Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Suç ve Ceza Teknolojisi

Suç ve Ceza Teknolojisi

*Bazı kitaplar daha çıkmadan reklamlar ve büyük beklentiyle bir dönem ortalığı kasıp kavururlar. Sonra kimse tarafından hatırlanmasa da, listelerde haftalarca yer alır, eriştikleri yüksek satış rakamlarıyla en çok satanlardan olurlar. Adı üstünde çok satanlardır. Konumuz her zaman yeni baskıları yapılan, sürekli satan kitapların başındaki suç ve ceza üzerinden teknoloji. Bu hafta yaklaşık 150 ülke ile birlikte kutlanan güvenli internet günü etkinlikleri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi.

**Dünyada ciddi ve organize suç ortamı son yıllarda büyük ölçüde değişti büyük ölçüde de teknolojideki gelişmelerden kaynaklanmaktadır. Suçlular yeni teknolojileri hızla benimser ve işlerine entegre ederler. Suç ve internet, pek çok teknolojik gelişme, çok çeşitli suç faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken hiçbiri muhtemelen internetten daha büyük bir etkiye sahip olmamıştır. Tıpkı internetin kullanılabileceği gibi sıradan vatandaşların günlük yaşamlarını ve işletmelerin işleyişini ve hizmetler, yalnızca tamamen yeni bir suç biçimine yol açmadı, aynı zamanda kolaylaştırabilir veya yardımcı olabilir. Tüm diğer suç alanlarında internet elbette temelde bir bilgi kaynağı ve bir ortamdır. Benzer düşünen bireylerden oluşan topluluklar bir araya gelebilir. Kullanılabilecek bilgilerin listesi suçlulara yardım etmek aslında sonsuzdur, ancak önemli örnekler arasında ayrıntılı harita verilerine erişim, keşif için uydu ve sokak görünümleri, nakliye rotaları ve programları, öğreticiler, uyuşturucu veya patlayıcılar için kılavuzlar ve tarifler ve operasyonel güvenlikle ilgili ipuçları.

***Siber suç küresel bir olgudur ve internetin kendisi kadar sınırsızdır. Saldırı yüzeyi

toplum giderek dijitalleştikçe büyümeye devam ediyor, daha fazla vatandaş, işletme, kamu internete bağlanan hizmetler ve cihazlar. Ayrıca, bir saldırganın etkileme potansiyeli birçok kurban katlanarak büyüyor. 'Siber suç' terimi geniş bir yelpazeyi kapsar. Farklı suç tehditleri. Siber suçların en tehdit edici yönleri suçları içerir fidye yazılımlarının ve diğer kötü amaçlı yazılımların dağıtımı, nakit dışı ödemeleri içeren dolandırıcılık gibi ve çocuklara yönelik cinsel istismar materyallerinin çevrimiçi ticareti. Siber bağımlı suç Siber bağımlı suç, sadece bilgisayar kullanılarak işlenebilen herhangi bir suç olarak tanımlanabilir.

****İletişim teknolojisi, son on yılda iletişim teknolojisinde birçok gelişme oldu. Buna paralel olarak bu cihazların kullanıldığı cihazlarda da gelişmeler yaşanıyor. Örnek olarak, modern cep telefonu sadece bir telefon değil, tam anlamıyla bir telefondur. İnternet özellikli bilgisayar. İnternet, neredeyse her yerde erişim ile birleştiğinde akıllı cihazlar, metin tabanlı uygulamalardan sayısız iletişim uygulaması ve seçeneği ortaya çıkardı. Suçlular, sadece kendileri için değil, mevcut tüm iletişim kanallarını kullanırlar.

*****Suç finansmanı ve kara para aklama suç finansmanı, çevrimiçi ortama geçiş gibi teknolojik yeniliklerden büyük ölçüde yararlandı. Ekonomi için sağlanan çoğu finansal hizmet için çözümler. Yeni ortaya çıkması kripto para birimleri gibi ödeme biçimleri ve çok çeşitli ve çevrimiçi ödemeyi düzenlemek genellikle zordur ve bankacılık platformları, suçlulara yeni suç işlerini finanse etmenin ve genişletmenin yolları. İşlemlerin hızlı işlenmesi

birden fazla yargı alanında ve şifreleme ve anonimleştirme araçlarının yaygınlaşması,

giderek daha karmaşık ve teknik olarak karşılaşılan en önemli engellerden bazıları

mali soruşturma talep ediyor.

*****Sanayileşme ve imalat pek çok suç alanı, güvenlik alanındaki gelişmelerden veya artan kullanılabilirliklerden yararlanmıştır. Üretim ve süreçlerin sanayileşmesi ile ilgili teknoloji. Böyle bir alan uyuşturucu piyasası. Uyuşturucu pazarı, AB'deki en büyük suç pazarı olmaya devam ediyor.

6. Drone teknolojisindeki ilerlemelerin bir dizi suçluluk alanı üzerinde etkisi olması bekleniyor. Düşük profilli bir taşıma veya teslim etme mekanizmasından yararlanabilecek herhangi bir suç yasadışı mallar. Uyuşturucu veya diğer kaçak mal ticareti ve dağıtımı bariz örneklerdir.

Sonuç olarak; bilgi eksikliği veya çeşitli teknolojilerden kaynaklanan potansiyel tehditler hakkında genellikle daha teknoloji meraklısı suçlulara karşı savunmasızız. Basitçe bu tehditler hakkında farkındalık yaratmak ve eğitmek potansiyel kurban olanlar, kötü niyetli aktörlerin başarısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Teknoloji, genellikle her iki yasadan da daha büyük bir hızla uyum sağlamaya ve gelişmeye devam edecektir. Uygulamalar veya potansiyel mağdurlar bilgilerini ve hatta belki de bu konudaki farkındalıklarını koruyabilirler.

Yeni ve gelişen teknoloji, yeni saldırı oluşturmaya da devam edecek ve dahası mevcut olanları genişletmeliyiz. Suçlular yeni ve mevcut teknolojileri kötüye kullanmaya ve bunlardan yararlanmaya devam ederken suç faaliyetlerini geliştirmek için veya belki de suçluluklarının önemli bir bileşeni olarak kolluk kuvvetlerinin tüm kaynakları, araçları ve fırsatları kullanmaya devam etmesi esastır. Kamu-özel ortaklıkları, yenilikçi teknik çözümlerin geliştirilmesi, önleme önlemleri, eğitim ve kapasite geliştirme, yasaların düzenlenmesi için gereklidir. Teknoloji çağında suça karşı etkili bir önlem olarak kalmaya devam etmek.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR