Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Davos İsviçre’de Bir Köy

Davos İsviçre’de Bir Köy

*İsviçre’nin Davos köyünde 1971 yılından bu zamana kadar tanınmış iş insanları ve politikacılarıyla yapılan, dünyanın en önemli sorunlarının tartışıldığı Davos Ekonomik Forumu (WEF), otel fiyatlarındaki aşırı artış yüzünden ev sahibi ülkeye bile ağır gelmeye başladı. Davos’ta otel odası fiyatları hükümetin izin verdiği bütçeyi aştığı için en üst düzey diplomatlara bile odalarını paylaşması istendi. Davos’taki oda harcamaları, kabul edilen harcama bütçesini %140-%408 oranında aşıyor. Geçen yıl hükümet, resmi delegasyonunun geceleme masrafları için 116.065 CHF-136.140$ harcamıştı.

**Şimşek, kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili valilere uyarılarda bulundu. Bu babamızın parası değil, milletin parası. Gösterişten uzak, mütevazı kamu anlayışına mecburuz. Bütçede 2,7 trilyon lira açık vereceğiz. Onun için lütfen tasarruf tedbirleri konusunda maksimum hassasiyet gösterin dedi ve makam araçlarınızı satıp, Togg alın. Gelin görün ki bu öyle olmuyor; taşıt kullanımından tanıtım giderlerine kadar... Bu alanlarda hakikaten hassasiyet gerekiyor. Türkiye’de 2024 yılında bütçeye tam uyarsak dahi, 2,7 trilyon lira açık vereceğiz. O açığı nasıl finanse edeceğiz? Borçla. Borçla finanse etmek demek bugünkü yüksek faiz sürecinde memleketin imkânlarının yatırım ve hizmet yerine faize gitmesi demektir. O yüzden sizin de üzerinize görev düşüyor. Bu hassasiyet o kadar değerli ki.

***Seçimden sonra alınan ekonomi kararlarının ardından piyasalardaki yükseliş devam ediyor. Döviz kurundaki ve ons altındaki tarihi zirve gram altına rekor kırdı. Gram altın sabah saatlerinde yükselerek rekor yeniledi. Altının gramı Kapalıçarşı'da alıcı bulurken kısa vadede gram fiyatının üzerine çıkabileceği tahmin ediliyor. İşte altın fiyatlarında son durum... Döviz kurundaki hareketlilik bugün de devam ederken, dolar TL seviyesine yükselerek yeni bir rekor elde etti. Euro ise günlerdir sürdürdüğü TL civarındaki seyrinden saparak düşüşe geçti. Piyasalardaki yüksek tansiyon haftanın ikinci gününde de sürüyor. Geçtiğimiz günlerde art arda rekor yenileyen dolar, yükselişini korurken, euroda ise bugün düşüş eğilimi görülüyor gibi haberler boğmaya başladı hepimizi, herkes emekli ve asgari ücret konuşmaktan yoruldu.

Mersin’de bir yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 9 kişi hayatını kaybederken, 30 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri de bölgede güvenlik önlemleri aldı. Mersin’in Aydıncık ilçesi Dikmenler Mardin Seyahat firmasına ait Hüseyin T. yönetimindeki 47 NA 767 plakalı yolcu otobüsü, Antalya istikametinden Mersin istikametine seyir halinde iken henüz bilinmeyen bir nedenle Aydıncık ilçesi Sarıyer tüneller çıkışında bariyerlere çarparak devrildi.

****Sonuç olarak, Davos toplantısında bu yıl 10 karar aldı.

1-Güveni yeniden inşa etmek yalan haber gibi durumlar artık küresel bir problem

2-hava şartlarının değişimi sel, deprem gibi afetler olağan gözükecek

3-sosyal kutuplaşma,

4-siber tehditler,

5-devletlerarası savaş,

6-ekonomik eşitsizlikler,

7-enflasyon,

8-göçe zorlanma

9-ekonomik gerileme

10-kirlilik

Erdoğan, 2009 yılında İsrail'in bir önceki yıl Gazze'ye yaptığı operasyon nedeniyle Şimon Peres ile yaptığı tartışmayı terk etmiş ve bir daha Davos’a katılmayacağını söylemişti. Türk yetkililer birkaç yıl sonra tekrar katılmaya başlasa da Erdoğan bir daha hiç Davos'a gitmedi. Erdoğan Gazze'deki ölümler nedeniyle İsrail'i eleştirdi ve Hamas'ı Filistinlilerin hakları için mücadele eden bir grup olarak savundu ancak Yahudi devletiyle bağlarını tamamen koparmaktan kaçındı. Türkiye bölgede İsrail'i tanıyan az sayıdaki ülkeden biri.

Türkiye'de 5 yılda 1.957.000 üniversite öğrencisi hayalleriyle birlikte okulu bıraktı. Üniversite öğrencisi sayısında Avrupa'nın zirvesinde yer alan Türkiye'de mezun sayısı arttıkça üniversiteli işsiz kitlesi de genişliyor. 2015-2022 yılları arasında Anadolu Üniversitesi'nden 78.000, İstanbul Üniversitesi'nden 68.000 ve Gazi Üniversitesi'nden ise 66.000 öğrenci okulu terk etti.

Mersin'de 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 31 kişinin yaralandığı kazanın nedeni belli oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamada, tünel içi giriş ve çıkışlarından sonra kademeli olarak 50, 40 ve 30 kilometre hıza inmesi gerekirken, otobüs şoförünün bunun 3 katı olan 98,7 kilometre hızla seyrettiğinin belirlendiği açıklandı. Öte yandan, kazadan yaralı kurtulanlar otobüs şoförünün aracı hızlı kullandığını söyledi.

Dünya’nın etliye sütlüye pek karışmayan ülkesinin bir köyünde dünya liderleri ve küresel şirket yetkililerin 5 ve 10 öngörülerinin paylaşılması hepimizi etkiliyor. Bizim ve bölgenin gündemi farklı. Biz terör ve trafik ardından ekonomik durumlarla uğraşırken Köyde konuşulanlar ise güven üzerine…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR