Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Yeni Sivil Metamfetamin

Yeni Sivil Metamfetamin

*Metamfetamini ilk duyduğumda fa’ûlün fâ’ilün, fâ’ilât, mefâ’ilün, fâ’ilâtün, müstef’ilün, mef’ûlâtü, müfâ’aletün, mütefâ’ilün gibi komik gelmişti. Komik değilmiş. Merkezî sinir sistemi uyarıcısı olan sentetik bir maddeymiş. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve obezite gibi hastalıkların tedavisinde reçete edilirmiş. Desoxyn ilaç olarak ABD'de bulunurmuş. Bunun haricinde uyarıcı etkileri sebebiyle yasadışı olarak kullanımı mevcutmuş. Kristal ve hap formunda olabilen çeşitleri dünyada birçok ülkede yasadışı olarak satılmaktaymış. Birçok uyarıcı gibi, 6-24 saat süren güçlü bir öfori, dolayısıyla güçlü bir psikolojik bağımlılık yapabilme etkisine sahipmiş. Yapısal olarak amfetamine yakın psiko aktif bir maddeymiş.

**Konya'da yolun karşısına geçmeye çalıştıkları sırada otomobilin çarpması sonucu anneanne, kızı ve 3 torununun hayatını kaybetmesine ilişkin gözaltına alınan sürücü tutuklandı. Kaza yerinde yapılan incelemede, 89 metre fren izine rastlandı. 82 kilometre hız limitinin olduğu yolda aracın süratinin 117 kilometre olduğu değerlendirildi. Tutuklanan sürücünün ifadesinde, ''Seyir halindeyken bir anda karşıma kalabalık grup çıktı. Direksiyonu refüje kırdım, frene bastım ancak duramadım" dediği öğrenildi. Konya'nın Selçuklu ilçesi Yeni İstanbul Caddesi'nde geçtiğimiz 12 Kasım 2023 cumartesi günü saat 18.40 sıralarında inşaatta işçisi olarak çalışan Sefa Selvi (19) yönetimindeki otomobil, tramvaydan inip yolun karşısına geçmek isteyen yayalara çarptı. Kazada yayalardan Fadime Aslan (52), kızı Sultan Aslan (33), torunları Elif Aslan (14), Fadime Aslan (7) ve Azra Atalay (9) hayatını kaybetti. Ölen Fadime Aslan'ın diğer kızı Emine Atalay (32), çocukları Hasan Atalay (11), Ali Cemal Atalay (8), Fadime Aslan ve sürücünün yanında bulunan Ceylin Naz Övüş (6) yaralandı. Yaralılar, kentteki hastanelere götürülürken sürücü Sefa Selvi de gözaltına alındı. ''Seyir halinde iken bir anda karşıma kalabalık grup çıktı. Direksiyonu refüje doğru kırdım, frene bastım, ancak duramadım. Zaten alkol testim olumsuz çıktı. Bugün spora giderken 1,5 litre protein tozu içmiştim. Bir önceki gece de 1 litre enerji içeceği içmiştim. Daha önce hiç uyuşturucu kullanmadım. Kaç kilometre hızla gittiğimi bilmiyorum.'' Kazanın ardından gözaltına alınan sürücü Sefa S, çıkarıldığı nöbetçi hâkimlikçe "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlamasıyla cezaevine gönderildi.

***İçişleri Bakanlığı'nın "Türkiye rekoru" olarak duyurduğu 25 Mayıs tarihli operasyonda bir seferde 1 ton 117 kilogram metamfetamin ele geçirildiği söylendi. Her geçen gün daha fazla metamfetamin yakalama operasyonunu basından duyuyoruz; ama özellikle son yıllarda uyarıcı sınıfı uyuşturucu maddelerinin yakalama oranlarında daha da artış olduğunu biliyoruz. Hem yakalama oranlarından hem de tedaviye başvuran hasta sayısındaki ciddi artıştan da biliyoruz ki, metamfetamin kullanımı acil önlem alınmazsa daha ciddi boyutlara ulaşacak. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi'nin (EMCDDA) Avrupa Uyuşturucu raporuna göre ele geçirilen miktarlardaki en büyük artışlar metamfetamin, ekstazi ve kokain maddelerinde görülmüş. En büyük yakalama oranları Türkiye'de. Avrupa'da metamfetamin kullanımı tarihsel olarak Çekya ve daha yakın zamanda Slovakya ile sınırlı kalmıştır. Ancak son yıllarda çarpıcı olan şu: Türkiye artık geçiş noktası olmaktan ziyade bir tüketim merkezi haline geldi. Bu koşullarda tabii ki geçiş noktası olarak kalamazdık.

****Sonuç olarak, İlk olarak 1919 yılında Japonya'da üretilen metamfetaminin tedavi amaçlı kullanımı sınırlı olsa da bu madde çoğunlukla ABD ve Uzak Doğu'daki gizli laboratuvarlarda üretilir. Alman ve Amerikan savaş kayıtları arasında yıllarca araştırma yapıldıktan sonra, Ohler, Nazi askerlerinin birçoğunun Pervitin bağımlısı olduğunu kanıtladı. Pervitin ise aslında metamfetamin‘in ilahlaşmış hali oluyor. Pervitinin yüksek enerji, atiklik ve özgüven sağlama gibi yan etkileri sayesinde bu ilacı kullanan birçok Alman askeri, savaş uçağı pilotları ve tank operatörleri savaşma azmi ile dolup taşmış bir vaziyette, ilgileri dağılmadan ve dinlenme ihtiyacı olmaksızın günlerce savaşabiliyorlardı. Naziler, Aryan savaşçılarının diğer insanlar gibi dinlenir vaziyette gözükmesinden korkup Fransa işgali sırasında cepheye 35 milyon adet hap sevk etmişlerdi. Sonucunda Pervitin, özellikle tankçılar arasında alışılmış hale geldi. İlacın adı ise Almanca tank çikolatası anlamına gelen Panzerschokolade ile özdeşleşti. 1941 yılında toplum genelinde Pervitin yasaklanmış olmasına rağmen cephedeki askerlerin morallerinin düşmemesi ve yoksunluk çekmemeleri için nakliyatlar devam ediyordu. İki yıl içerisinde toplamda 200 milyon adet ilaç cepheye gönderilmişti. Alman ordusunun Pervitin kullanımına dair ilk kanıt Nobel ödüllü Alman edebiyatçı Heinrich Böll‘ün orduda zorunlu hizmet yaptığı dönemde ailesine yazdığı mektuplarda geçiyor. Böll yazdığı mektuplarda ailesinden, cephede geçirdiği zor zamanları atlatabilmek için kendisine daha fazla Pervitin yollamalarını istiyor. Savaşta başlayan ilaç kullanımı, şimdilerde siviller de kullanmaya başladı. Kullananların hiçbir başarısı ve yararı yok hem kendilerine hem ülkeye zararları var. Ne siviller ne askerler kullanmasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR