Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

Gündemden kaçmanın yolu

Gündemden kaçmanın yolu

Gündelik hayatın rutin gündeminden kaçıp, biraz olsun soluk alarak dünya hayatını daha çekilir hâle getirmek çok zor olmasa gerek. Gündemin kıskacından kurtularak ilk adımı atabiliriz. Peki, bu nasıl olacak? Tabiat elbette boşluk kabul etmeyeceğinden kendi gündemimizi oluşturarak işe başlayabiliriz. 

Kendi gündemimizi oluşturmak derken öyle çok plânlı programlı hareket edelim demiyorum. Aslında makbûl olanı odur ama uygulaması zor. Millet olarak fıtratımızda bir gün öncesinden yarını saat saat plânlamak yok. Biraz gelişi güzel yaşamayı seviyoruz. Kendi gündemimizi rutinin dışına çıkarak oluşturup, farklı şeyler yapabiliriz. Somut örnek vermek gerekirse akşam eve geldiğimizde ana haber bültenlerini izlememek bile akşamımızın daha keyifli geçmesini sağlayabilir. Nitelikli bir haber kanalını açıp, altyazıya birkaç dakika bakmak gündemden haberdar olmak için yeter de artar bile. Zaten önemli bir gelişme varsa ekranı kızartıp dikkatinizi bir şekilde çekiyorlar. Onun dışındaki haber bülteninde ekonomi şöyle oldu, falanca siyasetçi şöyle dedi, öbürü böyle cevap verdi, kim kimi nasıl öldürdü, Rusya’da korkunç trafik kazası kameralara yansıdı(!) vb. yüzde doksanı gereksiz haberlerle bir saat kafanızı şişirmenin bir âlemi yok. Bunun yerine yemek yerken artık hangi tarzdan hoşlanıyorsanız müzik dinleyebilirsiniz. Ya da ailecek sohbet edip kafa dinlemekte cazip bir seçenek olabilir.

Gündemden kaçmanın bir diğer yolu da sanal âlemle ilişkimizi yeniden düzenlemek olabilir. Öyle sosyal medyadan uzak durun, sosyal medya detoksu –artık ne demekse o (!)- yapın falan demeyeceğim. Maalesef artık insanların büyük bir kısmı sosyal medyayı bağımlılık düzeyinde yaşıyor. En azından sosyal medyada biraz daha anlamlı içeriklerin peşine düşülebilir. Burada asıl dikkat çekmek isteğim nokta özellikle haber sitelerinin yorum kısımları ve Twitter’da, daha çok politik gündem üzerinden incir çekirdeğini doldurmayacak tartışmalar yapıp birbirimizi anlamsızca germemiz. Bu tarz tartışmalar yerine saçma sapan videolar izlemek bile anlamlıdır.

Haberlerin özellikle sosyal medyada paylaşılan kısmında o kadar saçma sapan yorumlar, tartışmalar yapılıyor ki okuyunca bile direk baş ağrısına sebep oluyor. Bu yorumlara bakınca bu insanların hiç mi işi gücü yok yoksa trollük gerçekten bir meslek hâline mi geldi diye sormadan geçemiyoruz. Bu güne kadar içinde bulunduklarımda dâhil olmak üzere siyasi tartışmaların tek kazananının siyasetçiler olduğunu çok net gördüm. Siz eften püften bir tartışma için sevdiklerinizi kırarken siyasetçiler yoluna devam ediyorlar. Dün ak dediklerine bugün kara demelerini ise “İşte politika dedikleri böyle bir şey azizim” diye açıklıyorlar. Onların konjonktürüne göre safınızı belirlemeye kalkarsanız ortada kalacağınız kesindir.

Saçma sapan haber sitelerinde gördükleri iftiraları gerçekmiş gibi anlatıp kendilerince siyaset eleştirisi yapan dostlarınızı gerçekler konusunda uyarmak bile bir süre sonra sıkıcı oluyor. Artık konunun boyutuna göre ya yandaş ya da yeminli muhalif diye yaftalanmaktan öteye gidemiyorsunuz. Böyle insanları bırakın kendi dünyalarında avunmaya devam etsinler… Çünkü ne derseniz ikna edemeyeceksiniz. Bugün ikna olsalar bir hafta sonra benzer bir olta habere tekrar kendilerini kaptıracaklar.

Kendi gündeminizi oluşturmanın bir diğer zahmetli yolu ise uykunuzdan yapacağınız fedakârlıkla olabilir. Bir saat geç yatıp ya da bir saat erken kalkarak oluşturduğunuz ekstra zamanda isterseniz bir şey okuyabilir, ibadetle meşgul olabilir veya farklı bir aktivite yapabilirsiniz. Sadece bir hafta bile kendi gündeminizde yaşamayı başarabilirseniz zaten farkı göreceksiniz. Bu da bizden bedavaya kişisel gelişim seansı olsun(!)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR