Şeyda Tekelioğlu

Şeyda Tekelioğlu

Son 8...

Son 8...

Hedefimizi belirledik, kendimizi ve çevremizi tanıdık. Sırada planlama ve süreç yönetimi var. Seneye sınava girecek adaylar için burada bir ara vereceğiz. Önümüzdeki dönemde buradan devam ederiz. Şu tarih itibariyle gündem ve önceliğim 2024 YKS adayları. Son 8 hafta maratonu bayram fırsatıyla başlıyor. Önce bayram fırsatını, sonra son 8 haftamızı konuşalım. bayram son 8 hafta geri sayımı için bir hazırlık haftası. Bayram tatilinden ruhumuzu ve motivasyonumuzu yeniden inşa ederek ve birikimimizle yüzleşerek çıkmalıyız.

Stokları gözden geçirmek gibi düşünelim. Her ders için ayrı ve ince uzun bir liste yapın. Tüm konuları alt alta yazın. Her listede bulunan konuların üstü dört renk ile vurgulanacak. İlki siyah: Hiç soru kaçırmadığınız konuların üstünü çizin: “halloldu” . İkinci renk en sevdiğin olsun. Bu grupta “kaçak var”. Gözden geçirdim; konuya hakimim ama soru kaçırıyorum. Üçüncü renk sarı: “tekrar ister”. Konu tekrarları için başvuru kaynakları ve özellikle MEB kitapları gözden geçirilmeli. Yani tek başımıza hallederiz. Son renk kırmızı: “acil durum”. Bu son grup hiç bilmediğim, anlamadığım konular. Konu öğrenmek içinse bir öğretmen bir arkadaş bir kaynak ne gerekiyorsa yapılmalı. Bu dört gruptaki her konunun eksiğini tespit ettik. Hemen yanına bu konudaki eksiği ne ile kapatacağımızı da yazalım.

Şimdi taslak hazır ve karar verme zamanı: kaçaklardan başlayıp öğrenilecek konulara doğru mu eksiltelim listeyi yoksa tam tersi mi? ben olsam ne yapardım? Ben 7 haftalık bir takvim açardım. Tablet veya bir kağıda, farketmez. Hemen öğrenilecek konuları, tekrar konularını ve kaçakları eşit paylaştırırdım. Sabahlara konu tekrarı gün içine konu öğrenme ve soru çözme işini koyardım. Geceleri de kaçakları yakalardım. Tekrar eder şekilde Bir gün AYT bir gün de TYT denemesi çözmek isterdim.

Bu sekiz hafta son nefes, son boğum, son dönemeç ne dersek diyelim. Sıkı bir tempo istiyor. Eğlence, arkadaş, sinema, sosyal medya zaten bu yıl hayatında yer etmemesini tavsiye ederdim. Ama bu son sekiz haftada,hayatında hala sınava dair olmayan şeyler varsa kurtulalım onlardan. Sınava hizmet etmeyen her işi rafa kaldıralım. Bekleyebilen herşey beklesin, bekleyemeyenler beklemeyi denesin. Eksiklerimizin çözümü ne ise hemen gerçekleştirmeye başlayalım.

Konu öğrenme, tekrar ve kaçak yakalamadan arta kalan her vakitte branş, AYT veya TYT denemesi çözmek gerek. Böylece stres olmaya,kaygılanmaya vaktin bile kalmayacak. O kadar antrenmanlı olacaksın ki sahaya çıktığında başarmaktan başka htimal gelmeyecek aklınaç Ben hazırım diyeceksin. Böyle bir programı gerçekleştirdikten sonra bil ki sen “elinden geleni yaptın”. Sonrası ALLAH Kerim. Çalışana çalıştığının karşılığını vereceğine söz veriyor. Ama sadece çalışana… Son 8 hafta virajına kontrollü ve planlı girmek senin elinde belki yoruldun belki düştün. Ama ne yaparsak yapalım son 8 hafta. Haziran ayında günlerce gecelerce çalışsan da faydası yok. En iyisi sen bu genç yaşının hakkını ver. Şu son virajı da aldık mı sonrası çorap söküğü. Hadi kalem, defter, tablet ne varsa al eline. Plan taslağını çıkar ve planla. Yorulmadan, düşmeden, savrulmadan son 8 hafta. Tekrarı olmasın diye son bir nefes. Bugüne kadar yaptık yine yaparız.

N`APMALI? Büyüklerin hayır duasını almayı aman ha unutmamalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şeyda Tekelioğlu Arşivi
SON YAZILAR