Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Hilal Görünmüştü

Hilal Görünmüştü

Ramazan ayının ilk haftası bitiyor. Hilal göründü mü klişesinden bir türlü çıkamıyoruz. Tamamı basının suçu. Din işleri yüksek kurulu, Hicri 1443 yılı Ramazan ayı hilalinin ilk kez Atlas Okyanusundan, Kuzey ve Güney Amerika Kıtalarının ortalarından itibaren görülmeye başlayacağını, 1 Nisan 2022 Cuma günü Greenwich saatiyle 06:25´de İÇTİMÂ, aynı gün Greenwich saatiyle 21:21´de RU´YET olacak, 1 Nisan Cuma’yı 2 Nisan Cumartesiye bağlayan gece ülkemizde ilk teravih namazı kılınacak, ilk sahura kalkılacak ve aynı gün ilk iftar yapılacak diye açıklamada bulunmuş. Ekonomiden sonra din ile ilgili de yazmamalıyım fakat dini kendi çaplarında koruyanlar, dini konuları kullanarak kendini koruyanlardan uzak duracağım. Ekonomi için kıstasım belli döviz mevduat yaklaşık 4 yıldır kıpırdamıyor. Ülkemizin akıllıları şimdide kripto para ve nft üzerinden zekalarını dünyaya gösteriyorlar.

*Bu haftanın en önemli olayı benim kanaatimce akışkan robotlar ve twitter hisse satışı. Akışkan robotlar aşamasına hızlı gelindi. Çinli bilim insanları, yanlışlıkla yutulan cisimleri çıkarabilecek ve bu türden diğer görevleri yerine getirebilecek balçık görünümlü bir mini-robot geliştirdi. Manyetik bir mekanizmaya sahip olan bu robot mıknatıslar tarafından kontrol ediliyor. Bu durum da aygıtın aynı zamanda iletken olmasını sağlıyor. Böylelikle bu buluş vücuttaki elektrotları bileştirmekte de kullanılabilecek. Manyetik parçacıklar içeren buluş vücut içinde istenen yere gidebilmesi için tetiklenebiliyor, dönme manevrası yapabiliyor ve dışarıdan mıknatıslarla müdahale edildiğinde O ya da C harfine benzer şekiller alabiliyor. Herhangi bir omurgası olmadığı için otonom hareket edemeyen robota ileride katı kısımlar eklenerek bu özelliğin de geliştirilebileceği ifade ediliyor. Visco adı verilen bir elastikiyete sahip olan robot bu özelliğinden dolayı farklı komutlarla sıvı ya da katı gibi davranış sergileyebiliyor. Polyviny adı verilen bir polimerden, boraks ve neodymium mıknatısının bir araya getirilmesiyle üretilen robot evde su ve mısır nişastasını karıştırarak elde edilmiş bir bulamaç gibi. Üzerine basınç uygulanınca şekli değişen bu robot sıvı gibi akışkan hale geliyor ve o şekilde hareket ediyor. Robotu yapan ekip şu an için buluşlarını tıbbi alanda kullanmayı düşünmüyor. Ancak bilim insanlarına göre bu buluş özellikle sindirim sisteminde faydalı olacak bir yapıya sahip. Özellikle yanlışlıkla yutulan küçük cisimleri hassas bir şekilde vücuttan çıkarmanın gerekli olduğu durumlarda işe yaraması beklenen robot bu cisimlerden sızacak zararlı maddeleri de hapsedip zararsız hale getirebilir. Bilim insanları bu ihtimal üzerinde durarak robotu ileride kapsülleme görevi için kullanabilecek. Yani bu küçük robotlar vücutlarımızın içinde yabancı maddeler, zehirli atıklar gibi zararlı maddelere kalkan görevi görebilecek. Robotun içindeki manyetik partiküllerin kendisi de vücudumuz için zararlı zehirli maddeler içeriyor. Bu yüzden bilim insanları kumdan üretilen bir kaplama malzemesi olan silikayı kullanarak robotu zararsız hale getirmiş.

**Tesla ve SpaceX şirketlerinin CEO'su Elon Musk, Twitter’ın %9.2 pasif hissesini satın aldı. Bu gelişme sonrası ise Twitter hisseleri açılış öncesi işlemlerde yükseliş kaydetti. Şirketin satın alınan değer 73.5 milyon$ ediyor. Bu gelişme sonrası Twitter hissesi açılış öncesi işlemlerde %28 oranında yükseldi. Musk, geçen hafta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Twitter'ın ifade özgürlüğü yaklaşımından memnuniyetsizliği nedeniyle yeni bir sosyal medya platformu kurabileceğinin sinyalini vermişti.

***Sonuç olarak; mübarek günlerde ülkemizde yapılan açıklamalar ile dünya genelinde yapılan açıklamalara bakınca ne kripto alanında ne nft üzerinde söz söyleme hakkımız yok. Öncelikle internet hızı artırılmalı ve kodlama altyapısıyla çözülebilir. Devlet büyükleri en önemli açıklamalarını twitter da yaptıkları sürece kendi değerlerimizi küçültüyoruz. Resmi site denilen web sayfaları neden kullanılamıyor. Yaptığımız en büyük teknolojik gelişme son dönemde e-devlet üzerinden kimlik ile sürücü belgesini birleştirmek oldu. 21 Adet banka hesapları birleştirilecekti olmadı galiba. Hilal göründü mü, çok zaman oldu gözükeli. Hilal ile uğraşacağımıza mevcut durumumuzu iyileştirmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR