Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

PANKOBİRLİK Seçimleri ve Recep Konuk…

PANKOBİRLİK Seçimleri ve Recep Konuk…

11 Mayıs malumunuz Konya için nerede ise tamamen seçim günü oldu. Her yıl seçim günü olarak kutlansa yeri.

Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Pancar Üreticileri Kooperatifi, Konya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası ve Petrol İşverenleri Sendikası Konya Şubesi gibi kurum ve kuruluşlarda bu hafta sonu seçim heyecanı var. Dedik ya tam bir seçim bayramı. Ve tabi iddialar, hırslar, satmalara, almalar havada uçuşuyor.

Neyse bu kadar küçük ve anlamsız bir dünya için bu kadar mücadele vermeye değer olduğunu düşünenin çok olduğunu görmek bir insan olarak bana dramatik görünse de yapacak bir şey yok, olan oluyor…

Olan olsunda mesela benim anlayamadığım seçimlerde kıstas başarısızlığın üzerine kurgulanmamış… Başarısız insan yok ama hırsına yenilen insan çok…

Şimdi Konya Ticaret Odası Başkanı Sayın Selçuk Öztürk başarısız mı? Yok değil, iki yıldır o görevde ve bir hakkın o görevi ifa ediyor.

Bir sürü ayak oyunlarına, mecliste yaşadığı hırs oyunlarına, vakıfta yaşadığı küçük hesaplardan oluşan can sıkıcı senaryolara kadar geniş bir alanda önünün kesilmesinin istemesine rağmen iki yıllık bir sürede yapılanlar ortada. Bir taraftan Konya Ticaret Odasında sağladığı huzur ortamı, iş dünyası ile geliştirdiği diyalog, diğer kurum ve kuruluşlarla düzenlediği ortak programlar bile Sayın Selçuk Öztürk’ün başarılı olarak ilan edilmesine yeter artar.

Recep Konuk başarısız mı? Yahu Recep Konuk’a başarısız demek için insafsız, ucuz, basit, hırslı olmak yetmez aynı zamanda bir insanın Konya’ya, çiftçiye, toprağa düşman olması da gerekir. Yoksa nasıl başarısız diyeceksin, tabiri caizse Allah çarpar…

Bir gazeteci olarak Recep Konuğu ben uzun yıllardır takip ediyorum. Ondan önce Konya Şeker battı batacak diye konuşuluyordu. O geldi Konya Şeker’in bir dev olduğunu anladık.

Şimdi hadi gidin 1995’li yılları düşünün, Konya Şeker’in kapatılması bile düşünülüyordu. Pancar ekmek çok zor hale gelmişti, zira ciddi kotalar oluşturulmuştu. Pancar fiyatları oldukça düşük bir hale gelmişti. Konya Şeker zarar ediyordu, Konya Şeker’in arazisinin üzerine hesaplar yapmaya başlayan müteahhitleri bile hatırlıyorum. Sonra Recep Konuk geldi. Geldi ne oldu, bir anda kota mota kalmadı, Konya’da pancar üreticisi yine ağa oldu, bey oldu. Para kazanmaya başladı, ucuz mazottan tutunda, ilaç, zirai aletler, borular, gübre, tohum, hayvan yemi dağıtıldı çiftçiye. Paralar hep peşin ödendi.

Konya Şeker Fabrikası kapanacak diye korkarken o iş öyle olmaz böyle olur dedi, gitti Çumra’ya dünya devi büyük bir şeker fabrikası daha kurdu. O yıllarda Çumra’ya kurulan şeker fabrikasını eleştirenleri ben çok duydum. Ereğli’de şeker fabrikası varmış, bu şeker fabrikası ile Ereğli Şeker Fabrikasının değeri bitecekmiş, onu da Recep Konuk alacakmış. Ereğli bitmezse zaten Çumra Şeker Fabrikası boş bir yatırım olurmuş batarmış. Öyle mi oldu? Hayır, batmak üzerine siyaset yapılmadı, akbabalık siyaseti güdülmedi…

Ereğli Şeker Fabrikası değer kazandı, Konya Şeker orayı almadı, Çumra Şeker dünya devi oldu. Bu arada Konya şeker üretiminde dünyada önemli bir şehir haline geldi. Ne oldu, Konya kazandı, çiftçi kazandı, Türkiye kazandı.

Bitti mi, hayır, bugün Konya Şeker bir dünya devi, ürettiği markalar dünyanın her ülkesine ihraç ediliyor. Beyşehir, Seydişehir havalisini patates üretim merkezi haline getirdi. Konya Spor, Torku oldu. Torku Konya Spor’un şimdi en büyük destekçisi Konya Şeker. Bisiklet Sporu Konya Şeker’in desteği ile yeniden hayat buldu. Konya, güreş, boks gibi birçok alanda sporcu yetiştiren ülkemizin önemli bir merkezi artık Konya Şeker sayesinde.

Hayvancılık Konya Şeker sayesinde Konya’da bitmedi. Et, süt ve diğer hayvansal gıdalar için oluşturdukları üretim üssü hizmete başladığında Konya sadece şekerin değil hayvancılığında başkenti olacak. Tarım ve tarım sanayi, tarımın sanayileşmesi, ekonomik katkıya dönüşmesi kim sayesinde oldu? Tabiî ki Recep Konuk sayesinde…

Pancardan sadece şeker üretilmesi ile yetinmedi Konya’yı aynı zamanda bir petrol merkezi yaptı, Türkiye’nin, Konya’nın kalkınmasına katkı yaptı, yapıyor.

Peki, soruyorum; Konyalı çiftçimiz, üreticimiz Recep Konuk adayken bir başka adam sadece kariyerine üniversite hocalığının yanına bir de PANKOBİRLİK başkanlığını koymak istedi diye aday olursa ona oy verir mi?  

Ben Konya’nın bu kadar vefasızlaştığını, ferasetini kaybettiğine inanmıyorum, su akacaktır yolunu bulacaktır.

Eminim ki o beyefendi de Recep Konuk gibi bir efsanenin, bir büyük değerin, gecenin en karanlık anında Konya’mıza, çiftçimize yol göstermeyi başarmış bir Türkmen Bey’inin karşısına hayatında bir defa bile olsa rakip olarak çıkmışlığını kariyerine eklemek kalacaktır.  

Ben şahsen bir sürpriz falan beklemiyorum…

Allah Türkmen Beyimizin yolunu açık etsin… Biz kendilerinden daha çok hizmet bekliyoruz, bu toprakların çocukları kendilerinin katkısını desteğini bekliyor. Yol hala uzun ve hala yapılacak çok şey var…

Allah yar ve yardımcıları olsun…       

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR