Erol Çimen

Erol Çimen

Eğitim

Eğitim

Eğitim: toplum yaşayışında yer edinmek için bilgi, beceri ve anlayışlara denir. Eğitim geniş anlamda bireylerin, toplumun standartlarını, inançlarını ve yaşama yollarını kazanmasında etkili olan tüm sosyal süreçlerdir. İnsanın eğitimi doğduğu andan itibaren başlar ve ölünceye kadar devam eder. Okul öncesi ve okul sürecinde  devam eden eğitim, mesleğe atıldıktan sonrada devam eder. İşe başlamakla kişinin eğitimi sona ermez, görevinin gerektirdiği, kendisinden hizmet beklenen konularda sürekli eğitim görmezse başarılı olması mümkün değildir. ”Eğitim bir Milleti ya hür, bağımsız, şanlı bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder.” Eğitim amaçla başlar, öğrenme-öğretme etkinlikleriyle devam eder ve değerlendirme ile son bulur. Eğitim; bireyin davranışlarındaki yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak ve isteyerek değişme meydana getirme sürecidir. Bir Çin Atasözü bunu doğru bir biçimde anlatmaktadır:

-Eğer bir yıl ötesi için plan yapıyorsanız ,hububat ekin.

-Eğer on yıl ötesi için plan yapıyorsanız ,ağaç ekin.

-Eğer bin yıl ötesi için plan yapıyorsanız, insanlar ekin. İşte eğitim insan vasıtasıyladır ki insanlar ekilir ve asırlar inşa edilir.

               Kurumların başarılı olabilmeleri öncelikle her çalışanı gerçekten başarılı olabileceği, Bilgi, beceri ve yeteneklerini gösterebileceği doğru alanlarda çalıştırabilmek, önlerine mesleki bir vizyon koyarak kariyer gelişmelerine yardımcı olmaktır. Başarılı kurumlara baktığımızda başarının arkasındaki en önemli gücün eğitim olduğu görülmektedir.

                 Çalışanlara düşen en önemli görev ise; her şeyi kurumdan beklememek ve kişisel enerjilerini en olumlu bir şekilde kullanarak öğrenmek ve öğrenilenleride bir takım ruhu içinde hayata geçirmek olmalıdır.

-Eğitim bireyin kendisini gerçekleştirmesine yardım eder.

-Eğitim bireyin insan ilişkilerini geliştirmesine yardım eder.

-Eğitim bireyin ekonomik etkinliğini geliştirir,

-Eğitim bireyin vatandaşlık sorumluluğunu geliştirir.

 Hz Ali (R.A):”Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum” demiştir. Öyleyse:

              Bir harf öğrenelim, öğretmenlerimizin elinden öpelim, ilim  ve irfanla yaşayalım, kendimizi insanlığa adayalım, kötülüklerden ve çirkinliklerden uzak duralım, huzur ve mutluluk bulalım

             ALLAH hepimizi ilim ve irfanla yaşayan kullarından eylesin. Amin. Selam ve Dua ile.

                                                                                

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR