Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Teknoloji Tehlikedir

Teknoloji Tehlikedir

Yangın dünya gündeminde, ülkemizde de gündemde…
 
Bayram sonu daha önce görülmemiş yazılım döngüsü konuşurken dünyada gündem çok hızlı değişti.
 
Teknoloji, elektrik ile çalışan kıymetli metallerin tamamını kullanan hatta sömüren bir bilim ve ciddi bir sektördür.
 
Komplo teorilerine bakmadan mantık çerçevesinden %100 doğru olan değerlendirmeleri dinlemeliyiz. Ülkemiz haricinde Amerika, Rusya, İtalya, Yunanistan dâhil yaklaşık 40 ülkede yangınlar devam etmekte. Zamanlama bakımından sorgulanmalı. NASA geçen yıl yaptığı uygulama ile anlık olarak dünyanın neresinde nasıl şekilde yangın devam etmekte, rüzgâr yönü ve kuvveti ve diğer hava durumları gibi bilgileri vermekte.
 
***5G ve 6G çok hızlı…
 
5G ve telekom şirketleri ile ilgili en önemli yasal savaşlar şu anda Kaliforniya'da yaşanıyor çünkü birçok yangın kamu hizmeti şirketleri tarafından başlatıldı. İster 5G teknolojisi, ister 5G gibi davranan 4G LTE olsun, bazı taşıyıcıların reklamını yaptığı gibi, insanların hayatlarının merkezine yaklaştırılıyor. İnsanların evlerine, okullara, kreşlere, bakım evlerine, hastanelere, parklara ve iş yerlerine bu yakınlık, bölge sakinleri ve ziyaretçiler için artan bir yangın riski oluşturuyor.
 
Baz istasyonları, konutların yakınında sınırlandırılmalıdır, çünkü baz istasyonu yangınları hızlı bir şekilde söndürülemez ve sakinlerin kaçmak için alana ihtiyacı vardır. Bu özellikle okullar ve küçük çocukların, yaşlıların, engellilerin bulunduğu tüm tesisler ve hastaneler ve iş yerleri için geçerlidir.
 
***İklim değişikliği yeterli mi?
 
İklim değişikliği ve küresel ısınma bir sorun. İnsanların iklim ısınmasıyla ilgili endişelerini dile getirmelerine rağmen, gezegenimizi mikrodalgada mikrodalga fırınlayan radyasyon hakkında çok fazla konuşulmadığını belirtmek ilginç.
 
Kablosuz iletişim için kullanılan mikrodalgaların insanlar, özellikle de beyinler için kanserojen olduğu kanıtlanmıştır. Yine de insanlar bu teknolojinin gezegenimize verdiği zararla ilgili bağlantılar kurmuyor. Bunun yerine, dünyayı pişiriyoruz.
 
 
 
***Her tarafımız uydu doldu.
 
Amerika Birleşik Devletleri merkezli SpaceX, hâlihazırda 12.000 uyduyu çalıştırma onayına sahip ve 30.000'den fazla uydu için başvuruda bulundu. 1.300'den fazlası piyasaya sürüldü. En azından başlangıçta, bu uydular yalnızca İnternet içindi ve doğrudan cep telefonlarıyla iletişim kurmayacak. Aboneler küçük bir çatı anteni ve bir WiFi yönlendirici satın alacaklar. ABD, Kanada, İngiltere, Almanya ve Yeni Zelanda'da tahmini 10.000 abonenin beta testi şimdiden yapılıyor.
 
İngiltere merkezli OneWeb, 148 uyduyu hızla fırlattı ve yörüngede 250 uyduya sahip olduktan sonra hizmet vermeye başlamayı planlıyor. İlk servis İngiltere, Avrupa, Grönland, Kanada ve Alaska dâhil olmak üzere kuzey enlem bölgelerine yapılacak. OneWeb, cep telefonu ve İnternet hizmeti sağlamayı planlıyor. Aboneler, etrafındaki herhangi bir mobil cihaza bağlanabilen, küçük bir hücre olarak işlev görecek küçük bir kullanıcı terminali satın alacaklar. OneWeb, planlanan uydu sayısını 49.000'den 7.088'e düşürdü. Doğrudan SpaceX ile rekabet etmeyi planlamıyor. Bunun yerine hizmetini havayollarına, işletmelere ve hükümetlere pazarlayacak.
 
Kanada merkezli Telesat, planladığı uydu sayısını 117'den 1.671'e çıkardı. O da hizmetini işletmelere pazarlıyor. Müşterileri arasında yolcu gemileri, havayolları ve hükümetler yer alacak. Telesat, uydularının uzun mesafeli iletişim için karasal fiber ağların yerini almasını amaçlamaktadır. CEO'su Dan Goldberg, "Temel olarak büyük bir uzay tabanlı örgü IP ağı kuruyoruz" dedi.
 
ABD merkezli AST, uydularını doğrudan cep telefonlarıyla iletişim kuracak şekilde tasarlıyor. Ancak, hizmetini doğrudan cep telefonu kullanıcılarına satmak yerine, mevcut cep telefonu hizmet sağlayıcılarıyla ortaklık kuracak, böylece bir cep telefonu kullanıcısı herhangi bir baz istasyonunun menzilinden çıktığında, cep telefonunun sinyali otomatik olarak bir uyduya iletilecektir.
 
Omnispace, Lockheed Martin ve ABD ordusuyla ortaklık yapan bu şirket, uydularını da doğrudan cep telefonlarıyla iletişim kuracak şekilde tasarlıyor. Broşürü, "Nesnelerin İnternetini büyük ölçüde yeni bir ölçekte etkinleştireceğini" öne sürüyor.
 
Amazon'un 3.236 uyduyu çalıştırma başvurusu geçen Temmuz ayında FCC tarafından onaylandı. SpaceX gibi, çatılara ve araçlara montaj için müşterilerine küçük kullanıcı terminalleri satmayı planlıyor.
 
Lynk,Omnispace ve AST & Science gibi Lynk de uydularını doğrudan cep telefonlarıyla iletişim kuracak şekilde tasarlıyor. AST & Science gibi Lynk'in de FCC'den deneysel bir lisansı var ve kaç tane uyduyu çalıştırmayı planladığını açıklamadı.
 
Facebook, cubesats adı verilen 150 kiloluk küçük uydulardan oluşan bir takımyıldızı başlatmayı planlıyor. O da lisansa sahip ve kaç tane uyduyu çalıştırmayı planladığını açıklamadı.
 
Sensörler ve insansız hava araçları, yangınların yayılmasını tahmin etmeye yardımcı olur.
 
Sonuç olarak;
 
Son birkaç yılda, dünyanın dört bir yanındaki yerler iklim değişikliği nedeniyle daha kuru ve daha sıcak havalarla karşı karşıya kaldıkça orman yangınları ve orman yangınları olağan hale geldi. Dijital teknoloji, onları hem önlemede hem de bunlarla mücadele etmede önemli bir rol oynayabilir.
 
Bilim adamları, biz teknolojik olarak ilerledikçe yangınların daha da kötüleşeceğini tahmin ediyor. Son 35 yılda ortalama yangın zamanı %20 arttı ve yangınların etkilediği alan 2 katına çıktı.
 
Yetkililer, birkaç yıldır teknolojinin orman yangınlarını tahmin etme ve önleme konusunda getirebileceği olasılıkları araştırıyor. Dijital teknoloji çözümlerinin uzak yetenekleri, madencilik veya petrol ve gaz gibi belirli tehlikeli endüstrilerde bir süredir kullanılmaktadır ve yangınlar söz konusu olduğunda insanları zarardan uzak tutma potansiyeli mantıklıdır.
 
Karbon salınımı ve btc üretimi iklim değişikliğinde ciddi bir rol alıyor. Ekran kartlarını sınırlamak çözüm olmayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR