Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

İkilemde Değilim

İkilemde Değilim

*İkilem ya da dilemma denilen durumda değilim, ikisi de kesin olarak kabul veya tercih edilemeyen 2 olasılıklı bir çelişki durumunda değilim. İstenmeyen seçeneklerden birinde, çoğunlukla 2 seçenekten birini izlemeye zorlayan tartışmalarda yokum. Yılın ilk haftasında daha netim. En net halimdeyim. 12 Şehit ardından zincirleme trafik kazası derken ne oldu sonuçları. Unuttuk mu, unutmamalıyız.

** Bulunduğumuz durumdan ancak girişim yaparak her şeye rağmen başa çıkarak çıkabiliriz. Girişimcilerin çoğu, işlerini kurarken birçok girişimci ikilemiyle mücadele ediyor ve bu temel ikilemler girişimci yaşam tarzı için en büyük acı ve başarısızlık kaynağı. İnsanlar kendi işinin patronu olmak, büyük bir servete ulaşmak, yeni bir trend başlatmak veya bunların hepsini yapmak için yaşam tarzına atlayabilirler. Buradaki ikilem, bu hedeflerin genellikle birbirini dışlamasıdır.

Örneğin, yeni bir trendi başlatan kişinin büyüme aşamasında onu kontrol eden kişi olması muhtemel mi? 3 Yıl sonra kurucuların yarısının artık görevde olmuyor ve %80'i zaman içinde işten ayrılmak zorunda kalıyor. Kontrol ve güç arzuluyorsanız bu çekici bir istatistik değil.Bu ödünleşimler hakkında düşünmeye başlamak için zorlu iş dünyasının sert gerçekliğinin ortaya çıkmasını beklemeyin.

Para kazanmak ya da insanlığa hizmet etmek ikilemi. Bir sonraki Facebook için harika fikriniz sizi zengin edebilir, ancak muhtemelen aç olanlara yardımcı olmayacaktır. Cevap, sizi neyin mutlu ve tatmin ettiğini görmek için kendi içinize iyice bakmaktır. Dünyayı daha iyi bir yer haline getirirken Raman erişteleriyle yaşamak sorun değilse, yatırımcıları ve büyüme yarışını atlayın. İkilemi başlatmak için doğru zaman. Atlamak için doğru zaman, uygun kariyer, kişisel ve piyasa koşullarının bir fonksiyonudur. Bunların üçünün de aynı anda doğru olması pek mümkün olmasa da, çoğu uzman ilk fırsata atlamanızı, önce biraz beceri, finansal ve iş deneyimi kazanmanızı önermiyor.

Kurucu takım büyüklüğü ikilemi. Tek başınıza bir şirket mi kurmanız gerekiyor yoksa size yardımcı olacak kurucu ortaklar mı bulmanız gerekiyor? Bir veya daha fazla Kurucu Ortakla tamamlayıcı beceriler kazanır, iş yükünü ve sorumlulukları dağıtır ve riski azaltırsınız. Dezavantajı ise kontrol kaybı ve mali seyreltmedir. Bana göre iki kafa her zaman bir kafadan daha iyidir.

Kurucu ortak ilişkisi ikilemi. Uzun süreli sosyal arkadaşlar ve aile, Kurucu ortaklar ve ekip üyeleri için doğal bir seçim gibi görünse de, bu ilişkiler çoğu zaman zorlu iş kararlarının veya gerekli iş düzenlemelerinin önüne geçmektedir. Eski iş arkadaşları veya tamamlayıcı becerilere sahip yeni arkadaşlar genellikle en iyi ortaklardır.

Kurucunun unvanı ve rolü ikilemi. Genellikle Kurucu Ortaklar, finans uzmanının CFO'su gibi, kendi ilgi alanlarıyla ilişkili C düzeyinde bir unvan almayı beklerler. Bu unvanların yalnızca ilgili rolün sorumluluğunu ve iş yükünü kabul etmeye istekli ve yetenekli kişilere verildiğinden emin olun. Daha sonra unvanların ve rollerin düzeyini düşürmek zordur.

Tazminat modeli ikilemi. Her kurucu üye, risk ve bilinmeyenler için zengin bir ücret almak ister. Çok az paranız var ve öz sermayenizi vermek istemiyorsunuz. En iyi insanların bedava çalışmadığını kabul edin. Eşitlik vermek gerçekçidir, ancak bunu katkı ve role, zamana ve kilometre taşlarına göre hak kazanmaya dayandırın.

Doğru yatırımcılar ve doğru zaman ikilemi. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden para almak istemezsiniz ancak Melek yatırımcılar ve risk sermayedarları için henüz çok erken. Bir ürününüz olana kadar kimse para yatırmak istemez ve ürünü oluşturmak için paraya ihtiyacınız vardır.

Doğru motivasyona sahip çalışanlar ikilemi. Çok erken yaşlarda birden fazla alanı kapsayabilecek genel uzmanlara ihtiyacınız olur, ancak deneyim için para ödeyemezsiniz. Daha sonra uzmanlara ve yöneticilere ihtiyacınız var. Kişisel ağınızdaki kişilere, kilometre taşları için ikramiyeler veya hisse senedi seçenekleriyle düşük nakdi erken teklif edin.

Kurucu veraset ikilemi. Startup'lar genellikle çeşitli büyüme aşamalarından hoşlanmayan ürün veya hizmet uzmanları tarafından kurulur. Kurucu şirketi küçük tutmalı mı, uyum sağlamaya çalışmalı mı yoksa tecrübeli bir yöneticinin lehine kenara çekilmeli mi? Uzman rolüne geçiş, ayrılmayı planlama, ihraç edilmeye hazırlıklı olma veya başarısız olmayı planlama.

Kontrol ve büyüme ikilemi. Yatırımcının parasını alırsanız, hokey sopasının büyümesine yönelik bir itici güç ve geri ödeme almak için halka açılma veya satış gibi bir likidite olayı bekleyin. Organik büyüme gösteren özel bir şirketi tercih ediyorsanız, arkadaşlarınız ve ailenizle kontrolü elinizde tutun ve uzun vadeli hazırlıklara hazırlanın. Aksi takdirde çıkın ve başka bir fikirle başlayın.

Bu ikilemlerle dürüstçe ve dürüstçe yüzleşmemek, her girişimcinin karşılaştığı en büyük tuzaklardan biridir. Her şeye sahip olamazsınız, tıpkı startup'ınızın tüm müşterilerin her şeyi olamayacağı gibi. Yapabileceğiniz ve yapmayı sevdiğiniz şeylere odaklanmalı ve bunları herkesten daha iyi yapmalısınız. Bu ilk on ikilemi güçlü yönlerinize dönüştürün; girişimci yaşam tarzında bulmaya çalıştığınız eğlence ve tatminin yanı sıra rekabet avantajına da sahip olacaksınız.

***Sonuç olarak, onlarca engel çıksa da yapılacak tek iş daha çok çalışmak ve farklı alanlarda da kendini geliştirmek. İkilemlerle kaybedilen vakit dinlenmeye veya başka konulara geçilerek değerlendirilmeli. Seçenek gibi gösterilen her şey gerçekte aynı olma olasılığı daha yüksektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR