Gökhan Kırlangıç

Gökhan Kırlangıç

OLMASI GEREKEN

OLMASI GEREKEN

Güzel şeyler oluyor dediğimizde hadi oradan bir tane göster diyebilen küçük ufuklu beyinliler vardır karşınıza çıkan. Böyle insanlar karşınıza çıkınca en demokrat en modern hatta işi daha da ileriye götürelim daha da entellektüel olduğunu iddia ederler.

Evet güzel şeyler oluyor nerede mi ?

Ordu evlerinde mesela

Bu gelişmeleri yazmak istiyorum.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel hatırlayın göreve geldiği ilk gündem yorumlar yapıldı.Aslında   atandığı ilk günden itibaren diğer genel kurmay başkanlarından farklı olacağının hissettirdi.Öncelikle 27 Nisan Bildirisi Genelkurmay’ın internet sitesinden kaldırıldı.

Silahlı Kuvvetlere mensup asker sayısını açıkladı.Bu pek mümkün olmamıştı .Hatta net rakam almak imkansızdı.Rakamlar hep tahmini kaldı.

Genel Kurmay  Başkanı Özel’in son uygulaması ki bu çok önemli ve yazımın ana teması ; orduevlerinde rütbe ve sınıf uygulamasına son verdi. Artık  orduevlerinin ortak kullanım alanlarında ayrım yapılmayacak.Daha önce  üst düzey rütbelilerin mesela restoran,asansörleri,hatta berberi bile ayrı idi. Ama sonra  16 Ocak 2012 tarihinde birliklere  gönderilen talimata göre artık böyle bir uygulama olmayacak. Genelkurmay, bununla istenileni yani  personel arasındaki sevgi, saygı birlik ve beraberliği sağlayacak.

Evet bu konu çok tartışıldı ;ama gerçek silah arkadaşlığı böylece sağlanmış olacak.

Görünen o ki son dönemde Türkiye’de yaşanan demokratikleşme hareketi  TSK’yı da etkiliyor ve olumlu sonuçlar ortaya çıkarıyor .Bu süreç Orgeneral Özel’in tavrı ve uyguladıkları ile önemli bir işleve sahip olduğu da açıkça gösteriyor.

Ama asıl problem ki burada merak edilen bir sorun eminim ; Özellikle uzman jandarma ve uzman erbaşların bu  tesislerden yararlanmaları  oldukça sınırlı. Başlayan sürecin en önemli temel taşlarından biri de söz konusu tesislerin tüm askeri personelin yararlanmasına açık bir görünüm sergilemesi .

Yeni başlayan düzenleme nereye gider bunu doğrusu merak ediyorum Tabi bütün bu yazdıklarımdan sonra üniversitelere de bir sorum olacak Aynı şekilde üniversitelerde akademik ve idari personel için farklı yemekhaneler kullanılıyor. Bunu açıkça görmek mümkün ..

Dolayısı ile  insanın şu soruyu sorası geliyor.

Genel Kurmay Başkanının başlattığı Özel’in başlattığı bu değişim çabasının, uygulamalarının tüm kamu kurumlarını saracak şekilde genişlemesini ümit etmek gerekiyor.

Payımıza bunu sormak düşüyor galiba

Kalın efendim sağlıcakla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gökhan Kırlangıç Arşivi
SON YAZILAR