Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Dengesiz Planlamama

Dengesiz Planlamama

Okullar açılıyor. 2 Yıl çok uzundu. Okulların açılması en önemli konulardandı. Önemli olduğunu şimdi anlamasak bile 20 yıl sonra herkes bu 2 yılın hayatlarındaki en önemli 2 yıl olduğunu idrak edecektir.
 
Herkes kendi zekâsı ve bilgisi ölçüsünde bir plan yapıyor. Yapılan planlar gelişme aşamalarından sonra sonuç olarak ortaya çıktığında diğer herkes tarafından nasıl bir plan yapıldığı adım adım anlaşılır hale geliyor.
 
*Sosyal Medya artık kontrol edilemez bir dengesizlikte
Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Tiktok gibi yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılara yeni yükümlülük ve yaptırımlar getiren düzenleme yasalaştı.
 
Hashtag çalışması yaptınız ve insanlar da bu paylaşımı kendi sayfalarında paylaşımda bulunuyorlar. Erişimi engelleme kararı gelirse. Bu karar BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından sosyal medya platformuna tebliğ edildi ve yapılan paylaşımlar kaldırıldı.
 
Yasa, bu durumda söz konusu paylaşımlar hakkında suç duyurusunda bulunulabileceğini ve sosyal medya platformuna da bu paylaşımları yapanların kişisel bilgilerini verme yükümlülüğü olduğunu söylüyor. Dolayısıyla bundan sonra vatandaşlar herhangi bir hashtag çalışması söz konusunda olduğunda, ben bu paylaşımda bulunacağım ama kimliğimin direkt paylaşılma ihtimali var.
 
Sosyal medya platformu eğer kanun uyarınca, kullanıcı bilgilerinin paylaşılmasına ilişkin talebi cevaplamazsa para cezası verilmesi öngörülüyor. Bu doğal olarak kademeli şekilde kullanıcıların ifade özgürlüğünü de etkileyen bir yaptırıma dönüşecek.
 
Bu platformlar kullandıkları teknolojiler ile dünyada 7 saat/gün mobil internet, 3 saat/gün sosyal medya kullanan ülkemizde ciddi etki yapacaktır.
 
**Dengesiz büyüdük Dünya 2.siyiz
 
Türkiye ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde %21,7 büyüdü.
 
Hizmetler %45,8,
Sanayi %40,5,
Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %32,4,
Diğer hizmet faaliyetleri %32,3,
Bilgi ve iletişim faaliyetleri %25,3,
Kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %8,5,
Gayrimenkul faaliyetleri %3,7,
İnşaat %3,1,
Tarım, ormancılık ve balıkçılık %2,3 arttı.
Finans ve sigorta faaliyetleri ise %22,7 azaldı.
 
Sürdürülebilir yani dengeli olarak ve ivmesi az ama sürekli gelişmeler gerekli. Dünya’da en zenginler sıralaması genellikle aynı sektörler etrafında devam ediyor. Teknoloji üretmez isek hizmet faaliyetleri ile çok da yukarı çıkamayız.
 
***Savunma sanayisinde ilk 100’de 2 firmamız var
 
Defense News Top 100 listesinin 2021 yılı için geçerli olan güncel halini yayınladı. Dünya genelinde hizmet vermekte olan savunma sanayi kuruluşlarını satışlarına göre sıralayan bu listede iki Türk şirketinin olması gurur verici.
 
ASELSAN ile TUSAŞ, zaten yıllardır bu listenin içerisinde yer alıyor. Esas önemli olan hem ASELSAN hem de TUSAŞ'ın listedeki yerini giderek güçlendiriyor ve listede kalıcı olmaya başlamış olmaları.
 
Aselsan 2020 yılında da 2021 yılında da listenin 48. sırasında. TUSAŞ, bu yıl listenin 68. sırasında yer aldı. Bu sıralama, şirket için pek de sevindirici değil çünkü geçen yıl 53. sırada olan TUSAŞ, bu yıl biraz gerilemiş durumda. Ancak bu bile Türkiye şartlarındaki bir ülke için büyük bir başarı. Zira listenin ilk sıralarında Boeing ve Airbus gibi dev şirketler yer alıyor. Yani Türk savunma sanayii şirketleri, dünya devleri arasında çok başarılı bir şekilde rekabet ediyorlar.
 
Sonuç olarak;
Dengeli planlama yapanlar dengesiz plansızlamamayı da becerebilirler. Dengesiz planlama yapanlar, planlama yaptıklarını zannederler sadece. Yapılan planlar ne kadar uzun soluklu olursa o kadar başarılı olur. Hata yanılma payı o kadar düşük olur. Her aşama kontrol edilirse Hindistan ve Çin’in teknolojik olarak yaptıkları 20-25 yıllık bir çalışma sonucudur.
Üniversite sınavında bu yıl yapılan herkes kazanacak felsefesi ilerleyen dönemde herkes için problem olacak. Denge, güven kadar önemlidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR