Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Geleceğe bir uyanış olsun…

Geleceğe bir uyanış olsun…

Orman Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde; 11 Kasım 2019’da saat 11.11’de 81 ilde 11 milyon fidanı toprakla buluşturacak. Gerçekleştirilecek olan fidan dikimi etkinliğine Konya ciddi oranda katkı sağlamayı planlıyor.
 
Fidanların 614 bin 700’ünü Konya Orman Bölge Müdürlüğü dikecek. Çevre illere dikilecek fidanlar haricinde, 425 bin fidanın da Konya’da dikilmesi hedefleniyor. Konya Orman Bölge Müdürlüğü, toplam 428 noktada 41 bin kişiyle 614 bin 700 fidanı toprakla buluşturacak.
 
#geleceğenefesol etiketiyle sosyal medyadan da desteklenen kampanyaya, Türkiye’nin her yerinden birçok kullanıcı interaktif olarak katıldı.
 
Öncelikle kampanyayı düşünenden de destek verenden de Allah razı olsun. Sonra da bu işi sosyal medyaya adapte edenlere de bir teşekkür etmek gerekli. Birçok kişinin profilinde kampanyayla ilgili bağlantılar gördüm. Böylelikle bir uyanış gerçekleşti. Türkiye adeta bir ağaçlandırma seferberliği yaşıyor.
 
Çevreci yatırımlar gelecek adına çok önemli. Bu işi bence bir gelenek haline getirmeli ve her sene bir festival havasında ağaçlandırma çalışması yapmalıyız. Özellikle genç nesil bu konuda daha fazla bilinçlendirilmeli.
 
Konuyla ilgili olarak Konya’dan da güzel destekler ve farklı fikirler geldiğini görmek de sevindirdi. Konya Belediyelerinin çevre duyarlılığı, (Mevlana Meydanı’nı saymazsak) her zaman için dikkat çekici olmuştur zaten. Refüjler yemyeşil, yollar tertemiz…
 
Türkiye’de atık su veya çöp artıma gibi hizmetlerin en iyi uygulandığı şehir Konya. Büyükşehir Belediyesinin bu konularda, Türkiye’ye örnek olacak çok özel çalışmaları var. İlçe belediyeleri de çok farklı projelere imza atıyor.
 
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, belediye olarak 11 Kasım Saat 11.11’de 26 bin fidanı toprakla buluşturacaklarını açıkladı. Sille gibi bir doğa harikasına da ev sahipliği yapıyor Selçuklu. Özellikle bu yaz hissettik ki, Sille, Konya’nın iklimini bile değiştirdi. Ağaç ve suyun önemini her geçen mevsimde daha iyi anlamamıza vesile olacak bir ortam oluştu Sille’de.
 
Meram Belediyesi ise başlattığı kampanyayla olayı başka bir boyuta taşıdı. Meram Belediyesi, Yenibahçe Mahallesinde 70 bin metrekarelik bir alanda 10 bin fidan dikecek. Meram’da yeni doğan bebekler için ise "Her Doğan Bir Fidan Projesi" ile, doğan her bebek için fidan dikilecek. Gayet güzel bir uygulama olmuş. Kim bilir belki Meram Bağları yeniden canlanır da o tarihi türkülere konu olan günlere yeniden kavuşuruz.
 
Karatay Belediyesi de çevreci bir uygulamayı önümüzdeki günlerde hayata geçiriyor. Yaklaşık 20 bin m2’lik alanda 1.000 KW kurulu gücü ile belediye tesislerinin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayan Güneş Enerjisi Santrali yakında hizmete alınıyor. Zaten parklar ve bahçelerde de bu hizmeti kullanmaya başlamıştı Karatay Belediyesi. Karatay, şehrimizin çukurunda yer alıyor. O yüzden sis ve hava kirliliği fazla. Başkan Kılca’nın bu ayrıntıyı dikkate alarak hava kirliliğine önlem almak adına yapacak daha çok projesi vardır. Bu yüzden tebrik edilmesi gerekir.
 
Bu hizmetler Konya’ya yakışan hizmetler. Kamu kurumlarımız, inşallah bundan sonra da bu doğrultuda çalışmalara imza atarlar.
 
Ağaçlandırma kampanyasının her sene yapılabilmesi adına bir fikir de ben sunayım. Belediyelerimiz veya tapu müdürlükleri, bundan sonra her sıfır daire için 10 fidan bağışı şartı; yine Emniyet Müdürlüğü’müz de her sıfır araç için 10 fidan bağışlama şartı getirmelidir. Çünkü evlerimiz ve araçlarımızla birlikte çevreyi en çok da biz kirletiyoruz.
 
Böylelikle Konya her sene en azından kendi topraklarına 42 bin fidan dikebilir mesela.
 
Son olarak; çam, sedir, kavak, meşe, çınar eyvallah da! Erik, kayısı, dut, elma, ceviz gibi meyve veren ağaçları daha fazla eksek de kuşlar kurtlar nasiplense.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR