Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Gaziantep Konya Kıyaslaması

Gaziantep Konya Kıyaslaması

Konya Yazarlar Birliği ile yapmış olduğumuz Gaziantep Gezisi ile ilgili son yazımı bugün yazmış oluyorum.

Şu ana kadar 6 yazı yayımlamış olduk. Bu da 7. Yazı ve böylece de bu yazı dizimizi bitirmiş olacağız.

Bu son yazımda Gaziantep ile Konya’nın kıyaslamasını yapacağım.

Öncelikle şunu ifade edeyim, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Konya, Adana, Gaziantep Türkiye açısından gelişim aksı oluşturabilecek çok önemli bir hat, burada yeni bir üretim, ticaret ve lojistik stratejisini ülkemiz hayata geçirmelidir.  

Bu hat çok önemli, bu hattı birkaç açıdan da önemli buluyorum. Mesela tıkanan Marmara Bölgesinin Anadolu’ya yayılması ve böylece aslında Türkiye’nin sosyolojik, iktisadi, ticari, kültürel ve hatta spor alanlarında yeni bir gelişim süreci böylece oluşturulabilir.

Konya ve Gaziantep bu gelişim aksında çok önemli bir konumda yer alıyorlar, birisi çok rahat bir şekilde üretimin, diğeri ise ticaretin merkezi olabilir. Birbiri ile entegre düşündüğünüzde bu gün bu iki şehrin medya, siyaset gibi alanlarda bile Türkiye’ye yeni bir ufuk açacağını görebiliriz.

Gaziantep Şehircilik açısından elbette Konya’nın bir miktar gerisinde ama özellikle para akışının çok fazla olması Gaziantep’in önümüzdeki süreçte hem şehircilik hem de konut yapımı anlamında Konya’nın ilerisine taşınabileceğini görebiliyoruz.

Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu’da bizimle birlikteydi, zannediyorum o da tespit etmiştir, bugün itibariyle belediyecilik, kaldırım, kanalizasyon, yol, restorasyon gibi alanlarda Gaziantep Konya’ya göre biraz daha geride. Ama Konya’ya göre daha hızlı gelişiyor.

Bizim Konya’da var olan KOMEK’ler orada da var, fakat belediyeler bunu çok abartılı bir şekilde ifade ediyor, mesela “yılda 450 bin insan kursumuza kaydoluyor” gibi afaki rakamlar ifade ediyorlar, oysa böyle olduğunu varsaysak ve bütün Gaziantep’in nüfusunun da 1.5 milyon olduğunu düşünürsek, 4 yıl sonra bu kurslar gereksiz hale gelir, zira Gaziantep’teki bebekler, dedeler, nineler dahil herkes meslek öğrenmiş olur.

Bununla birlikte özellikle personelin Belediye başkanına karşı sadakati ise gerçekten takdiri hak edecek şekilde. Çok açık yazalım Konya’da bu sadakati mümkün değil göremezsiniz.

Kaldırım taşları Konya’ya göre kötü, kaldırım düzenlemesi de öyle.

Kavşak düzenlemeleri çok kötü, bazı yerlerde şehrin tam ortasında alt geçit oluşturulmuş, bu da elbette şehrin estetiğini çok ciddi anlamda kötüleştirmiş.

Bazı mahalleler çok eski kalmış, ciddi anlamda şehrin dönüşüme ihtiyacı var.

Konya’ya göre daha az bir şehircilik gelişimi görebiliyorsunuz.

Gaziantep’in şehircilik açısından en güçlü tarafı parkları, gerçekten hem çok büyük ve hem de çok fonksiyonlu, temalı parkları var.

Buralar büyük ve halk bu parkları benimsemiş.

Konya’da şehir merkezinde Alâeddin Tepesi ile Kültür Parkı çıkarsanız ki bu alanda çok büyük değil, Gaziantep’e olduğu gibi büyük park yok.

Gelişmiş müzeleri var, insanlar buralara akın akın geliyor ve Gaziantep’in dününü bugününü görmüş oluyorlar.

Şehir merkezinde 6 ya da 7 güzel gezilebilecek müze var.

Eski korunmuş, çarşıları da nostaljik bir görüntü oluşturuyor ve insanı sarmalıyor, şehre bağlanıyorsunuz. Konya’da öyle canlı çarşı kültürü yok.

Bu çarşılarda insanların gelen müşterilere karşı çok kibar olduklarını da ifade etmeliyim, Konya’da bu kibarlığı mümkün değil bulamazsınız.

Dolmuş, Belediye otobüsü ve Tramvay kültürü var aynen Konya gibi. Tramvay Konya’ya göre çok daha yeni olmasına rağmen daha fazla hat var ve daha fazla şehre değer katıyor. Üniversite şehir ile iç içe. Bunun şehre katkısının daha fazla olduğunu belirtmek isterim.

Yollar Gaziantep’te daha dar.

Keşke Gaziantep ile Konya Büyükşehir Beledisinin yetkilileri bir araya gelebilse, Konya ile Gaziantep ortak çalışmalar yapabilse, birbirlerine birikimlerini aktarsalar.

Gaziantep Türkiye için çok önemli bir şehir. Diyarbakır ve diğer iller gibi değil.

Türkiye’nin merkez illerinden, Yeni Türkiye’nin illerinden bir şehir…

Gaziantep ticaret ve sanayi kenti…

Gaziantep ile Konya kardeşliğini yeni Türkiye’nin gelişimi için önemli görüyorum…

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR