Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Yegane Çare Azerbaycan Askeri

Yegane Çare Azerbaycan Askeri

Yaklaşık bir buçuk ay önce Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, işgal altında tuttukları bölgelerden Azerbaycan’ın Fuzuli iline attıkları top mermisiyle 2 yaşındaki Zehra bebeği ve 50 yaşındaki babaannesini şehit ettiler. Daha bunun yankıları devam ederken bir hafta önce de Ermenistan Ordusu’nun Azerbaycan’ın Tovuz ilinde sivillerin yaşadığı Garalar köyünü ateş altına almasıyla 13 yaşlı Ramin ağır şekilde yaralandı. Bu terör devleti Ermenistan’ın yaptığı ne ilk ne de son terör eylemiydi. Karabağ’da ateşkesin imzalandığı 1994 yılından bu yana Ermenistan ordusu defalarca ateşkesi ihlal ederek sivillerin yaşadığı bölgelerde terör eylemleri yapmıştır. Bu olaylarda yaşlı kadın, çocuk demeden onlarca kişi katledilmiştir. Elbette Azerbaycan Ordusu Ermenistan’a gereken cevabı derhal vermiştir.

Peki Azerbaycan neden 23 yıllık işgale rağmen Karabağ’ı geri alamıyor? İlk önce onu söyleyeyim ki Karabağ sorunun çözülmesiyle ilgili uluslararası camianın kabul ettiği kurum  AGİT’in (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) Minsk Grubu. Bugün Azerbaycan’da yediden yetmişe herkese malum olan Karabağ işgalinin devam ettirilmesine sebep olan Rusya da bu grubun üyesidir. Bu grubun diğer iki üyesi de Ermeni lobisinin hakim olduğu ABD ve Avrupa’da Ermenilerin en güçlü olduğu ülke Fransa olduğunu hatırlatırsak Karabağ sorununun 23 yıldır neden hala çözülemediğini anlamışsınızdır sanırım. Zaten Azerbaycan halkının da bu teşkilata zerre kadar itimadı yok. Bu teşkilatın Azerbaycan’ı oyalamaktan başka bir işe yaramadığı herkesçe malum.

Ermenistan’ın, Azerbaycan toprağı olan Karabağ’ı işgal ettiği BM başta olmakla dünyanın önde gelen çeşitli kurum ve kuruluşlarınca onaylanmıştır. Ayrıca bu kurumların kabul ettiği kararlarda Ermenistan’ın kayıtsız şartsız işgal ettiği Karabağ toprağından çekilmesi, eğer çekilmezse Azerbaycan’ın askeri yolla bu toprakları geri alma hakkını bulunduğu belirtiliyor. Ancak biz 23 yıldır sabrediyoruz. Çünkü Uluslararası siyasette ikiyüzlülük var. Ateşkese rağmen Ermeniler hala bizim askerlerimize ateş ediyor, şehit veriyoruz, ancak biz taarruza kalktığımız zaman barışı bozan biz oluyoruz. Yani anlayacağınız Uluslararası teşkilatların onayladığı kararlardaki “askeri yolla bu toprakları geri alma” hakkını bize vermiyorlar. Lakin sabırda bir yere kadar.

Bugün Azerbaycan ordusu modern silahlarla donatılmış ve değil Karabağ’ı, 1918 yılına kadar bizim toprağımız olan Erivan’ı bile almaya kadirdir. Bunun son örneği de geçen yıl gerçekleşmiş Nisan savaşlarıdır. Nisan savaşları Azerbaycan için bir milattır. 23 yıldır işgal altında olan topraklarımızdan bir kısmını çok kısa zamanda geri aldık. Ancak yine Rusya ve diğer devletlerin araya girmesiyle bizim harekatımız durduruldu. O zaman Rusya sorunun en kısa zamanda çözüleceğini garanti etti. Ermenistan da söz verdi. Ancak geçen bir yılda 23 yıldır olduğu gibi ne Ermenistan sözünü tuttu, nede Rusya üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirdi.

Nisan savaşları bize bir şeyi daha öğretti. Ne Rusya, ne Fransa, ne ABD ne de diğer Uluslararası kurum ve kuruluşların bize bir faydası yok. Karabağ’ımızı işgalden kurtaracak yegane çare Azerbaycan Askeridir!!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR