Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Kısıtlama uyarısı…

Kısıtlama uyarısı…

Koronavirüs tablosunun önüne geçmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan kabine sonrası "tam kapanma" kararı alındı. Alınan kararların detayları da İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile belli oldu.
 
29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00'dan başlayıp, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçtik.
 
Aslında hepimiz bir kapanma sürecini bekliyorduk. Türkiye’nin tam kapanma kararı alacağı kesindi ama bunun süresi belirsizdi.
 
Herkes gibi benim tahminim de sadece bayram haftasını kapsayan 7-8 günlük bir kapanma süreciydi. Ama öyle olmadı, bu defa iş biraz daha sıkı tutuldu. 3 hafta boyunca hepimiz evde kalacağız…
 
Kapanma süreci kimimizi sevindirdi kimimizi ise haliyle gerçekten çok üzdü. Ama vakaların önlenemez artışı için devletimizin bu tarz kararlar alması kaçınılmazdı.
 
Şimdi biz vatandaşlara düşen, Ramazan Bayramı’ndan sonra çok daha rahat bir sürece kavuşmamız için kurallara uymak. Zaten Ramazan ayındayız, en güzeli evde vakit geçirip tefekkür etmek.
 
Biz basın mensupları kısıtlamalardan muafız ama yine de bu süreci esnek ve olabildiğince uzaktan çalışma ile tamamlayacağız. Kalan vakitlerde ise evde kitap okumakla geçecek gibi görünüyor. Hepimiz için hayırlısı olsun inşallah.
 
Dilek ve temennileri bir kenara bırakacak olursak alınan kararlarla ilgili bir iki satır da ben bir şeyler söylemek istiyorum.
 
Öncelikle bu kapanma sürecinde yine en mağdur kesim küçük ve orta büyüklükteki esnaflarımız olacak. Haklı olarak kararların ardından birçoğu tepkilerini dile getirdiler. Kolay değil, uzun bir süre ekmek tekneleri kapalı olacak.
 
Kiralar, faturalar, mutfak giderleri gibi masraflar Korona morona dinlemiyor. Günü geldi mi ödemek kaçınılmaz. O yüzden sıkıntılı günler esnaflarımızı ve bizi bekliyor.
 
Devletimizin ne yapıp edip bu konuda esnafın sesine kulak vermesi gerekiyor. İmkanlar dahilinde esnaflara ödeme kolaylığı, vergi ertelemesi vb kolaylıklar sağlanması gerekiyor.
 
Belki biraz uygulaması zor olacak ama bankalarla ilgili de bir düzenlemeye gidilmesi lazım. Maliye Bakanlığı ve BDDK bu noktada bir çalışma yapabilseler iyi olurdu. Esnaflardan hatırı sayılır çoğunlukta bir kesimin bankalara kredi ödemeleri var. Ve iş yerleri kapalı olduğu için taksitlerini ya ödeyemeyecekler ya da sıkıntıya düşecekler. En azından 1 aylığına da olsa taksit öteleme, hatta faizsiz öteleme ve sicil bozmama yönünde adımlar atılabilir.
 
Öte yandan, kısıtlama süresince açık olacak olan zincir marketlerin, pazar günleri kapalı tutulması bence aşırı doğru bir karar oldu.
 
Çünkü pazar günü mesaisi olmayan, doğal olarak işe de gitmeyecek olan vatandaşların sokağa inmesi engellenmeliydi. Pazar günü evde sıkılan eli boş herkes çoluk çocuk marketlere akın ediyordu. Bunun da önüne geçilmiş oldu.
 
Tabi buradan bir de uyarı yapmamız gerekiyor. Defalarca kez yazdım ama bir daha yazacağım.
 
Kısıtlama süreçlerinde Konya’da çarşıda pazarda kimse yok ama ana caddeler ve sokak aralarında küçük İstiklal Caddeleri oluşuyor. Emniyetin bu süreçteki denetim ve çalışmaları, hafta sonu kısıtlamalarındaki gibi olacaksa hiç denetim yapılmasın daha iyi. Bilmem anlatabildim mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR