Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Bahar da bu yıl gelemedi

Bahar da bu yıl gelemedi

 

Bu sene enteresan bir kış geçti ve tabi baharda onu takiben enteresan gelmiş oldu. Martın 11'i oldu, bahar mı gelecek kış mı belli değil? Belirsiz bir iklim hakim Konya'ya... Geceleri kalkıyorum bakıyorum, tabiri caizse şakır şakır yağmur yağıyor. Meteoroloji daha iyisini bilir ama kanaatimce yağışta da bir azalma yok. Yani yaşanan kuraklık falan değil. Bildiğiniz mevsim değişikliği, mevsim değişimi.

Araştırmacılarımız keşke bir açıklama yapsalar, keşke bu mevsim değişikliği sürekli bir şey mi? Yoksa Konya ile ilgili bu süreçte yaşanan basit bir değişim mi? Arkası gelmeyecek mi? Ya da işte ne bileyim küresel iklim değişikliğinin yerel bir etkisini mi yaşıyoruz, biz?

Belki bilim adamlarımız bunları da araştırma ihtiyacı hissederler, belki araştırırlar. Şubat ayında nisan ayını yaşamak, mart ayında kasım ayına benzer bir iklimin olması, akşama kadar güneş doğmadan günün kararıp durması sıradan bir vakıada olabilir. Ama şahsen benim psikolojimi bozuyor ve herhalde benimle birlikte bütün Konyalılar bundan olumsuz etkileniyordur.

Geçenlerde bir konferanstaydım, konuşması "Üniversitelerde felsefe dersi sadece felsefe bölümüne konuluyor. Orada da öğretilen, felsefe yapmak değil, felsefe tarihidir. Bugün ülkemizde araştırmanın yapılmaması, olayların nedenlerinin ve sonuçlarının sorgulanmaması bundan kaynaklanmaktadır" diyordu. Bilmiyorum haklı herhalde, koskocam kış mevsimi bahardan kalma günler gibi yaşanırken bir bilim adamımızın mevsimsel değişiklikle ilgili bir araştırma yaptığına dair size bir bilgi geldi mi? Ben duymadım ve görmedim. Oysa anlaşılıyor ki bir şeyler bizim bildiğimiz, yaşadığımız standartların dışında yaratılmaya başlanıyor. Kış eski kış değil, bahar eski bahar değil.

Ya da ne bileyim belki ben abartıyorumdur. Mevsimler normaldir, dünya normaldir, Suriye'de Müslüman’ın Müslüman katletmesi normaldir, Mescidi Aksa’da siyonist teröristlerin polis kılığında Müslümanlara saldırması, terör estirmesi normaldir.

Belki CHP'nin katil Esed ile görüşmesi normaldir. İran'ın Müslümanlık taslayarak Suriye'de Müslüman katleden katilin oğlu katil Esed'i desteklemesi normaldir.

Ben anlayamıyorum diye her şey anlaşılmaz değil ya. Elbette anlaşılıyordur, elbette anlayanlar vardır.

Fakat biz bir anlam veremiyoruz, kararmış gündüzlere bir anlam veremiyoruz, her geçen günün binlerce Müslüman'ın katliamına şahit olmasına bir anlam veremiyoruz, bunu Müslüman dünyasının anlayamamasına bir anlam veremiyoruz. Müslüman dünyasının doğal değişikliklerde bile batılı bilim adamlarının açıklama yapmasını beklemesini anlayamıyoruz.

Konya'da 4 tane üniversite var, anlı şandı kaç tane profesörümüz var, kaç tane akademisyenimiz, kaç tane bilim adamımız, araştırma görevlimiz, asistanımız var? Yahu hiç kimse bu değişimi merak etmez mi? Son 30 yılın ortalamalarına bir bakın, Konya'da sıcaklık değerlerine bir bakın. Mart ayı, Şubat ayı, Ocak ayı ortalamalarına bir bakın. Sıkıntıyı net bir şekilde göreceksiniz. Hayır mı, şer mi? Bu değişimin Konya'da nasıl bir etkisi oluyor, mesela artık Konya Ovasında pamuk yetiştirilebilir mi? Bu sene bugün pamuk eken bir çiftçi Konya Ovasından hasat kaldırabilir mi?

Küresel mevsim değişiklikleri neler? Avrupa'da, Asya'da, Amerika'da bu değişimler nasıl etkiliyor çevreyi, insan psikolojisini nasıl etkiliyor?

Bakın ben sorularını bile soruyorum. Soru olmadan bilim olmazmış ya... Lütfen batılı bir bilim adamı açıklama yapmadan siz yapın yahu, ne olur her maçta yenilmeyelim, ne olur Müslüman Dünyasında bilimsel bir hareketlilik var diye biz de sevinelim.

Şimdi kayısıları görüyorum tomurcuklanmış, çiçekler bir iki haftaya kadar açar, bir de Nisan Ocak ayına dönüverirsen (Allah göstermesin) yandı gülüm keten helva. Meyvelerin hepsi yok olur. Mesela bu çiçeklerin açmasını geciktirecek hiç bir ilaç yok mu? Ya da çiçekleri mevsimsel değişime karşı koruyan ilaç?

Konya'da bu konuları düşünmek siyaset düşünmek kadar, ayak kaydırmak kadar değer taşımıyor mu? Peki sizce niye Suriye'de Müslüman Müslüman’ı katlediyor, Niye İran şark oyunu ile Müslüman öldürülmesine seyirci kalıyor, neden Mescidi Aksa'da Müslümanlar zulüm görüyor? Siyonist teröristler her gün Müslüman katlediyor?

Ben bunların hepsine cevaplar veren bilim insanlarımızın var olduğu günü hayal ediyorum. Hayal etmesem yaşayamayacağım ne yapayım, size de tavsiye ederim. Bir şey yapamıyorsanız güzel günlerin hayalini kurun... 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR