Dursun Gizli

Dursun Gizli

Ramazan Ve Gençlik Eğitimi

Ramazan Ve Gençlik Eğitimi

Elhamdülillah bir Ramazan-ı Şerifin içerisine daha girmiş bulunmaktayız. Ramazan ayının nasıl geçirilmesi gerektiği dahası “İslam bir gençlik harekatıdır” buyuran Hz. Peygamberin, İslam’ı yayarken en büyük yardımcısı olan gençlerin eğitiminin bir tema olarak ele alınması ve gençlerimizin, geleceğimizin şekillenmesindeki en büyük etmen ve etken olduğu bilinci içerisinde gençlerimize İslam, Vatan ve Millet sevgisi ile büyüterek geleceğimizi teminat altına almak önem arz etmektedir.

Hz. Muhammed (sas) efendimiz İslam'ı açıktan yay emrine muhatap olduktan sonra (Artık sen emrolunduğun şeyi açıkla ve şirk koşanlardan yüz çevir. Hicrr 94. Ayet) İslam’ı alenen yaymaya başlamış ve ilk işi gençlere anlatmak ve onların desteğini almak olmuştur. O bütün tebliğ hayatı boyunca Gençlerin eğitimine önem vermiş ve neticesi olarak İslam dininin yayılmasında en büyük etki ise yine gençlerden gelmiştir. Çünkü Allah Resulü “Allah her Ümmete bir yardımcı göndermiştir benim yardımcım ise gençlerdir.” buyurarak Gençlerin eğitiminin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlatmıştır.

Kendi adıma söylemek isterim ki; İmam Hatip lisesine gittiğim ilk yıllardaki eğitimlerimde, Hz. Peygamberin: Ashabım, Ashabım dediği kişileri koca koca İnsanlar Sanıyordum sonradan araştırdım ki 8 ila 25 yaş arasında ÇOCUKLARMIŞ. “Hz. Ali efendimiz 8 yaşında, Enes bin Malik 10 yaşında, Allah her ümmete bir yardımcı göndermiştir benim yardımcım Zübeyr bin Avvam’dır buyuruyor Zübeyr bin Avvam daha 13-14 yaşında, Mus’ab bin Ümeyr 14 yaşında...” 16 yaşında İslam’ın ilk öğretmeni Medine’ye gönderilen Mus’ab bin Ümeyr bir yıl sonra geri döndüğünde Ey Allah’ın Resulü Medine’de çalınmadık kapı, İslam’ı anlatmadık kimse bırakmadım diyen Mus’ab bin Ümeyr daha 16 yaşında iken Medine’nin yarsını bir yıl içerisinde Müslüman yapıyor.

“Talha bin Ubeydullah 15, Sa'd bin Ebû Vakkas 16 yaşında İslam’ın İlk toplanma alanı Darül Erkam’ın sahibi İbn-i Erkam 17 yaşında ve 17-18 yaşlarında ayaklarından engelli olan Muâz b. Cebel’in Yemen’e Vali tayin ediyor ve Hz. Resulullah’ın Son komutanı olan bir kölenin oğlu olan Üsame (r.a) Koca, koca Sahabelere komutanlık yaptığında sadece 17 yaşında idi.” İslam hareketi, Kur’an hareketi ve Peygamber hareketi “BİR GENÇLİK HAREKATIDIR YANİ GENCİNİZ YOKSA BİLİN Kİ SİZDE YOKSUNUZ...”

Maalesef Eğitim eksikliği veya yanlışlığı sebebi ile günümüzde gençlerimiz bu başarıyı elde edemiyor, Üniversite mezunları olarak, okumamış anne babalarımızın yaptıklarını yapamıyoruz. Günümüzde Ünlü Profesörlerin Bilim adamlarının ki birçoğunu yakinen tanırım babaları esnaf ya da fabrikada çalışan okumamış insanlardır. Yani Çifti Ahmet amcanın oğlu Rektör, esnaf Kenan amcanın oğlu Bilim adamı olmuşken, çocuklarından konu açıldığında ya hayırsızın teki denildi ya Allah onun cezasını vermesin diyerek kelimelere devam edildi sözlere... burada bir terslik olmalı değil mi? Gençlerimizi aile okul her alanda eğitimini eksik tutmamalı Akademik kariyer peşinde koş diye iterken Ahlaki değerler eğitimini de eksik etmemeliyiz. İslam’ın gençlerine “Z” kuşağı diyerek ahlaktan yoksun bırakılarak başkalarının sahip çıkmasına izin vermemeliyiz. Eğitimin evde başladığı bilinci ile örnek birer anne baba olmalı, Allah’ın dinine yakışır birer Müslüman olmalıyız. 14-17 yaş arasın da ki gençler İslam’a komutan, Vali ve Öğretmen olup unutulmayanlar arasında girerken şu an gençlerimiz cami ve cemaatten uzak, Vatanına ve milletine reva görülenlere sessiz kalır olmuştur. Gençlik, madde kadar mana, beden kadar ruh, nefs, akıl, zihin, kalp, gönül, ahlak ve değer zenginliğine sahip çok-boyutlu bir varlık kategorisidir. Bu nedenle o, sadece tüketici hazlara endekslenmiş ve tek boyuta sıkıştırılmış basit bir varlık kategorisine indirgenemez. Aslında gençler, toplumsal hafızanın kuşaklar arası aktarımında, üstlendiği çok önemli rollerle ‘kritik eşiği’ temsil eder. Gençlerin bu aşamadaki temsil kabiliyeti, toplumların gelecekteki kültürel varlığını, istiklal ve istikbalini doğrudan belirler. Dolayısıyla ‘toplumsal değişimin hızı, yoğunluğu, yönü ve yörüngesi gençlerin elindedir’ dense sezadır. İşte 'Ramazan' öğretmen, gençlerin dünyasına böyle bir vasatta seslenir. Genç Toplum merkezi olan STK ve Okul başta olmak üzere Gençlere Akademik kariyer kadar Dinin de Ne kadar önemli olduğunu unutmamalarını ve eğitimlere bu yönde devam etmeleri nacizane bir fikrimdir. Kendisini dünyada ve ahirette cennete kavuşturacak evlatlar olmasını istiyorsak yarın mahşerde yakamıza yapışmalarını istemiyorsak, onların ellerine yapışıp İslam ile tanıştırarak Ahlaklı birer bireyler olmasına zemin hazırlayalım İnşeAllah. Ramazan ayımız mübarek olsun Selam ve Dua ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dursun Gizli Arşivi
SON YAZILAR