Gökhan Kırlangıç

Gökhan Kırlangıç

Moda Gelgitler

Moda Gelgitler

Düşünsenize; hiçbir sosyal çevre ve ahlaki değerin, üst kıymet olarak ilişkileri yönlendirip belirlemediği bir alemi. Tamamen bireylerin inisiyatifine bırakılmış bir hayat alanı ve biçimi. Bu alemin çekiciliği; mümin, mümin olmayan ya da derviş ayırımı yapmadan tüm bireyleri davet edip içine alıyor. Sorun, işte tam da burada başlıyor. Müslümanların bu tarz hayata ve iletişim kanallarına karşı tutum ve davranışları ne olmalıdır, ne yönde cereyan etmelidir?

Aslında sorunun cevabı basit ve kolay anlaşılabilir cinsten. Ancak gelin görün ki; nefsin hileleri ve dünyevi hayatın göreceli çekiciliği durumu karmaşıklaştırıyor. Bir kere bu denli vakit alan ve belirli bir hayat tarzı öneren mecralara yaklaşıp yaklaşmamayı, din süzgecinden geçirmemiz gerekiyor en başta.

Bir an durup düşünüldüğünde aklıselim de, bu çeşit sanal sitelerin zararlarını, dini ve günlük hayatı aksatan, zedeleyen yönlerini fark eder aslında. Mesela; komşumuzla ilişkilerimizi geliştirme ve sürdürme yerine, dünyanın neresinde ikamet ettiği bile belirsiz insanlarla iletişim kurmak neye hizmet eder. Eşimiz ve ailemize ayırmamız gereken enerji ve vaktimizi sorumsuzca, meçhul ve sanal silüetlere sarf etmek neyle izah edilebilir. Aslında durumun anlaşılır bir tarafı var: Gerçek hayatta; din, ahlak ilkeleri ve dinini yaşamaya çalışan bir toplumla çevrili olan insanın, bu ortamdan kaçıp kurtulma ve başıboş davranma isteğinden kaynaklanıyor tüm bunlar Öncelikle niyetlerimizin sahihliğini kontrol etmeliyiz bu meselede de. Niyet ve amaçlarımız İslamî ise davranışlarımız ve sonuçları da öyle olacaktır. Din büyükleri ve Rabbanî alimler ısrarla “Büyük, küçük her işten önce niyet edin” ve “Allah rızası ve hayır üzere niyet edin” demiyorlar boşuna. Böylelikle davranışlarımız ve bunların sonuçları salih daire içerisine alınmış olacak ve “iki cihan saadeti” ideali yolunda sapma olmayacaktır.

Tüm hak ve hukuklar yerlerini bulmuştur ilahi sistemde. Kime nasıl davranılacağı ve yaklaşılacağı sünnette gösterilmiştir. Meşru ve gayri meşru ilişki ve iletişim biçimleri bellidir. Haram ve helalin, mahrem ve namahremin açık olduğu gibi. Mesele bizde ve hayata bakış açımızda yatıyor. Daha net bir ifadeyle, hayatımızı hangi değerler bütününe göre düzenlediğimizdir esas olan. Rabbanî ilke ve prensipler mi, yoksa modern zamanların moda gelgitleri mi yön veriyor yapıp ettiklerimize? Durup düşünmekte yarar var tekrar tekrar ...

Kalın efendim sağlıcakla ...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gökhan Kırlangıç Arşivi
SON YAZILAR