Sedat Dönmez

Sedat Dönmez

REKLAMIN AHBAP ÇAVUŞLUĞU OLMAZ

REKLAMIN AHBAP ÇAVUŞLUĞU OLMAZ

Bir marka kolay meydana gelmiyor. Uzun süreli iletişim yatırımları, sürdürebilir konumlandırma stratejileri doğrultusunda yıllar içerisine büyük markalar doğabiliyor. Eminin ki herkes sahibi olduğu firmayı gözünde bir marka olarak görüyordur. Emek verdiği firmasına kıyamıyordur. Sizler iş süreçlerinizi yönetecek, üretim hacmini genişletecekken firmanızın doğru adımları atmasını sağlayarak marka yolculuğuna çıkaracak olan ise reklam ajansınızdır. İlk başta doğru reklam ajansını bulmaya sonra da uzun vadeli iletişim ilişkisi kurmaya özen göstermelisiniz. Doğru reklam ajansı diyorum çünkü yereldeki firmalarımızın reklam ajansı seçimleri “ahbap çavuş” ilişkisi doğrutusunda gerçekleşiyor. Sonra bir adım bile gidemeden boş yere harcanan bütçeler belinizi bükmeye başlıyor.

Çoğu firma reklama çok para harcadığını fakat bir türlü geri dönüşüm alamadığını söyler. Reklama para harcamak marifet değil doğru reklama para harcamak marifet. Reklam, halkla ilişkiler kısaca iletişim iki katalog tasarımı yapabilmekten çok daha ileride bir disiplindir. İletişimin iyi yönetilmesi ve her adımının planlanması gerekir. Reklam ajansınız pazarlamayı, rekabeti, pazarlama iletişimini çok iyi bilen markanızın nerede olduğunu saptayabilecek yetenekte olmalı. Sizlere kısa ve uzun vadeli hedefler sunabilmeli. Medya planlarınızı bütçete göre en efektif şekilde kullanabilmeli. Yapacağınız yeni yatırımlarda sizlere yön gösterebilmeli. Aksi takdirde reklam ajansı değil grafik atölyesiyle çalışmış olursunuz.

Bizim çocuk yapsın diyerek emanet ettiğiniz o gözünüz gibi baktığınız firmalar malesefki kısa zamanda marka çöplüğüne gidiyor. Anlık reflekslerle yapılan, hiçbir konumlandırma dayanağı olmayan iletişim kampanyaları ayakları yere basmayan ve boşa giden iletişim çabalarına dönüşüyor. Eğre ajansınız sizlere bir iletişim yol haritası çıkartmıyor ve kısa vadeli plansız reklam çalışmalarıyla başarıya ulaşacağınızı söylüyorsa üzgünüm batışınız yakındır. Genellikle yerelde reklamın yapılacağı zamanı firmaların verdiğini görüyoruz. Bu kararı ajansınız vermeli ve size doğru zamanı söylemeli. İletişim ajansın işidir. Kısaca ahbap çavuş ilişkisinin sonucunu yine sizler ödüyorsunuz. Hem de reklamdan soğuyarak ve firmanızı bir adım ileriye dahi götürmeden. Firmanızı emanet edeceğiniz ajansı seçerken iyi bir değerlendirme yapmalısınız. Ajansın yaptığı tasarımlardan ziyade sizin haricinizde hizmet verdiği markaların hangi süreçlerde olduğunu iyi analiz etmeli ve ajansınızı zorlamalısınız.

Tabi ki kısa vadede dünyanın en iyi ajansı dahi size mucizeler yaratamaz. Size kısa vadede marka olmayı vaat eden ajans varsa zaten hemen kaçın ondan. Fakat ajansın size faydası olup olmayacağını anlamak için de çok büyük bilgi birikimlerine gerek yoktur. Öncelikle ahbap çavuş ilişkisinden vazgeçerek firmanız için doğru ajansları bulmaya özen göstermelisiniz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sedat Dönmez Arşivi
SON YAZILAR