ve en kötüsü bu Bid’at’ın örf olmaktan dahi uzak adetin dine mal edilerek vazife imiş gibi algılanması problemidir.

Cenazesi olan insanın yemek vermesi ve verilen bu yemeğin yenmesi Harama yakın Tahrimen mekruh olup bu yemeği yiyende dahi verende günah işlemiş olur. (Ebu Hanefi ve Ebu Muhammed) Nitekim sahih hadis kaynaklarında yer alan bir hadisi kutsi’de "Cefar b. Ebu Talib (ra) öldürülünce, Hz. Peygamber (as) şöyle buyurdu: "Caferin ailesine yemek yapıp götürün. Çünkü başlarına kendilerini meşgul edecek bir musibet gelmiştir." (Ebû Dâvûd, Cenaiz, 25; İbn Mâce, Cenaiz, 59) Bir yakınını kaybetmenin üzüntüsü ve sıkıntısı içinde olan cenaze sahiplerinin, taziye için gelen misafirlere yemek hazırlayıp sunması, ilave bir telaş ve sıkıntıya sebep olacağından Harama yakın mekruh görülmüştür ve bu haram azabı gerektiren bir vaziyettir. İnsanların bu acılı ve kederli günlerinde onlardan ziyafet beklemek islami ve insani ahlaka uymayarak ve taziye sahiplerine yeni mşakatler çıkararak onlara saygısızlık edilmiş olur. Dostluk vazifesi icra etmek için gittiğinizi düşündüğünüz yere, bence düşmanın dahi vermediği meziyeti vermiş olursunuz.

Dinimizde ve Hz Peygamberin hadislerinde, ki bu hadis özellikle emir niteliğinde söylenmiş olmakla beraber, bize emri şudur; taziye sahiplerine yemek götürülür onların acılı günlerinde aç kalmaları ve yemek yapma durumunun önüne geçilerek onlara dini,insani ve vicdani bakımdan destek verilmiş olur.

Bunun aksine ölü evinin gelen gidenlere yemek hazırlaması mekruhtur, bidattır, aslı esası yoktur. Çünkü böyle yapmakla ölü ailesinin sıkıntı ve kederi bir kat daha arttırılmış olur, meşguliyetlerine meşguliyet katılmış ve cahiliyye döneminin adetlerine benzetilmiş olur.

Bizler günümüz de öyle bir adet haline getirmişiz ki, Taziyede yemek vermeyenleri ayıplar hale gelmiş vaziyetteyiz. Bu cenaze sahiplerine zulümdür. Ve İslam Fıkıh kitaplarında, taziye kurallarından biride cenaze evinde yemek yememektir. Öyle şeyler görür olduk ki çay soğuk yenisini getir, ben kıymalı yemem patatesli ver, su sıcak soğuğu yok mu? gibi miğde bulandırıcı haller almıştır. Bu durumdan şiddetle sakınılmalı ve kaçınılmalıdır.

Hangi Durumlarda Yemek Verilebilir.

Cenaze sahipleri uzak mesafelerden illerden gelen misafirlerine yemek yaparak yedirebilir elbette ve Devletin Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Belediyenin aşevlerinde yapılan düzenlenen yemeklerin yenmesinde bir bahis yoktur. Rabbim zorlaştıran değil Kolaylaştıran ve sonunu hayırla tamamlayan kullarından eylesi (Amin)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dursun Gizli Arşivi
SON YAZILAR