Şerife Şenyıl

Şerife Şenyıl

Devir Tasarruf Devri

Devir Tasarruf Devri

Kıymetli okurlarım bugün tasarruflu yaşamanın önemiyle ilgili bir yazı paylaşacağım sizlerle. Tasarruf parayı ya da tüketilecek herhangi bir şeyi dikkatli kullanma, idareli harcama demektir. Cimrilik servet edinme tutkusuyla karşılıksız harcama ve hayır yapmaktan kaçınma eğilimidir. Tasarruflu olmak çok önemlidir. Hele ki her şeyin çok pahalı olduğu şu dönemlerde gelirimizi ve giderimizi borçlanmayacak şekilde ayarlamamız daha rahat yaşamamızı sağlar. Çocuklara küçük yaşlarda tasarruf etmeyi gereksiz harcamalardan kaçınmayı öğretmemiz lazım. Bu yüzden erken yaşlarda çocuklarımıza kumbara alırız. Biriktirmeyi öğrensinler diye. Biriktirdikçe gereksiz harcama yapmazlar. Peki hiç mi para harcamayalım? Tabi ki harcayacağız. Cimrilik de hoş bir davranış değildir.

Cömertlik ile ilgili hadisi şerifi zikretmek istiyorum. “Cimri ile cömerdin durumu, göğüsleri ile köprücük kemikleri arasına zırh giyinmiş iki kişinin durumuna benzer. Cömert, sadaka verdikçe, üzerindeki zırh genişler, uzar, ayak parmaklarını örter ve ayak izlerini siler. Cimri ise, bir şey vermek istediğinde zırhın halkaları birbirine iyice geçer, onu sıkıştırır; genişletmek için ne kadar çalışsa da başaramaz.” (Buhârî, Cihâd 89; Zekât 28, Talâk 24; Libâs 9; Müslim, Zekât 76-77)

İslâm dini cömertliği bir fazilet olarak kabul edip yüceltmenin ötesinde onu bencil duyguların tatmin vasıtası olmaktan çıkararak Allah rızası ve insan sevgisinden oluşan ahlâkî bir muhtevaya kavuşturmuştur. Kur ân-ı Kerîm, malını Allah rızası için değil sadece insanlara gösteriş olsun diye harcayan kimselerin bu davranışlarının ahlâkî değer taşımadığını, yardımlaşmanın ancak insanlara iyilik etme (birr) ve Allah’a saygı gösterme (takva) niyetine dayalı olması gerektiğini ısrarla vurgulamıştır.

Rabbim bizleri cömert kullarından eylesin. Amin. Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şerife Şenyıl Arşivi
SON YAZILAR