Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Sanayinin gözü yükseklerde

Sanayinin gözü yükseklerde

Pandemi şartları ilk günden bu yana bütün dünyayı etkiliyor. Doğal olarak ülkemizi de etkiliyor.
 
Ancak bu sürecin başından itibaren gittikçe kendini hissettirmeye başlayan ABD-Çin çekişmesi, küresel ekonomide de pandemi sürecinin bir diğer belirleyicisi oldu. Gelinen noktada bu çekişmenin en kazançlı ülkelerinden birisi Türkiye oldu.
 
Özellikle Avrupa menşeili birçok küresel firma, üretim ve ürün tedarikinde Çin’e alternatif kaynaklar aramaya başladı. Bu arayışın sebeplerinin başında ABD-Çin çekişmesi gelse de virüsün Çin’den yayılması nedeniyle Çin’in kaybettiği itibar ve güven kaybı da etkenlerden birisi oldu.
 
Bir de tüm bunların üstüne ortaya çıkan konteyner sıkıntısı, coğrafi uzaklık ve lojistikte yaşanan sorunlar nedeniyle Çin’in tahtı sallanmaya başladı.
 
İşte burada da Türkiye’nin ulaşım akslarındaki gücü, kıtalara yakınlığı, teknolojik altyapısı, nitelikli iş gücü ve üretim kabiliyeti başta Avrupa olmak üzere pek çok bölgenin dikkatini çekti.
 
Bu avantajlar neticesinde de Türkiye, Çin’e alternatif bir üretim üssü olma yolunda hızla ivme kazanmaya başladı.
 
Türkiye’nin kazandığı bu ivmeden en fazla faydalanan şehirlerden birisi ise Konya oldu.
 
Bunu, Türkiye’nin ihracat rakamları ile Konya’nın ihracat rakamlarını kıyasladığınız anda net bir şekilde görebiliyorsunuz. Konya uzun zamandır ihracat rakamlarında Türkiye’den pozitif ayrışarak neredeyse hep iki katı büyüme yakalıyor.
 
Konya’nın bu sene hedeflediği 2 buçuk milyar dolarlık ihracat rakamı, bu gelişmelerin de etkisiyle artık Konya’yı tatmin edecek seviyenin gerisinde kaldı. Yılın ilk 5 ayındaki ihracat rakamları 1,5 milyar doları buldu bile. Konya’nın 2021 yılı ihracat hedefi artık 3 milyar dolar ve üzerine çıkacak gibi görünüyor.
 
Üstelik, en fazla ihracat yapılan sektörler ve ülkeler listesindeki değişimin ise çok çarpıcı olduğunu hatırlatmamız lazım.
 
Konya’nın bugüne kadar en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında hep Irak ilk sırada yer alırdı. İhracat yapılan ürünler arasında ise yüksek teknoloji ürünleri kendine çok fazla yer bulamazdı.
 
Fakat bu istatistik artık baştan aşağı değişmiş durumda.
 
Konya artık en fazla ihracatı ABD’ye yapıyor. İkinci sırada ise Almanya geliyor. En fazla ihracat yapılan ilk üç sektör ise yüksek teknolojili ürünlerden oluşuyor. Sırasıyla, makine ve yedek parça, otomotiv parçaları ve savunma sanayii ürünleri ihracatta ilk üç kalemi oluşturuyor.
 
Bu olumlu istatistik, Konya’nın sanayi ve ihracatta geleceğinin ne kadar parlak olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
 
Konya ve sanayicisi adına çok mutlu olduğumu bir kez daha belirteyim.
 
Tüm bu gelişmeleri geçtiğimiz gün Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ile de değerlendirdik. Başkan Kütükcü de bu gelişmeler nedeniyle oldukça şevke gelmiş durumda. Konya sanayicisinin üretim iştahından duydukları memnuniyeti dile getirerek bizim aracılığımızla Konya’ya bir müjde verdi.
 
Konya artık 6. Organize Sanayisine kavuşmak için gün sayıyormuş. Kütükcü, 6. Organize Sanayi Bölgesi’nin Tarım ve Orman Bakanlığı onayını aldığını ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın tescil sürecinin başladığını ifade etti.
 
Düşünebiliyor musunuz daha 3-4 yıl önce Konya’ya 5. Organize gerekli mi değil mi diye konuşurken şimdi 6. Organize Sanayisine adım atılıyor. 5. Bölgedeki tüm parseller satılmış bile. Konya sanayicisinin üretim iştahı böyle devam ederse 6. Organize Sanayisi de Konya’ya yetmez hale gelebilir.
 
Yeter ki üretelim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR