Sedat Dönmez

Sedat Dönmez

Sizin markanız helal mi?

Sizin markanız helal mi?

Bu yaz tatile çıkan bir arkadaşınız size gelip helal tatile gittim dese ne dersiniz? Hiç şaşırmayın. Tüm dünyada artış niş bir pazarımız daha var: Helal marka. Pazarlama sürekli kendine yeni bir tüketim pazarı açarak, pazar başına düşen satış hacimlerini yükseltebiliyor. Helal markada tüm dünyada ciddi bir ivme kazanan ve kendini gösteren pazarlardan birisi. Bugüne kadar yiyip içtiklerimiz bir kenara tatillerimizin, kullandığımız kozmetik ya da temizlik ürünlerinin helal olup olmadıklarını ne kadar sorguladınız bilmiyorum ama artık dünyada ciddi bir tüketici kitlesi kullandığı ürün ve hizmetlerin helal sertifikasını sorguluyor. Üstelik bu pazar hiç de azımsanacak bir oranda değil.

Son araştırmalara göre helal marka pazarı dünyada yaklaşık 2-2,5 milyar tüketiciye ulaşıyor. Çin, ABD ve AB ülkelerinin başını çektiği bu pazarda Türkiye de ciddi oyunculardan birisi. Öyle ki, bugün 450’ye yakın firma helal sertifikasıyla bu pazarda müşteri taleplerini karşılıyor. Türkiye'de markalara 'helal sertifikası' veren kurum ise Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES). Helal ürünler tüm dünya üzerindeki ürünlerin yüzde 15’lik bir payına sahip. Helal markalı ürünlerin talebi ise yıllık ortalama 860 milyar dolar civarında. Aslında son yıllara kadar helal markayı hepimiz sadece helal gıda sertifikalarından tanıyorduk. Sadece gıda sektörüyle hafızalarıma çentik atan helal markalama günümüzde artık kendi tüketici kitlesini oluşturan ve kendine özgü davranış kalıpları geliştiren büyük bir pazar. Helal finans, helal ilaç, helal kozmetik, helal turizm, helal lojistik günümüzde helal markalama segmentlerinden bazıları. Ağrı kesicinin de helali olur mu demeyin oluyormuş.

Gelelim helal marka pazarında boy göstermek için gerekli olan şartlara. Öncelikle ürettiğiniz ürünün ham maddeden başlayarak mamül madde aşamasına kadar bütün süreçlerinin, ürün bileşiminde yer alan bütün maddelerin ve katkı maddelerinin hem menşei, hem temin biçimi ve yolları hem de temin kaynağı bakımından İslami kriterlere ve insani gereklere uygun olması gerekiyor. Tabi ki şartlar bununla sınırlı değil. Bir diğer helal marka kriteri ise ürünün paketleme malzemelerinin ve depolama şartlarının insani gereklere ve İslami kurallara uygun olması şart. Bunların yanında markaların iyi üretim uygulamaları, iyi hijyen uygulamaları ve HACCP şartlarını da taşıyor olması gerekiyor.

Kısacası günümüzde helal ürün ya da hizmet ortaya çıkarmanın sınırı yok gibi görünüyor. Tabi uygun şartları taşıdığınız sürece. Üreticilere pahalıya patlayacak bir pazar dilimi gözükse de fiyat stratejisinde bunu telafi edecek bir yöntem izlenebilir. Özel bir pazar segmenti olması tüketicilerin fiyat konusunda esnek olacağını gösteriyor. Bu aralar doymuş pazarlardan sıkıldıysanız ve yeni bir pazar dilimi arıyorsanız bu helal marka tam size göre. Henüz kendi iç rekabet dinamizmini oluşturmamış olan helal marka pazarı bakalım önümüzdeki günlerde nasıl gelişecek ve nasıl bir rekabete sahne olacak. Merakla yeni oyuncuları bekliyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sedat Dönmez Arşivi
SON YAZILAR