Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Hepsi Hikâye

Hepsi Hikâye

1998 yılında kurulmuş olan hepsiburada, 600.000'den fazla ürünle ve ayda 22 milyon ziyaretle çok sayıda kategori barındıran bir e-ticaret sitesi ve Türkiye'deki en büyük İnternet işletmesidir.
 
ABD’li teknoloji borsası NASDAQ’taki halka arzı tamamlandı ve hisse başı 12 dolardan 56.740.000 adet B grubu hisse senedinin halka arzı gerçekleştirildi.
 
Halka açıklık oranı %20 oldu, 3.9 milyar$ değere ulaştı.
 
***Akbank’a neler oldu ve  ….evimlere ne olduydu?
 
ABD'de bu hafta yüzlerce şirkete siber saldırı düzenleyen REvil adlı hacker grubu virüslü bilgisayarları yeniden erişime açma karşılığında 70 milyon$ (yaklaşık 607 milyon lira)  değerinde bitcoin talep etti.
 
Yazılım sağlayıcısı Kaseya'yı hedef almış ve saldırıda şirketin müşterilerinin bilgisayarlarını güvenlik duvarı ile erişime kapatan bir fidye yazılımı kullanmıştı. REvil 1milyondan fazla bilgisayarın saldırıdan etkilendiğini iddia etti.
 
Siber güvenlik şirketi Huntress Labs saldırıda 1000’den fazla şirketin sistemlerinin kilitlendiğini açıklarken, Kaseya ise en az 40 müşterisinin saldırıdan etkilendiğini, saldırının domino etkisi yaratabileceğini açıkladı.
 
Türkiye’nin bankacılık devlerinden Akbank’ta çöken sistem nedeniyle bütün müşterileri büyük bir mağduriyet yaşadı, 24 saatten fazla süren problemi, bankacılığa olan güveni sarstı. 24 Saatten fazla süren bu tarz problemler dünyada ciddi problem olarak algılanır.
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 21 faizsiz ev alma şirketi için tasfiye kararı aldı. Halk arasında faizsiz ev alma, faizsiz taşıt alma gibi isimlerle anılan tasarruf finansman şirketlerinin denetimi BBDK’ya geçmişti.
 
Kontrolsüz büyüyen sektörün vatandaşı mağdur etmemesi için yasal düzenleme yapılmış, 100 milyon lira sermaye şartı getirilmişti. Yasal düzenleme ile devlet kontrolüne uyum sağlamak için nisan ayında BDDK’ya başvuru yapan 35 şirketten 21’sinin dün tasfiye edileceği açıklandı. Böylece vatandaşları peşinatsız, faizsiz ve kredisiz sistemle ev ve otomobil sahibi yapan ‘tasarruf finansman modelinde yeterli görülmeyen firmalar elenmiş oldu. 8 firma da kendi istediği ile oyun dışı kalınca sektörde birleşmelerle birlikte sadece 6 firma onaylı konuma geldi. Yaklaşık 400.000 kişinin katılımcı olduğu tahmin ediliyor.
 
***Sonuç olarak;
 
Geçen haftanın devamı gibi olsun her ülkenin ve her insanın karakteri vardır. Yardımlaşma ülkemizin ruhunda vardır. İstenmeden yardım etmek bizce normal olandır. İmece ile işler çok kolay olduğu için eskiden sınırlı sorumlu yapı kooperatifleri tercih edilirdi, bu kooperatifler birleşerek bir evler hatta o dönem lüks olan siteler yapıyorlardı. Sonraki yıllarda otomobilde işin içine girdi. Hitap ettiği kesim arttı. İstismara uygun olduğu için sonunda kendi paraları gibi kullandıkları başkalarının parası problem oldu. Kapandılar.
 
Sitelerinde ve hesaplarında şeffaf olsalardı kimse kapatmazdı. Kendileri de kontrolü kolay sağlarlardı.
 
Bulut teknolojisine hala güvenmiyoruz. Bilgisayarlar internete açık olduğu için her zaman için saldırı normaldir. Bulut teknolojisi nesneler için uygun olduğu gibi biz insanlar içinde uygundur.
 
Hepsiburada ilk kurulduğundan bu zamana kadar geldiği başarı hikâyesi sabır, azim ve istikrar ile açıklanabilir sadece.
 
Kurulduğu dönemlerde 2-3 gün içinde İstanbul içi tedarikçileri ile çözüm üretirken şimdilerde pazaryerleri ile nerede ise gün içi teslimat yapıyor. 23 Yıl hangi firma bu şekilde sabreder tabii ki çok azı.
 
Zamanımızda yapılan işlerden başarı bekleniyorsa güven merkez olmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR